در صحن شورای شهر چه گذشت؟ از انتقاد به نظافت شهر تا پشت پرده مافیای زباله
افتخارسازی به سبک مدیران ششم
اعضای شورای شهر تهران روز گذشته مانند همیشه از وضعیت نظافت شهر گلایه کردند، از پشت پرده مافیای زباله در تهران سخن گفتند و دخلوخرج هشت ماهه شهر تهران را بررسی کردند. گزارشی که نشان میداد درآمدهای نقد و غیرنقد شهرداری در این مدت به حدود ۹۷ هزارو 807 میلیارد تومان رسیده که شامل ۸۷ هزارو 189 میلیارد تومان درآمد نقد و 10 هزارو 680 میلیارد تومان درآمد غیرنقد بوده است.
شرق: اعضای شورای شهر تهران روز گذشته مانند همیشه از وضعیت نظافت شهر گلایه کردند، از پشت پرده مافیای زباله در تهران سخن گفتند و دخلوخرج هشت ماهه شهر تهران را بررسی کردند. گزارشی که نشان میداد درآمدهای نقد و غیرنقد شهرداری در این مدت به حدود ۹۷ هزارو 807 میلیارد تومان رسیده که شامل ۸۷ هزارو 189 میلیارد تومان درآمد نقد و 10 هزارو 680 میلیارد تومان درآمد غیرنقد بوده است.
حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران، با اشاره به بودجه مصوب سال ۱۴۰۳، اعلام کرد شهرداری تهران در هشتماهه نخست سال، ۶۴.۷۹ درصد از بودجه مصوب خود را محقق کرده است.
او همچنین به تفکیک درآمدهای شهرداری در سه فصل اصلی پرداخت و گفت: در فصل اول درآمدها که شامل ۷۹ درصد از بودجه مصوب بوده، ۵۳.۸۵ درصد وصول شده است. در فصل دوم که مربوط به منابع حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای است، ۱۲۸.۸۱ درصد و در فصل سوم که شامل منابع حاصل از واگذاری داراییهای مالی است، ۸۱.۸۸ درصد وصول شده است.
خزانهدار شورای شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود به بررسی آیتمهای کاهشی و افزایشی درآمدهای شهرداری پرداخت و گفت: در بخش عوارض ارزش افزوده، شهرداری تهران هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان بیشتر درآمد داشته است. همچنین در بخش فروش اموال غیرمنقول، درآمد شهرداری ۱۰هزارو 100 میلیارد تومان افزایش یافته است.
خزانهدار شورای شهر تهران، از کاهش سه هزارو 928 میلیارد تومانی درآمد شهرداری نسبت به بودجه مصوب هشتماهه انتقاد و ابراز امیدواری کرد در ماههای باقیمانده سال، این کسری جبران شود.
بهروز شیخرودی، کارشناس مالیه و اقتصاد شهری، با اشاره به گزارش درآمد و هزینه هشتماهه سال 1403 که در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران ارائه شد، به خبرنگار «شرق» گفت: در گزارشی که زاکانی آن را اول دیماه سال جاری در اجرای ماده 79 قانون شهرداریها به شورای شهر تقدیم کرده است، رقم مازاد درآمد بر هزینه سال قبل را در کد درآمدی 160209 به شورای شهر صفر اعلام کرده، حال آنکه در لایحه متمم بودجه سال 1403 که با امضای زاکانی تقدیم شورای شهر شده، شاهد آن هستیم که شهرداری برخلاف گزارش درآمد و هزینه، رقم 11 هزارو 515 میلیارد تومان را برای مازاد درآمد بر هزینه سال قبل در لایحه خود اعلام کرده است.
این رفتار دوگانه شهرداری در ارائه گزارش منابع بودجه سبب شده در گزارش درآمد و هزینه آبانماه 1403 شاهد اعلام رقم 97 هزارو 807 میلیارد تومان به عنوان مجموع منابع تحصیلشده در هشتماهه نخست امسال باشیم. این در حالی است که زاکانی در لایحه متمم بودجه سال 1403 مجموع منابع در دسترس خود در هشتماهه نخست امسال را رقم 109 هزارو 322 میلیارد تومان اعلام کند که البته رقم واقعی منابع در دسترس شهرداری با لحاظ مازاد درآمد بر هزینه سال قبل نیز برخلاف آنچه در گزارش درآمد و هزینه آبانماه اعلام شده همین رقم 109 هزار و 322 میلیارد تومان است!
