|

در نشست خبری روز جهانی مغز عنوان شد:

روزانه 500 نفر دچار سکته مغزی می‌شوند

براساس آمارها در ایران روزانه 400 تا 500 سکته مغزی رخ می‌دهد. این امر ضرورت پیشگیری و اطلاع‌رسانی درباره سبک زندگی سالم را نمایان می‌کند. دقایق ابتدایی وقوع سکته مغزی، زمان طلایی برای درمان بیمار است، همچنین کنترل فشار خون، دیابت، چربی خون و ترک سیگار از مواردی است که می‌تواند از بروز سکته مغزی پیشگیری کند.

روزانه 500 نفر  دچار سکته مغزی می‌شوند

صبا  رضایی: براساس آمارها در ایران روزانه 400 تا 500 سکته مغزی رخ می‌دهد. این امر ضرورت پیشگیری و اطلاع‌رسانی درباره سبک زندگی سالم را نمایان می‌کند. دقایق ابتدایی وقوع سکته مغزی، زمان طلایی برای درمان بیمار است، همچنین کنترل فشار خون، دیابت، چربی خون و ترک سیگار از مواردی است که می‌تواند از بروز سکته مغزی پیشگیری کند. از سویی دیگر ورزش، مطالعه و تغذیه سالم می‌تواند زوال عقل را تا حد زیادی کنترل کند و برخلاف تصور عموم، بسیاری از بیماری‌های زوال عقل ربطی به آلزایمر نداشته و قابل درمان هستند. سردرد اولین بیماری شایع در ایران است که توانایی کار و انجام فعالیت‌های روزمره را از شهروندان می‌گیرد و به گفته متخصصان در صورت بروز آن باید حتما به دکتر مراجعه شود. نشست خبری روز جهانی مغز، روز شنبه 30 تیرماه با حضوری اعضای هیئت مدیره انجمن علمی بیماری‌های مغز و اعصاب و خبرنگاران برگزار شد. امیر صدری، مدیر روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ایران در نشست خبری روز جهانی مغز گفت: مغز مهم‌ترین، جذاب‌ترین عضو بدن و فرمانده جسم است اما توجه چندانی به سلامت آن نمی‌شود. شهروندان برای چکاپ قلب و عروق، فشار خون، دیابت، کنترل دستگاه گوارش و موارد دیگر به پزشک مراجعه می‌کنند اما چکاپ منظم مغز را نادیده می‌گیرند. او افزود: در صورتی که بیماری‌های مغزی هم پرهزینه بوده و هم با پیشگیری و چکاپ منظم می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد. از سال 2014 روز 22 جولای به عنوان روز جهانی مغز انتخاب شد. در ایران اما نخستین سالی است که همایشی در این روز برگزار می‌شود و آموزش‌های لازم به مردم ارائه می‌شود.

اطلاع‌رسانی  و  پیشگیری

محمود معتمدی رئیس انجمن علمی مغز و اعصاب با بیان اینکه برای پیشگیری از بیماری‌های مغزی باید کاری کرد که رسانه‌ها به صورت مستقیم درگیر شوند، گفت: بیماری‌های مغز و اعصاب بسیارند اما می‌توان برخی از بیماری‌ها را در طول سال بیشتر مورد اطلاع‌رسانی قرار داد. رئیس انجمن علمی بیماری‌های مغز و اعصاب ایران با بیان اینکه بیماری‌های مغز و اعصاب بسیار زیاد هستند، اظهار کرد: اگرچه بیماری‌های مغز و اعصاب بسیار زیاد هستند اما برخی بیماری‌ها اهمیت فراوانی دارند. در نظر داریم چهار بیماری مغز و اعصاب را برای مردم معرفی کنیم. معتمدی درباره بیماری‌های مدنظر انجمن علمی بیماری‌های مغز و اعصاب بیان کرد: در نظر داریم درباره «سردردهای اورژانسی و سردردهای میگرنی»، «صرع و ریسک‌فاکتورهای منجر به صرع»، «سکته‌های مغزی» و «زوال عقل» اطلاع‌رسانی کنیم. عواملی مانند فشارخون، دیابت، چربی خون، مصرف دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی می‌توانند منجر به سکته مغزی شوند. دقیقه‌ها در مواجهه با بیماران سکته مغزی از اهمیت فراوانی برخوردار است و باید به زمان طلایی در مواجهه با بیماران سکته مغزی توجه کرد. زمان طلایی در مواجهه با بیماران سکته مغزی سه ساعت اول است. او درباره زوال عقل گفت: اغلب مردم بر این باور هستند که تمام زوال عقل به معنای «آلزایمر» است اما بسیاری از بیماری‌هایی از این دست قابل درمان است. رئیس انجمن علمی بیماری‌های مغز و اعصاب ایران با بیان اینکه برنامه‌های متعددی با هدف پیشگیری و آشنایی مردم از رسانه ملی پخش می‌شود، گفت: همچنین همایش «پیشگیری از بیماری‌های مغز» برای نخستین بار در روز دوشنبه، یکم مرداد با حضور استادان برجسته کشوری در فرهنگ‌سرای اندیشه برگزار می‌شود. حضور برای عموم مردم در این همایش آزاد است و اطلاعاتی درباره بیماری‌های زوال عقل، صرع، سردرد و سکته‌های مغزی در این همایش ارائه می‌شود. پنل‌های متفاوتی در این همایش اجرا می‌شود. معتمدی با اشاره به مشکل‌ها و چالش‌های حوزه سلامت در عرصه بیماری‌های مغز و اعصاب گفت: متأسفانه آمار دقیقی درباره مبتلایان به بیماری‌های مغز و اعصاب وجود ندارد. برخی افراد به پزشک مراجعه می‌کنند اما نسبت به تهیه دارو اقدام نمی‌کنند؛ این در حالی است که محل ثبت اطلاعات هنگام دریافت دارو است. برخی استان‌ها نیز نسبت به ثبت اطلاعات اقدام نمی‌کنند. او افزود: ۲۲ جولای (یکم مرداد) به عنوان روز جهانی مغز انتخاب شده است. برنامه روز جهانی مغز را با شعار «مغز سالم آینده روشن» برگزار می‌کنیم. پس از برگزاری جلسات هیئت‌مدیره به این نتیجه رسیدیم که با کمک اداره سلامت شهرداری و سازمان نظام پزشکی در جهت آگاه‌سازی مردم برای پیشگیری از بیماری‌های مغز و اعصاب گام برداریم. به گفته معتمدی شعار امسال این همایش، مغزی سالم، آینده‌ای روشن است.

