|

«شرق» از سفر عراقچی به پرتغال گزارش می‌دهد

اولین سفر به اروپا

روشن‌شدن موتور دیپلماسی با اروپا

در‌حالی تهران خود را برای گفت‌وگوهای جدی در سطح معاونان وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلستان در جمعه پیش‌رو به میزبانی ژنو آماده می‌کند که عباس عراقچی برای اولین بار در سمت وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ظهر دیروز ‌پنجم آذرماه برای شرکت در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های سازمان ملل وارد یک کشور اروپایی، یعنی‌ پرتغال شد.

مالک مصدق: در‌حالی تهران خود را برای گفت‌وگوهای جدی در سطح معاونان وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلستان در جمعه پیش‌رو به میزبانی ژنو آماده می‌کند که عباس عراقچی برای اولین بار در سمت وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ظهر دیروز ‌پنجم آذرماه برای شرکت در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های سازمان ملل وارد یک کشور اروپایی، یعنی‌ پرتغال شد. اگر‌چه به نوشته ایسنا، وزیر امور خارجه به دعوت مشترک سازمان ملل متحد و وزیر امور خارجه پرتغال برای شرکت در دهمین اجلاس عالی‌رتبه ائتلاف تمدن‌ها به لیسبون سفر کرده است، اما اولین حضور مسئول سیاست خارجی دولت چهاردهم به مقصد اروپا می‌تواند موتور دیپلماسی با قاره سبز را روشن کند. گفته می‌شود‌ نشست لیسبون هم‌زمان با بیستمین سالگرد «ائتلاف تمدن‌ها» در روزهای پنجم تا هفتم آذرماه سال‌ جاری به میزبانی پرتغال با موضوع «اتحاد برای صلح: احیای اعتماد، بازآفرینی آینده، بازتاب دو دهه گفت‌وگو به خاطر بشریت» برگزار خواهد شد. وزیر خارجه در بخش عالی‌رتبه این نشست دیدگاه‌های کشورمان درباره صلح و امنیت بین‌المللی و مباحث روز از‌ جمله تحولات منطقه را تبیین کرده و با دبیرکل سازمان ملل متحد و همتایان خود از تعدادی از کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس، گفت‌وگو و تبادل نظر خواهد کرد. در این اجلاس، یک بیانیه پایانی به تصویب خواهد رسید که در آن بر موضوعات مورد اهتمام جامعه بین‌المللی از ‌جمله درباره تقویت تعامل و تفاهم بین ملت‌ها و فرهنگ‌ها و مذاهب و مقابله با نفرت‌پراکنی و برتری‌طلبی‌های نژادپرستانه و نیز اسلام‌هراسی تأکید می‌شود.

فریدون مجلسی: تابوی سفر به اروپا شکسته شد

پیرو آنچه عنوان شد، فریدون مجلسی در گفت‌وگوی خود با «شرق»، اولین سفر عباس عراقچی در مقام وزیر امور خارجه ایران به اروپا را «شکسته‌شدن تابوی سفر به قاره سبز برای دولت چهاردهم، ولو در قالب شکلی و فرمی می‌داند». به گفته این دیپلمات پیشین کشورمان: «اگرچه موضوع و محور کار حضور مسئول سیاست خارجی ایران در لیسبون به نشست ائتلاف تمدن‌ها ذیل نشست سازمان ملل باز‌می‌گردد، اما دیدارهای جانبی او با برخی مقامات اروپایی می‌تواند خط تماس‌ها و مذاکراتی را که در نیویورک و در جریان سفر به سازمان ملل گذاشته شد، ‌احیا کند و احیای گفت‌وگوها می‌تواند به روشن‌تر‌شدن و همچنین فعال‌شدن گفت‌وگوهای جمعه پیش‌رو در ژنو کمک شایانی ‌کند». با‌این‌حال، مجلسی در ادامه گپ‌و‌گفت خود با «شرق»، «شکسته‌‌شدن تابوی اصلی را حل‌وفصل اختلافات درخصوص موضوع هسته‌ای و به‌خصوص جنگ اوکراین می‌داند» و از آن مهم‌تر، تحلیلگر ارشد حوزه سیاست خارجی‌ به شکسته‌شدن تابوی ۴۶ سال گذشته ذیل مذاکره با آمریکا اشاره دارد که به دلایل مختلف تاکنون این تابو شکسته نشده است. از نظر مجلسی: «شکسته‌شدن تابوی مذاکرات مستقیم به‌خصوص با دولت دونالد ترامپ در شرایط کنونی کشور بیشتر از هر زمان دیگری ضرورت پیدا کرده است». بنابراین او امیدوار است:‌ «همان‌گونه که با سفر عراقچی به پرتغال و مذاکرات ژنو در جمعه پیش‌رو، موتور دیپلماسی با اروپا روشن شده است، بتوان مذاکرات با مقامات دولت دونالد ترامپ را هم هرچه سریع‌تر و پیش از مراسم تحلیفش‌ آغاز کرد».