|

ارسال پرونده ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره برای تمدید به یونسکو

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پرونده ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره کشور برای تمدید، تهیه و به سازمان یونسکو ارسال شد. حسن اکبری در ششمین دوره آموزشی مدیران کل ستادی و استانی سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: سه درصد در میزان افزایش وسعت مناطق حفاظت‌شده و ۲۲ درصد در اجرای طرح‌های مدیریت مناطق رشد داشتیم و در حوزه اصلاح و بازنگری نیز برخی مشکلات روی زمین مانده درخصوص طرح‌های هادی و پروژه‌های مهم در شورای عالی محیط زیست طرح موضوع شده و مسئله آنها حل شد.

ارسال پرونده ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره  برای تمدید به یونسکو

ایرنا: معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پرونده ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره کشور برای تمدید، تهیه و به سازمان یونسکو ارسال شد. حسن اکبری در ششمین دوره آموزشی مدیران کل ستادی و استانی سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: سه درصد در میزان افزایش وسعت مناطق حفاظت‌شده و ۲۲ درصد در اجرای طرح‌های مدیریت مناطق رشد داشتیم و در حوزه اصلاح و بازنگری نیز برخی مشکلات روی زمین مانده درخصوص طرح‌های هادی و پروژه‌های مهم در شورای عالی محیط زیست طرح موضوع شده و مسئله آنها حل شد. او افزود: در سال‌های اخیر با تدابیر انجام‌یافته و پیشگیری‌های صورت‌گرفته به رغم شرایط خاص آب و هوایی، خوشبختانه روند سطح آتش‌سوزی‌ در استان‌ها کاهشی بوده است اگرچه امسال شرایط خاصی از نظر دمای هوا و رویش‌های فصلی داریم. معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اینکه در تدوین و تهیه برنامه عمل حفاظت از حیات وحش رشد داشتیم، گفت: در حوزه مقابله با قاچاق حیات‌ وحش مشکلات متعددی داشتیم که در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز توانستیم با تعاملات انجام‌یافته مسیر را برای استفاده از ظرفیت آنها هموار کنیم و کارگروه پیشگیری و مقابله با قاچاق حیات‌ وحش را ذیل ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز تشکیل دهیم.

اکبری اضافه کرد: تشدید نظارت باغ وحش‌ها از جمله اقدامات مهمی بود که در این دولت انجام شد و شاخص‌های رتبه‌بندی برای آنها تهیه کردیم و بدین ترتیب باغ وحش‌هایی که شرایطش را ندارند باید حذف شده یا ارتقا یابند. وی ادامه داد: حفاظت مشارکتی یکی از کلیدواژه‌های ما بود که هشت تفاهم‌نامه در سطح ملی امضا کردیم و بالغ بر ۵۰۰ هزار هکتار از مناطق آزاد کشور در قالب حفاظت مشارکتی در کشور از این طریق در حال انجام است. اکبری تصریح کرد: مشخصا در حوزه احیای گونه‌ها اقدامات خوبی انجام شد و پروژه‌های احیای گور ایرانی و گوزن زرد و آهو و جبیر بسیار مناسب پیش رفت. وی افزود: همچنین قرنطینه ستاد مجهز به دستگاه رادیولوژی شد و در بسیاری استان‌ها قرنطینه موقت حیات وحش و در یک استان غیر از تهران مرکز درمانی حیات وحش ایجاد شد. ذخیره‌سازی نمونه‌های بانک ژن رشد خوبی داشتند و در این راستا مطالعات ژنتیکی گونه‌های شاخص آغاز شد که نقشه ژنتیکی گونه آهو و خرس قهوه‌ای در کشور تهیه شد و در این زمینه‌ها کار علمی خوبی انجام شد.

۱۰ میلیارد مترمکعب حقابه تالاب‌ها در برنامه هفتم

همچنین معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست گفت: برای اولین بار در برنامه هفتم پیشرفت ۱۰ میلیارد مترمکعب حقابه تالاب‌ها به صورت عددی آمده است.

