گرفتاری تحریم برای رابطه با چین و روسیه
یک کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد ایران در حوزههای مختلف بهویژه زیرساختها، آن هم زیرساختهای نرمافزازی نیاز به سرمایهگذاری دارد که در بخش زیرساختهای نرمافزاری دانش آن در روسیه وجود ندارد.
یک کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد ایران در حوزههای مختلف بهویژه زیرساختها، آن هم زیرساختهای نرمافزازی نیاز به سرمایهگذاری دارد که در بخش زیرساختهای نرمافزاری دانش آن در روسیه وجود ندارد. جز در حوزه گاز که در این حوزه دچار ناترازی و کمبود هستیم یا بخشی از محصولات کشاورزی مانند گندم که تنها حداقلهای اقتصاد ما هستند، نمیتوانیم روابط تجاری گستردهتری با اقتصاد روسیه داشته باشیم. کامران ندری در گفتوگو با ایلنا درباره عملیاتیشدن پیمان پولی میان بانکهای مرکزی ایران و روسیه و اثر آن در اقتصاد کشورمان گفت: باید توجه داشت به هر حال هر نوع تسهیلی در روابط بانکی و تجاری فارغ از اینکه با چه کشوری باشد میتواند در شرایط فعلی به اقتصاد کشورمان کمک کند.
اقتصاد ایران در حوزههای مختلف بهویژه زیرساختها، آن هم زیرساختهای نرمافزازی نیاز به سرمایهگذاری دارد و هرچه بتوانیم باید روابط مالی و کارگزاری و بانکی را با هر کشوری بهبود دهیم و نباید این اقدامات را دستکم گرفت. اما اینکه گمان کنیم ارتباط با روسیه و حتی چین ما را از برقراری ارتباط سایر کشورها بینیاز میکند، سادهانگارانه است. ندری تأکید کرد: باید توجه داشت که موضوع چین بسیار متفاوت از روسیه است و روسیه اقتصاد ضعیفی دارد و تحریمی است، اما اقتصاد چین تحریم نشده و از آنجایی که چین روابط تجاری گسترده با غرب دارد و بخشی از پیشرفت اقتصادی چین مرهون سرمایهگذاری غربیها در چین بوده، بنابراین وابستگی اقتصادی چین به اقتصاد اروپا و آمریکا و متحدان اروپا و آمریکا که فقط محدود به غرب نیستند، بسیار زیاد است. ندری با تأکید بر اینکه تا مسئله تحریمها برای ایران حل نشود و تا ایران نتواند مشکلات خود در زمینه بینالملل را حل کند، چینیها هم تمایلی به افزایش روابط تجاری با ایران ندارند، گفت: چینیها درحالحاضر با سوئیفت کار میکنند و قاعدتا ریسک روابط بانکی با ایران را نمیپذیرند.
قطعا این رویکردی متفاوت از اقتصاد روسیه است. باید توجه داشت که اقتصاد روسیه تقریبا شبیه اقتصاد ایران است با این تفاوت که علمیتر اداره میشود، بهویژه اینکه در حوزه پولی حرفهایتر عمل میکنند. اما به هر حال اقتصاد چین قابل مقایسه با اقتصاد روسیه نیست. اقتصاد چین بر پایه صنایعی است که منشأ عمده آنها در کشورهای غربی بوده است. چین پیشرفتهای هوش مصنوعی در کشورش را مدیون ارتباطات با کشورهای غربی است.