|

امید زلنسکی به توافق با ترامپ

رئیس‌جمهوری اوکراین با تمجید از دونالد ترامپ ابراز خوش‌بینی کرد که رئیس‌جمهوری آینده آمریکا بتواند روسیه را به مذاکرات صلح وادار کند و به جنگ در اوکراین پایان دهد.

امید زلنسکی به توافق با ترامپ

رئیس‌جمهوری اوکراین با تمجید از دونالد ترامپ ابراز خوش‌بینی کرد که رئیس‌جمهوری آینده آمریکا بتواند روسیه را به مذاکرات صلح وادار کند و به جنگ در اوکراین پایان دهد.

 

در گفت‌وگوی سه‌ساعته ولودیمیر زلنسکی با لکس فریدمن برای یک پادکست آمریکایی، او گفت رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده برای تضمین امنیت اوکراین اقدام خواهد کرد و با حمایت کشورهای اروپایی، راه را برای پایان جنگ روسیه باز می‌کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، زلنسکی در این مصاحبه که در نخستین روزهای سال ۲۰۲۵ و در کی‌یف انجام شد، تأکید کرد: «من و ترامپ به توافق خواهیم رسید و همراه با اروپا، تضمین‌های امنیتی قوی ارائه خواهیم کرد و سپس می‌توانیم با روس‌ها صحبت کنیم». او اضافه کرد:‌ «ما و ترامپ نقش اصلی را داریم و اروپا از موضع اوکراین حمایت خواهد کرد».

 

اظهار امیدواری زلنسکی در‌حالی است که ترامپ پیش از این بارها از کمک‌های هنگفت ایالات متحده به اوکراین انتقاد کرده است. رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی خود گفته بود‌ فورا صلح را به اوکراین بازمی‌گرداند؛ اگرچه هیچ‌گاه توضیح نداد چگونه این کار را خواهد کرد. او به‌شدت منتقد کمک‌های نظامی گسترده‌ دولت جو بایدن به اوکراین است و درباره ادامه مشارکت ایالات متحده در ائتلاف نظامی غربی ناتو هم ابراز تردید کرده است.

 

با‌این‌حال، زلنسکی در سخنانی تمجیدآمیز درباره ترامپ و همچنین ایلان ماسک، مشاور میلیاردر او، اظهار امیدواری کرد‌ رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا قدرت لازم و نفوذ کافی را داشته باشد که تهاجم روسیه به همسایه‌اش را متوقف کند.

 

او در این اظهارات گفت: «من فکر می‌کنم رئیس‌جمهور ترامپ نه‌تنها اراده دارد، بلکه همه امکانات لازم را نیز در اختیار دارد تا حمله روسیه را متوقف کند و این فقط در حرف نیست. من واقعا به او امیدوارم و فکر می‌کنم مردم ما هم به او بسیار امید بسته‌اند.

 

او برای تحت فشار قراردادن پوتین قدرت کافی دارد». رئیس‌جمهوری اوکراین گفت‌ رهبران اروپایی منتظرند ببینند ترامپ چه می‌خواهد. او ادامه داد: «وقتی من در مورد چیزی با دونالد ترامپ صحبت می‌کنم -چه حضوری ملاقات کنیم یا فقط یک تماس داشته باشیم- همه رهبران اروپایی همیشه می‌پرسند چطور بود؟ این نشان‌دهنده نفوذ دونالد ترامپ است و این اتفاق هرگز در مورد یک رئیس‌جمهور دیگر آمریکا رخ نداده است».

 

زلنسکی همچنین به سیاست ایالات متحده پرداخت و گفت‌ ترامپ جمهوری‌خواه در انتخابات در برابر کامالا هریس، معاون بایدن، پیروز شد؛ زیرا او «بسیار قوی‌تر» بود. زلنسکی افزود‌ ترامپ از نظر «ذهنی و فیزیکی» قوی بود: «این نکته مهمی بود که نشان داد اگر می‌خواهید کشوری قدرتمند داشته باشید، باید خودتان قدرتمند باشید و او قدرتمند بود».

 

زلنسکی در پاسخ به این سؤال که اوکراین برای موافقت با آتش‌بس به چه چیزی نیاز دارد، گفت: «تضمین‌های امنیتی، ترجیحا در چارچوب ناتو». او گفت: «غرب باید دست‌کم امنیت مناطق اشغال‌نشده اوکراین را تضمین کند، به ارسال سلاح به ما ادامه دهد و تحریم‌های اقتصادی تنبیهی علیه روسیه را حفظ کند. اگر تضمین‌های امنیتی نداشته باشیم، پوتین دوباره خواهد آمد».