این کارشناس مالیه و اقتصاد شهری در ادامه با اشاره به تکلیف خزانهدار شورا براساس ماده 79 قانون شهرداریها اشاره کرد و گفت: خزانهدار شورا براساس قانون مسئولیت بررسی صورتحساب ماهانه درآمد و هزینه تسلیمی شهرداری و ارائه آن همراه با نظریه به جلسه شورا را حداکثر ظرف یک هفته پس از دریافت صورتحساب بر عهده دارد. اما در عمل شاهد هستیم که گزارشاتی که در سال 1403 ارائه شده، به اینکه چرا شهرداری رقم مازاد درآمد بر هزینه سال قبل را در گزارش درآمد و هزینه ماهانه خود برخلاف واقعیت صفر اعلام و تقدیم شورا کرده توجهی نشده است!
در حقیقت زاکانی با استفاده از این بیتوجهی رقم 11 هزارو 515 میلیارد تومان مازاد درآمد بر هزینه سال قبل را یکباره در لایحه متمم روی میز گذاشته تا بتواند با آن افتخارسازی کند! حال آنکه این رقم میبایست در گزارش درآمد و هزینه ماهانه شهرداری اعلام و در سرجمع منابع در دسترس شهرداری حساب میشد، اما در عمل ما شاهد عدم پایبندی شهرداری به قانون در تهیه گزارش درآمد و هزینه ماهانه و خدشه واردکردن بر شفافیت مالی به بهانه افتخارسازی هستیم.
در ادامه صحن علنی نیز لطفالله فروزنده، معاون مالی و اقتصادی شهرداری تهران، بر لزوم افزایش درآمدهای پایدار و بررسی مجدد ماده ۱۷ قانون درآمدهای پایدار، تأکید و همچنین به موضوع واگذاری داراییهای مالی و تصفیه بدهیهای شهرداری با بانک تجارت اشاره کرد.
فروزنده به دو نکته اشاره کرد: اول، بحث ثبت هزینهها و تلاش برای افزایش رقم درآمدهاست. ما تلاش زیادی میکنیم و به واحدها فشار میآوریم تا بتوانیم رقم درآمدها را افزایش دهیم. روند نسبت به سال گذشته بهتر شده، اما باید تلاش بیشتری کرد و واحدهای مختلف باید کمک کنند تا عملکردمان بهبود یابد.
فروزنده در ادامه به موضوع واگذاری داراییهای مالی اشاره کرد و گفت: در بخش واگذاری داراییهای مالی، بیش از ۱۹۰ درصد پیشرفت داشتهایم. عمده این واگذاریها مربوط به فروش اموال و تصفیه بدهیهاست. مهمترین رقم این واگذاریها، فروش مجموعه ماهان به بانک تجارت بود که رقم قابل توجهی داشت.
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، در ادامه جلسه به موضوع چکهای شهرسازی اشاره کرد و گفت: چکهایی که از مردم گرفتهایم، وقتی وصول میشوند، به داراییهای مالی تبدیل میشوند. این موضوع باعث میشود منابع نقدی ما به اشتباه در داراییهای مالی ثبت شود. این اشتباه باید اصلاح شود.
فروزنده در پاسخ به این سؤال توضیح داد: چکهایی که از مردم گرفتهایم، در سال مالی جاری به عنوان درآمد غیرنقدی ثبت میشوند و وقتی وصول میشوند، به داراییهای مالی تبدیل میشوند. این روند در سالهای گذشته به دلیل کمبودن رقم چکها چندان مورد توجه نبود، اما اکنون با افزایش تعداد چکها، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
سیدجعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون حملونقل نیز در این جلسه به موضوع طرح الایزد و کنترل آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: طرح الایزد برای کنترل آلودگی هوا در تهران بسیار مهم است، اما متأسفانه در هشت ماه گذشته عملکرد این طرح صفر بوده؛ این درحالی است که شهرداری تهران بیشترین سهم را در آلودگی هوا دارد.
فروزنده در پاسخ به این سؤال توضیح داد: به سازمان حملونقل دستور دادهایم که این موضوع را پیگیری کند، اما به دلیل کمبود زمان، موفق به انجام این کار نشدهاند. ما در حال تلاش برای جذب منابع بیشتر هستیم، اما مسئولیت اصلی طرح، با سازمان حملونقل است.
انتقادهای دنبالهدار به نظافت شهر
روز گذشته، ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، به ارائه گزارش محلهگردی خود از محله 17 شهریور در منطقه 18 پرداخت.
