|

از پرونده قضائی تا اختتامیه

چهل‌و‌سومین جشنواره فیلم فجر در ساعات پایانی شنبه نامزدهای خود را معرفی کرد. برخی اتفاقات نیز در این دوره جشنواره بازتاب گسترده‌ای داشت‌.

از پرونده قضائی تا اختتامیه

چهل‌و‌سومین جشنواره فیلم فجر در ساعات پایانی شنبه نامزدهای خود را معرفی کرد. برخی اتفاقات نیز در این دوره جشنواره بازتاب گسترده‌ای داشت‌.

پرونده قضائی برومند

یکی از اتفاقات تلخی که در جشنواره امسال فیلم رخ داد، تشکیل پرونده قضائی برای دو پیش‌کسوت فرهنگ و هنر ایران به دلیل دست‌دادن‌ هنگام مراسم افتتاحیه بود. در‌این‌باره چند نفر از مسئولان دولت چهاردهم ابراز کردند که برای پیگیری و حل این پرونده اقدام می‌کنند. همچنین مرضیه برومند در حاشیه اکران آثار جشنواره فیلم فجردرباره تشکیل پرونده قضائی علیه خودش و رضا بابک به خاطر حاشیه‌هایی که در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر پیش آمده، گفت: «حال من و رضا بابک هر دو خوب است، ملاقات خوبی داشتیم و مشکلی نیست. مسئله اصلی امروز، جشنواره فیلم فجر است که تا امروز به‌خوبی پیش رفته و خدا را شکر مورد استقبال همه قرار گرفته است». این کارگردان با بیان اینکه امسال فیلم‌های با‌کیفیت و خوش‌ساختی در جشنواره به نمایش درآمده که تعدادی از آنها هم محصول کارگردان‌اولی‌هاست تأکید کرد: «این فیلم‌ها ما را نسبت به آینده سینمای ایران امیدوار می‌کند». او افزود: «آنچه مهم است، جشنواره فیلم فجر است. یک اختتامیه در پیش داریم و از همه دوستان و همکاران می‌خواهم همراهی کنند تا یک اختتامیه خوب، شاد، دلپذیر و بدون حاشیه برگزار شود‌».

سیمرغ مردمی

در چند سال دولت قبل، اختلاف مسئولان با خانه سینما سبب می‌شد تا ارائه سیمرغ مردمی با چالش روبه‌رو شود و شاید برای همین است که امسال دبیر آرای مردمی جشنواره فیلم فجر در هر قدمی توضیحاتی را ارائه می‌دهد تا چالشی رخ ندهد. علی آتیانی‌پور در جدیدترین اظهاراتش خبر داد‌ در سه روز پایانی جشنواره فیلم فجر هفت فیلم معرفی شدند. او گفت: «روش معرفی فیلم‌های برتر این‌گونه است که از بین ۳۲ فیلم شرکت‌کننده از روز ۱۵ بهمن‌ماه، تعداد ۱۵ فیلم که امتیاز بیشتری کسب کرده‌اند‌ معرفی می‌شوند و از آن روز به بعد، دو فیلم که امتیاز کمتری دارند کسر و تا به تعداد هفت فیلم خواهیم رسید و سه روز پایانی همچنان از بین ۳۲ فیلم، هفت فیلم دارای امتیاز برتر معرفی و در روز اختتامیه از بین ۳۲ فیلم، یک فیلم به عنوان فیلمی که امتیاز بیشتری را به خود اختصاص داده است، جایزه خود را کسب خواهد کرد». البته در بین این هفت فیلم امکان جابه‌جایی خواهد بود و فهرست فیلم‌ها بدون اولویت اعلام خواهد شد. تا این لحظه فیلم‌های «بچه مردم» به کارگردانی محمود کریمی، «موسی کلیم‌الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا، «پیش‌مرگ» به کارگردانی علی غفاری، «ناتور دشت» به کارگردانی محمدرضا خردمندان، «رها» به کارگردانی حسام فرهمند، «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی و «خدای جنگ» به کارگردانی حسین دارابی، هفت فیلم از مجموع ۳۲ فیلم حاضر در بخش مسابقه برگزیده نگاه تماشاگران جشنواره فیلم فجر هستند.

چرا این فیلم‌ها اکران نمی‌شوند؟

در بخش ویژه جشنواره، یعنی همان بخشی که چندین فیلم که به دلایل مشکلات ممیزی امکان اکران عمومی و حضور در بخش مسابقه جشنواره را نداشتند، فیلم‌هایی نظیر لاکپشت، رکسانا (پرویز شهبازی)، ‌پیرپسر (اکتای براهنی) و... به نمایش در‌آمدند. فیلم‌هایی که بینندگان در کاخ جشنواره در هر لحظه فیلم این سؤال را مطرح می‌کردند که مشکل و دلیل عدم اکران عمومی آن چیست؟ انتظارها‌ برای قاتل و وحشی هم زیاد بود و طبق آخرین زمان اطلاع‌رسانی، قرار بود قاتل و وحشی هم در ساعات آخر روز شنبه به نمایش درآید. پیرپسر یکی از این فیلم‌ها بود که با وجود زمان طولانی آن توانست تحسین تماشاگرانش را به همراه داشته باشد. البته باید منتظر ماند و دید این فیلم بالاخره امکان اکران عمومی پیدا می‌کند یا خیر. فیلم‌نیوز درباره این فیلم 196‌دقیقه‌ای می‌نویسد:‌ در طول مدت فیلم قطعات پازل پشت‌ سر هم تکمیل می‌شوند و پایه‌های فیلم در هیچ نقطه‌ای لق نمی‌زنند. براهنی داستانی سیاه از خانواده‌ای سه‌نفره پیش‌روی ما‌ می‌گذارد اما آن را به قدری جذاب روایت می‌کند و با صحنه‌های عاشقانه و لطیف پیوند می‌زند که در هیچ لحظه‌ای، این حجم از تلخی و سیاهی خسته‌مان نمی‌کند. وقتی از روی صندلی بلند می‌شویم، می‌فهمیم براهنی با ذهن و روح‌مان چه کرده و نمی‌توانیم تا مدت‌ها فکرش را از سرمان بیرون کنیم‌. میزان تشویقی که از این فیلم شده، آن‌چنان است که حتی سیاسیونی که به تماشای آن نشسته‌اند زبان به تحسین آن گشوده‌اند.

جشنواره‌ای دورتر

همچنین در سومین جشنواره فیلم‌های ایرانی نیویورک همین فیلم «پیرپسر» ساخته اکتای براهنی جایزه بهترین فیلم را به خود اختصاص داد و جایزه ویژه هیئت داوران به «آشغال‌ها و عروسک‌ها» ساخته منیژه حکمت، تقدیر ویژه هیئت داوران به لیلی فرهادپور برای بازی در فیلم «کیک محبوب من»، جایزه بهترین فیلم کوتاه به «شوهر ایران‌خانم» ساخته مرجان خسروی و جایزه تماشاگران به «علت مرگ: نامعلوم» ساخته علی زرنگار اعطا شدند. برنامه بزرگداشت فاطمه معتمد‌آریا با نمایش فیلم‌های «ناصرالدین شاه آکتور سینما» و «هنرپیشه» ساخته‌های محسن مخملباف، «روسری آبی» ساخته رخشان بنی‌اعتماد و «روزی روزگاری آبادان» ساخته حمید‌رضا آذرنگ در سومین جشنواره فیلم‌های ایرانی نیویورک برگزار شد.