هر روز بیسوادتر میشویم؟
طبق گزارشهای وزارت آموزش و پرورش ایران و همچنین دفتر یونیسف در تهران، بیش از یک میلیون کودک در ایران از تحصیل بازماندهاند. از طرفی طبق آمار سازمان ملل، ۱۸ درصد دختران ایرانی قبل از رسیدن به ۱۸سالگی ازدواج میکنند.
طبق گزارشهای وزارت آموزش و پرورش ایران و همچنین دفتر یونیسف در تهران، بیش از یک میلیون کودک در ایران از تحصیل بازماندهاند. از طرفی طبق آمار سازمان ملل، ۱۸ درصد دختران ایرانی قبل از رسیدن به ۱۸سالگی ازدواج میکنند. همچنین بررسیها در سال تحصیلی قبل نشان میدهد نرخ ترک تحصیل دانشآموزان در تمام مقاطع تحصیلی افزایش یافته است.
«محمدمهدی سیدناصری» حقوقدان و پژوهشگر حقوق بینالملل کودکان درباره عوامل ترک تحصیل کودکان به ایلنا گفت:«کودکان بازمانده از تحصیل در معرض طیف وسیعی از آسیبهای اجتماعی هستند که میتوان به استثمار اقتصادی، بزهکاری و جرائم اجتماعی، ازدواج زودهنگام، افزایش فقر و نابرابری اجتماعی اشاره کرد».
این استاد دانشگاه در تشریح دلایل فرهنگی ترک تحصیل کودکان گفت: «عامل نخست نگرشهای فرهنگی منفی به تحصیل دختران است. در برخی مناطق، تربیت دختران برای ازدواج و مسئولیتهای خانهداری، به جای تحصیل و کار حرفهای در اولویت قرار دارد. عامل دوم ازدواجهای زودهنگام است. دختران در سنین پایینتر از ۱۸ سال به ازدواج ترغیب میشوند. این امر باعث قطع تحصیل آنها میشود. عامل بعدی نگرشهای سنتی به تحصیل برای پسران است. در برخی خانوادهها، به ویژه در مناطق محروم، تحصیل پسران از اهمیت بیشتری برخوردار است و دختران ممکن است به دلیل مسئولیتهای خانهداری یا کارکردن برای تأمین درآمد خانواده، از تحصیل باز بمانند.
وی درباره سرنوشت کودکان ترک تحصیل کرده گفت: «این کودکان بهویژه در محیطهای غیررسمی وارد کارهایی میشوند که ممکن است با استثمار نیروی کار همراه باشد. این کارها اغلب در شرایط دشوار و بدون نظارتهای قانونی انجام میشوند». او افزود: «از طرفی برخی از کودکان بازمانده از تحصیل به دلیل فقدان سرگرمی و نبود مسیر مناسب برای رشد و پیشرفت، به سمت رفتارهای ضداجتماعی و بزهکاری سوق داده میشوند. این امر ممکن است به دزدی، خشونت، اعتیاد و سایر جرائم اجتماعی منتهی شود».