او با بیان اینکه اولین نکتهای که به محض ورود به محله جلب توجه میکند عدم نگهداشت صحیح و قابل قبول و وضعیت نابهنجار نظافت و رفتوروب است، تأکید کرد: با توجه به اینکه متأسفانه بافت تجاری و کارگاهی در حال افزایش و غلبه است و به صورت طبیعی تولید پسماند بیشتر از بافت مسکونی میشود، این موضوع جلب توجه بیشتری کرده و ا کثر انهار، محل تجمع و انباشت زباله و فاضلاب شده و طبعا جولان حیوانات موذی را به دنبال خواهد داشت. نکتهای که ساکنان محله نیز در اولین مواجهه، آن را مطرح کردند و شکایت داشتند.
او اضافه کرد: این منطقه برابر شیوه نگهداشت گذشته که (البته هنوز اصلاح نشده) پیمانکار رفت و روب مشترک با مناطق 9 و 10 دارد که محمدی، شهردار منطقه نیز از وضعیت نیروی انسانی به کار گرفتهشده در منطقه شکایت داشته و مطابق با بررسیهای ایشان، پیمانکار یکسوم تعداد نیروی انسانی برابر قرارداد در منطقه را به کار گرفته است. این موضوع درخصوص فضای سبز محله نیز صادق است؛ در بوستان خیام و 17 شهریور که از آنها بازدید شد، متأسفانه به دلیل رسیدگینکردن، علاوه بر خالیشدن کامل سطوح بوستانها، درختان نیز بهموقع هرس نشدهاند و مبلمان بوستانها نیز قدیمی است و سنگفرش و موزائیک کف بوستانها نیز به بهسازی و نوسازی دارند.
او ادامه داد: به دلیل افزایش واحدهای تجاری و حضور مجتمعهای صنعتی و کارگاهی، فضای محله دچار آشفتگی بصری بوده و روانهشدن خودروهای سنگین به سمت بازار آهن شادآباد که در همسایگی این محله قرار دارد، با تعداد درخور توجهی وانتبارهایی که یا حمل کالای کارخانهها و کارگاهها را انجام میدهند یا با استقرار در خیابانها و معابر محله باعث سد معبر، ترافیک، آلودگی صوتی و آلودگی بیشتر هوا میشوند، شرایط را بغرنجتر کردهاند. به نحوی که به گفته معتمدین محله، شاخص آلودگی هوا در منطقه و این محله همیشه بالاتر از سایر مناطق جنوبی تهران است.
او گفت: در حوزه حملونقل نیز اتوبوسهای گذری از این محله کاملا فرسوده هستند و به دلیل کمبود اتوبوس با فاصلههای طولانی تردد میکنند. ایستگاههای اتوبوس محله نیز قدیمی و نابسامان بوده و نیاز به بازسازی و نوسازی جدی دارند. همچنین برای کاهش حضور وانتبارهای میوه و ترهبار، مردم درخواست احداث بازار میوه و ترهبار دارند. مکانی به سازمان میادین معرفی شده که امید است عملیات احداث آن بهزودی آغاز شود. تیرهای برق مزاحم نیز مثل اکثر محلات جنوبی از ناهنجاریهای معبری و ترافیکی محله است که 20 عدد از آنها نیاز به جابهجایی فوری دارند.
مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورا، درباره این گزارش گفت: یکی از چالشهای منطقه 18 این است که بخشیهایی از این منطقه تبدیل به بارانداز پسماند خشک شده است. مسئلهای که در اینجا قصد طرح داریم، فرایند جمعآوری پسماند خشک از مخازن است که یک فرایند بغرنج در شهر تهران شده و البته تنها محدود به منطقه 18 نبوده و مربوط به تمام مناطق تهران است. حتی در مناطق شمالی نیز بهصورت پررنگتر مشاهده میشود؛ چون بر اساس تحلیلها، ارزش زباله مناطق شمالی بیشتر است.
وی ادامه داد: آسیبی که این موضوع به شهر تهران میزند، آسیب جدیتری به چهره پایتخت میزند و یک ذهنیت فلاکتبارانه برای شهروندان ایجاد میکند.
رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به گزارش محلهگردی منطقه 18 تهران و اشاره اعضای شورای شهر به وضعیت پسماند و رفت و روب شهر، شیوه جمعآوری پسماند و مدیریت پسماند در حال حاضر را نادرست اعلام کرد و گفت: این مسئله را بارها در جلسات کمیسیون تذکر دادهایم و در برخی جلسات، اعلام کردهایم این شیوهای که در پسماند انجام میشود، نادرست است.
وی افزود: در یکی از جلسات مشترک با کمیسیون برنامه و بودجه نیز تأکید کردیم که باید شیوه درست اتخاذ شود. مسیر را اشتباه میروند و با افزایش اعتبار، شهر تمیز نمیشود، بلکه نیازمند برنامه است.