خانم‌ها بیش از آقایان به سردرد مبتلا می‌شوند

مجید غفارپور عضو هیئت‌مدیره انجمن بیماری‌های مغز و اعصاب نیز در این نشست با بیان اینکه در ارتباط با بیماری‌های مغزی مهم‌ترین اصل زمان رسیدگی به بیمار مغزی است، گفت: سلامت مغز به این وابسته است که اکسیژن و مواد غذایی به آن برسد، بنابراین بسیار مهم است که بیمار بلافاصله به پزشک مراجعه کند. غفارپور در مورد سردرد‌ها گفت: سردرد در جامعه ما از جمله مسائل بسیار شایع است، بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بانوان و بین شش تا هفت درصد آقایان به میگرن مبتلا هستند. برخی از سردردهای ناگهانی، سردرد‌هایی که فرد را از خواب بیدار می‌کنند و سردردهای پس از بیداری نیازمند مراجعه به پزشک هستند.

این متخصص همچنین در رابطه با سکته‌های مغزی نیز گفت: مردم باید علائم سکته‌های مغزی را بدانند و سریع به مراکز درمانی مراجعه کنند. مهم‌ترین اصل در سکته‌های مغزی پیشگیری از طریق ورزش، کاهش فشار خون، پرهیز از مصرف دخانیات و الکل و کنترل دیابت است. او در رابطه با زوال عقلی نیز گفت: ۱۲ تا ۲۰ درصد اختلالات هوشی دلایلی دارند که قابل درمان هستند. برخی از زوال‌های عقلی قابل درمان است و حافظه بازگشت‌پذیر است. ضمن اینکه ثابت شده است که مطالعه و ورزش از زوال عقل جلوگیری می‌کند. این متخصص مغز و اعصاب در رابطه با تشنج گفت: وقتی پزشکی دارویی برای تشنج تجویز کرد باید حتما آن را مصرف کرده و سبک زندگی سالمی داشته باشد. مادران باردار چنانچه دارویی مصرف می‌کنند نباید داروی خود را قطع کنند چراکه تشنج بیشتر بر سلامت جنین تأثیر سوئی می‌گذارد. ضمن اینکه چنانچه خانمی قصد بارداری دارد و دارو مصرف می‌کند باید پیش از بارداری به پزشک مراجعه کند تا داروهای مورد نظر را که تأثیر منفی بر سلامت جنین ندارد تجویز کنند.

سردرد، شایع‌ترین علت مراجعات به مراکز درمانی

محمدرضا عزیزی، معاون پژوهش سازمان نظام پزشکی در ادامه این نشست گفت: شایع‌ترین علت مراجعات به مراکز درمانی سردرد است. در زمینه سکته‌های مغزی روزانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر دچار سکته مغزی و یک‌سوم آنان دچار ناتوانی می‌شوند. ریسک‌فاکتورهای سکته‌های مغزی قابل کنترل هستند که هدف همایش روز جهانی مغز نیز آموزش مردم برای کاهش یا حذف این ریسک‌فاکتورها هستند. او افزود: حدود ۱۰۰ هزار نفر بیمار پارکینسونی و ۸۰ تا ۹۰ هزار نفر مبتلا به‌ ام‌اس هستند. باید ورودی این بیماری‌ها را کم کرد.