 

رئیس‌جمهوری اوکراین همچنین درباره تضعیف تعهد ایالات متحده به ناتو یا حتی خروج از آن هشدار داد و گفت: «خروج ایالات متحده یعنی پایان. یعنی مرگ ناتو». رهبر اوکراین مدعی شد‌ اهداف پوتین عبارت‌اند از: «یک ناتو ضعیف، اوکراینی که نمی‌تواند در میدان نبرد دوام بیاورد و جلوگیری از ایجاد رابطه‌ای قوی با ترامپ».

 

جنگ اوکراین و روسیه یکی از چالش‌های بین‌المللی پیش‌روی ترامپ پس از تحلیف در سال ۲۰۲۵ است. جو بایدن راهبردی ثابت و در‌عین‌حال پرهزینه‌ را در حمایت از پیروزی بی‌قید‌وشرط اوکراین اتخاذ کرده است. در همین حال، روسیه آهسته‌ و پیوسته در میدان نبرد پیشروی کرد.

 

ترامپ‌ حمایتش را از راه‌حل دیپلماتیک سریع برای پایان جنگ مسکو و کی‌یف اعلام کرده، هرچند هنوز طرح رسمی‌اش را برای این کار منتشر نکرده است. نه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، به کوتاه‌آمدن از مواضعش تمایلی نشان داده است و نه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین. در عوض، هرکدام جداگانه ابراز امیدواری کرده‌اند که ترامپ با دیدگاه‌های آنها هماهنگی بیشتری داشته باشد.

 

از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته اعلام کرد موقعیت اوکراین در منطقه کورسک روسیه برای هرگونه مذاکرات آینده اهمیت دارد. این درحالی است که مسکو اعلام کرده کی‌یف یک حمله متقابل ناگهانی در این منطقه مرزی انجام داده است. بلینکن تأکید کرد دولت جو بایدن که از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، میلیاردها دلار کمک امنیتی به کی‌یف ارائه کرده، می‌خواهد اطمینان حاصل کند که «اوکراین دست بالایی در مذاکرات داشته باشد».

 

او در سئول به خبرنگاران گفت: «موقعیت اوکراین در کورسک اهمیت زیادی دارد؛ زیرا به ‌طور قطع در هرگونه مذاکره‌ای که ممکن است در سال آینده صورت گیرد، تأثیرگذار خواهد بود».

 

مقامات آمریکایی پیش‌بینی نمی‌کنند که خطوط جنگ در شرق اوکراین تغییرات عمده‌ای داشته باشد. با‌این‌حال، رهبری اوکراین سال گذشته حمله‌ای غافلگیرکننده را در کورسک آغاز کرد.

 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، کمک‌های ایالات متحده به اوکراین را بی‌فایده توصیف کرده و گفته است‌ می‌تواند جنگ را به‌سرعت پایان دهد. مشاوران او پیشنهاد کرده‌اند‌ از کمک‌های آمریکا به عنوان ابزاری برای فشار بر اوکراین برای واگذاری اراضی به روسیه استفاده شود. بلینکن هشدار داد که حتی در صورت انجام مذاکرات، اوکراین به «تضمین‌های امنیتی کافی» برای مقابله با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نیاز دارد. او گفت: «در نهایت، یک آتش‌بس وجود خواهد داشت، اما از نظر پوتین این به معنای پایان بازی نخواهد بود».

 

او افزود: «جاه‌طلبی‌های امپراتوری او همچنان پابرجاست و او به دنبال استراحت، بازسازی و در نهایت حمله مجدد خواهد بود». بلینکن بر ضرورت ایجاد بازدارندگی کافی برای جلوگیری از چنین اقدامی تأکید کرد. بلینکن به ‌طور مستقیم درباره عملیات در کورسک اظهار نظر نکرد، اما وبلاگ‌نویسان نظامی طرفدار روسیه گزارش داده‌اند اوکراین یک حمله جدید و قدرتمند را آغاز کرده است.

 

وزارت دفاع روسیه اعلام کرد‌ اوکراین در کورسک یک «حمله متقابل» انجام داده است. نیروهای کی‌یف از ماه آگوست گذشته یک حمله زمینی غافلگیرکننده را در این منطقه آغاز کرده بودند. اوکراین روز شنبه اعلام کرد‌ در یک حمله غافلگیرکننده در روستای ماخنووکا در منطقه کورسک روسیه، یک گردان از نیروهای روسی و کره شمالی را از بین برده است. این حمله در آستانه نشست رامشتاین برای جلب حمایت نظامی از اوکراین و تقویت دفاع هوایی این کشور انجام شد.

 

روسیه مدعی است‌ این حمله را دفع کرده، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد نیروهای مسکو تحت فشار هستند. زلنسکی این عملیات را «بسیار مهم» توصیف کرد و از ادامه تلاش‌های اوکراین برای کسب حمایت بین‌المللی خبر داد. در همین حال، نگرانی‌ها درباره تغییر سیاست‌های آمریکا در حمایت از اوکراین با روی کار آمدن دونالد ترامپ افزایش یافته است.