او با اشاره به تغییرات زیاد مدیریتی در سازمان پسماند، گفت: بهطور میانگین هر هشت ماه یک مدیرعامل در این سازمان جابهجا شد.
پیرهادی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: فقدان کارگر ماهر یکی از مسائل ضروری در حوزه پسماند است و نیازمند نظارت درست و برنامه دقیق و برگزاری جلسات تخصصی است و باید از نظرات همه نخبگان در این زمینه بهره گرفت و مسائل باید در برخی مناطق تهران بهصورت نمونه اجرائی شود.
در جلسه شورای شهر تهران، بررسی طرح اصلاح فرایندهای دبیرخانه کمیسیون ماده ۵ به منظور ایجاد تعادل میان منافع خصوصی و عمومی صورت گرفت که این بررسی، به دلیل نیاز به مطالعه و بررسی بیشتر، به جلسات بعدی شورا موکول شد.
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، در قرائت گزارش این کمیسیون و متن اصلی این طرح در جریان بررسی این طرح با اشاره به اینکه برنامههای توسعه شهری در پی ایجاد تعادل میان منافع خصوصی و عمومی هستند، یادآور شد: منفعت عمومی به معنای منفعتی است که همگانی و فراگیر باشد و همه شهروندان و گروهها ذینفع آن باشند. ازاینرو مهمترین منشأ منفعت عمومی، نظام تهیه و تصویب برنامههای توسعه شهری است که باید تعادلبخشی میان منفعت عمومی و خصوصی را ایجاد کند.
عباسی در ادامه با اشاره به اینکه این اقدام در راستای افزایش شفافیت و حفاظت از منافع عمومی شهر انجام میشود، افزود: در راستای وظایف نظارتی و سیاستگذاری شورای اسلامی شهر تهران، طرحی برای اصلاح فرایند بررسی درخواستها در دبیرخانه کمیسیون ماده 5 ارائه شده است؛ این اصلاحات شامل وحدت رویه در ارسال و بررسی درخواستها، ساماندهی فرایند انجام وظایف دبیرخانه کمیسیون ماده 5 و تهیه گزارشهای توجیهی مبتنی بر تحقق عدالت عمومی شهری و رعایت ضوابط و معیارهای فنی است.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه بررسی این طرح اعلام کرد تاکنون دستورالعملی برای کمیسیون ماده 5 وجود نداشته است و به همین دلیل، دستورالعمل و راهنما برای کمیسیون آورده شده است تا اجرای امور بر اساس آن دنبال شود.
وی افزود: برای مثال، اگر قرار است مجتمعی ساخته شود، باید سرانهها در نظر گرفته شود. اگر ۲۰۰ واحد مسکونی ساخته میشود، باید مرکز درمانی، مسجد و مواردی از این قبیل نیز لحاظ شود.
چمران تأکید کرد: با هر نوع ساختوساز موافق نیستند و باید ساختوساز بهصورت قانونی انجام شود. وی افزود: شهرداری باید درآمد داشته باشد تا بتواند پروژهها را اجرائی کند و این هزینه به جیب خودش نمیرود، اما این نباید باعث شود ساختمانی خراب ساخته شود.
رئیس شورای شهر تهران افزود: مجوز اضافه طبقه نباید داده شود؛ چراکه نمیدانیم طبقات دیگر به چه شکل و با چه فونداسیونی ساخته شده است.
وی با اشاره به کمبود ساختمانسازی خاطرنشان کرد: دلیل نمیشود که چون ساختمان کم است، بد بسازیم. باید قدر پول خود را بدانیم و خوب بسازیم. نباید سرمایهگذاری هدر برود. ساختمانهایی که تخریب میشوند، ثروتهای ملی هستند و به راحتی به دست نیامدهاند. اگر ساختوساز خلاف بوده، نباید اجازه میدادیم که ساخته شود.
چمران افزود: قرار نیست دست کسی را برای ساختمانسازی ببندیم. در این دوره تأکید کردهایم که مردم به ساختمانسازی تشویق شوند. مهدی اقراریان، رئیس کمیته حقوقی شورای شهر تهران نیز در ادامه جلسه شورا بیان کرد: بیمارستان شهدای تجریش بدون پارکینگ ساخته شده است. باید حرفها را در شورا بشنویم. عمده این پروژهها یا متعلق به افراد خاص یا نهادهای خاص است و چون قدرت دارند میسازند، یا سرانه را تأمین نمیکنند، یا اعلام سرانههای آنها غیرواقعی است.