علی سلاجقه در این باره عنوان کرد: تالاب‌ها اکوسیستم‌های ارزشمند و در عین حال حساسی هستند که باید نیاز آبی آنها تأمین شود چون در صورت کم‌آب‌شدن، حیات گونه‌های گیاهی و جانوری زیادی تحت تأثیر قرار می‌گیرد و اگر هم با تداوم خشک‌سالی خشک شوند به کانون‌های گرد و غبار تبدیل خواهند شد. او اظهار کرد: البته بر اساس قانون حفاظت از تالاب‌ها، سازمان حفاظت محیط زیست نیاز آبی تالاب‌ها را مشخص کرد و وزارت نیرو نیز مکلف به تأمین آن است، اما به علت اهمیت موضوع، برای اولین بار حقابه تالاب‌ها با صورت عددی در برنامه هفتم پیشرفت آمده است که اگر بتوانیم این عدد ۱۰ میلیارد مترمکعب حقابه را عملیاتی کنیم، کار بسیار بزرگی انجام داده‌ایم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حدود ۱۵ درصد از مفاد برنامه هفتم به صورت مستقیم بحث محیط زیست را مطرح کرده و جزء تکالیف ما هستند، اگر بقیه دستگاه‌ها مانند وزارت نیرو، صمت و نفت را هم ارزیابی کنیم تقریبا ۳۰ تا ۴۰ مفادی برنامه به نوعی به محیط زیست ارتباط دارد که این فرصت بسیار مناسبی برای حفاظت از مؤلفه‌های زیستی است.

سلاجقه تصریح کرد: در شرایطی توانستیم این درصد را در برنامه هفتم پیشرفت به محیط زیست اختصاص دهیم که ابرقدرت‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در جلسات تصمیم‌گیری حضور دارند اما ما به این سهم دست یافتیم، خوشبختانه مواردی هم که در این برنامه مطرح شد مباحث زیرساختی و اساسی ما هستند، از جمله بحث تغییر اقلیم مطرح شد که یکی از اصلی‌ترین کارهای ماست که باید به آن بپردازیم.

سلاجقه گفت: یکی دیگر از مباحثی که در برنامه هفتم پیشرفت به آن پرداخته شده گزارش ارزیابی محیط‌زیستی است البته این روند را اجرا می‌کردیم اما ارزیابی راهبردی محیط زیست را نداشتیم که در برنامه هفتم دیده شده است.

وی با اشاره به اینکه در زمینه سوخت هم مباحث خوبی مطرح شده، اظهار کرد: برای افق‌هایی که در برنامه هفتم پیشرفت دیده شده شاید باید حدود ۱۰ آیین‌نامه تهیه و تدوین شود، کارهای آنها آغاز شده و در صورت اجرائی‌شدن قطعا اتفاقات خوبی در زمینه حفاظت محیط زیست رخ خواهد داد، در واقع به جایی می‌رسیم که تبعات و مخاطراتی که اکنون در آستانه‌های آنها هستیم اصلا اتفاق نیفتد. وی افزود: به عنوان مثال ارزش‌گذاری اقتصادی را انجام دادیم و تا پایان شهریور به ۹۲ درصد می‌رسد این یعنی داشته‌های محیط زیست حالا هرچند هم که ناقص باشد، نباید در داشته‌هایمان به ۱۰ یا ۱۱ پارامتر اکتفا کنیم بلکه باید حداقل ۲۰ تا ۳۰ پارامتر را مبنا قرار دهیم تا بدانیم که داشته‌های محیط‌زیستی ما چقدر است اما برای مسائل علمی اهل فن در کشور ارزش‌گذاری محیط‌زیستی کشور انجام شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره عوارض آلایندگی نیز گفت: عوارض یعنی اینکه عارضه و نابسامانی اتفاق افتاده که مشمول مالیات در قالب عوارض آلایندگی می‌شود، هدف از اخذ مالیات بر عوارض آلایندگی این است که برای ترمیم و از بین رفتن منبعی که موجب آلودگی شده هزینه شود اما این رقم به محیط زیست برنمی‌گردد بلکه به وزارت کشور و بعد به شهرداری‌ها داده می‌شود که هیچ دستاورد محیط‌زیستی ندارند، اگر هم دارند بسیار ناچیز است.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها