مذاکره برای
امارات متحده عربی با اسرائیل و ایالات متحده درباره مشارکت در اداره موقت غزه پس از جنگ تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاحشده بتواند مسئولیت آن را بر عهده بگیرد، گفتوگو کرده است. به نوشته رویترز، مذاکرات انجامشده درباره امکان نظارت موقت امارات و ایالات متحده همراه با سایر کشورها بر حکومت، امنیت و بازسازی غزه پس از عقبنشینی نظامیان اسرائیل است.
امارات متحده عربی با اسرائیل و ایالات متحده درباره مشارکت در اداره موقت غزه پس از جنگ تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاحشده بتواند مسئولیت آن را بر عهده بگیرد، گفتوگو کرده است. به نوشته رویترز، مذاکرات انجامشده درباره امکان نظارت موقت امارات و ایالات متحده همراه با سایر کشورها بر حکومت، امنیت و بازسازی غزه پس از عقبنشینی نظامیان اسرائیل است.
امارات متحده عربی شریک امنیتی نزدیک ایالات متحده است و برخلاف بیشتر دولتهای عربی، با اسرائیل روابط دیپلماتیک دارد. اسرائیل پس از بیش از یک سال جنگ، به ترسیم چشمانداز مدنظر خود برای غزه تمایلی ندارد و جامعه بینالمللی برای تدوین یک طرح قابل اجرا در این زمینه تلاش میکند. دیپلماتها و مقامهای گفتوگوکننده با رویترز، تأکید کردهاند ایدههای برآمده از مذاکرات با امارات متحده عربی هنوز فاقد جزئیات هستند و طی یک طرح رسمی یا مکتوب ارائه نشدهاند و هیچ دولتی نیز هنوز آنها را نپذیرفته است.
ابوظبی در گفتوگوهای پشت صحنه، از اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی برای اداره غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی تحت یک کشور مستقل فلسطینی حمایت میکند؛ موضوعی که اسرائیل با آن علنا مخالفت کرده است. یک مقام اماراتی در پاسخ به پرسشهایی درباره این موضوع گفت: «امارات متحده عربی در هیچ طرحی که حاوی اصلاحات درخور توجه در تشکیلات خودگردان فلسطین، توانمندسازی آن و ایجاد یک نقشه راه معتبر به سوی تشکیل یک کشور فلسطینی نباشد، شرکت نخواهد کرد».
تشکیلات خودگردان فلسطین سه دهه پیش و بر اساس توافقهای اسلو که به امضای اسرائیل و فلسطینیها رسید، تأسیس و برای اداره کرانه باختری و غزه اختیارات محدودی به آن واگذار شد. این تشکیلات همچنان بر کرانه باختری اشغالی حکمرانی میکند، اما در سال ۲۰۰۷ و پس از یک جنگ داخلی کوتاه با حماس، از غزه بیرون رانده شد.
رویترز به نقل از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشت که با چندین شریک ازجمله امارات درباره گزینههای حکومتداری، امنیت و بازسازی غزه پس از جنگ مذاکراتی صورت گرفته و پیشنویسها، طرحها و ایدههای مختلفی ارائه شده است. بااینحال، دفتر نخستوزیر اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین در این زمینه توضیحی ندادهاند. چهار نفر از دیپلماتها و مقامهای غربی گفتهاند مقامهای اماراتی علاوه بر اصلاح تشکیلات خودگردان، پیشنهاد بهرهگیری از پیمانکاران نظامی خصوصی را بهعنوان بخشی از نیروهای حافظ صلح پس از جنگ در غزه، مطرح کردهاند. دیپلماتها و مقامات غربی گفتند این پیشنهاد و هرگونه استقرار چنین پیمانکارانی موجب نگرانی کشورهای غربی خواهد شد.
پیمانکاران نظامی خصوصی که ایالات متحده و سایر دولتها استخدام کردند، با اتهامهایی نظیر شکنجهکردن و نقض حقوق بشر ازجمله در عراق و افغانستان مواجهاند. پس از ۱۵ ماه عملیات نظامی ویرانگر اسرائیل در غزه، پیشبینی میشود بازسازی این منطقه، ازجمله نهادهای سیاسی آن، سالها طول بکشد و دهها میلیارد دلار هزینه داشته باشد که به حمایتهای بینالمللی شایان توجهی نیاز دارد.
باسم نعیم، یکی از مقامهای ارشد حماس، در پاسخ به این پرسش که آیا این گروه شبهنظامی از پیشنهادهای امارات مطلع است یا خیر، به رویترز گفت که غزه پس از جنگ باید «مشخصا فلسطینی و بدون مداخلات خارجی» اداره شود. پیشنهادها برای غزه پس از جنگ در شرایطی مطرح میشوند که هنوز بین اسرائیل و حماس آتشبس برقرار نشده است.
واشنگتن به همراه میانجیگران مصری و قطری برای برقراری آتشبس میان اسرائیل و حماس و آزادی گروگانهای اسرائیلی فشار میآورند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که واشنگتن میخواهد ظرف دو هفته آینده شاهد امضای توافق آتشبس باشد.
برایان هیوز، سخنگوی تیم انتقالی دونالد ترامپ نیز درباره آینده غزه گفت: «رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده که قرار است بیستم ژانویه قدرت را تحویل بگیرد، در هماهنگی نزدیک با شرکای عرب و اسرائیلی کار خواهد کرد». او تأکید کرد: «غزه آباد خواهد شد».
ترامپ به حماس هشدار داده است که هرچه زودتر و پیش از مراسم تحلیف او در بیستم ژانویه، گروگانهای اسرائیلی را آزاد کند وگرنه «قیامت به پا خواهد شد».