علیرضا کاظمی، معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه از سهم ۴۰ درصدی آب و انرژی از سرمایهگذاریهای کارخانه خبر میدهد
سرمایه پایدار
«میزان مصرف آب فولاد مبارکه نهتنها از میانگین جهانی پایینتر است بلکه به نصف مصرف برخی از بزرگترین فولادسازان جهان میرسد». این نکتهای است که علیرضا کاظمی، معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه میگوید و توضیح میدهد که نزدیک به ۴۰درصد سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه به بخش آب و انرژی اختصاص دارد و این فولادساز توانسته است رکوردهای خیرهکننده در بهبود شاخصهای این حوزهها و محیط زیست به نام خود ثبت کند. به گفته کاظمی، فولاد مبارکه برای کشور و منطقه نعمت است و نهتنها ارزش افزوده خیرهکنندهای برای اقتصاد کشور ایجاد کرده که باعث اشتغال بخش گستردهای از مردم منطقه شده و آمار اشتغالزایی در اصفهان را نسبت به سایر استانها بهبود داده است.
«میزان مصرف آب فولاد مبارکه نهتنها از میانگین جهانی پایینتر است بلکه به نصف مصرف برخی از بزرگترین فولادسازان جهان میرسد». این نکتهای است که علیرضا کاظمی، معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه میگوید و توضیح میدهد که نزدیک به ۴۰درصد سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه به بخش آب و انرژی اختصاص دارد و این فولادساز توانسته است رکوردهای خیرهکننده در بهبود شاخصهای این حوزهها و محیط زیست به نام خود ثبت کند. به گفته کاظمی، فولاد مبارکه برای کشور و منطقه نعمت است و نهتنها ارزش افزوده خیرهکنندهای برای اقتصاد کشور ایجاد کرده که باعث اشتغال بخش گستردهای از مردم منطقه شده و آمار اشتغالزایی در اصفهان را نسبت به سایر استانها بهبود داده است.
سبقت فولاد مبارکه در بهرهوری آب از فولادسازان برتر جهان
علیرضا کاظمی، معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه و متولی محیط زیست این شرکت معتقد است: «بین آنچه در زیستبوم فولاد مبارکه میگذرد و آنچه در پندار جامعه هست، شکاف قابل توجهی وجود دارد؛ یعنی ما از دو منظر به موضوع نگاه میکنیم. اگر بخواهیم نیمنگاهی به جغرافیای صنعت داشته باشیم، باید بگوییم استان اصفهان در جغرافیای کشور 6.5 درصد مساحت کشور را دارد با هفت درصد پوشش جمعیتی و با نگاه به آب، 1.7 درصد از منابع آب تجدیدپذیر را در استان داریم».
او ادامه میدهد: «فولاد مبارکه از ابتدای فعالیت کارخانه تاکنون تولیدات خود را به سهبرابر رسانده است. این در شرایطی است که از ابتدای فعالیت کارخانه تاکنون برداشت آب فولاد مبارکه از زایندهرود ۸۰ درصد کاهش داشته است». او تأکید میکند که بدون شک این مسئله اتفاقی نبوده است و «هماکنون ۴۰ درصد سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه اساسا به بخش آب و انرژی اختصاص دارد و از نظر مصرف آب جزو بهترین فولادسازان جهان است که هر سال بازدهی آبی خود را بهبود داده است». به عبارتی به ازای یک مقدار ثابت از آب مصرفی، ارزش افزوده اقتصادی بیشتری تولید میکند.
معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه تأکید میکند که فولاد مبارکه با به حداقل رساندن تبخیر، نشت و هدررفت آب، به علاوه تصفیه فاضلاب ۱۱ شهر و تصفیه فاضلاب صنعتی و استفاده مجدد از آن و همچنین پروژه انتقال آب از دریای عمان توانسته است که مصرف آب خام خود را به حداقل برساند و بهزودی برداشت خود از زایندهرود را به صفر میرساند. کاظمی توضیح میدهد: «راندمان مصرف آب در فولاد مبارکه مدام در حال بهبود است و حالا فولاد مبارکه نهتنها زیر میانگین جهانی آب مصرف میکند که مصرف آب فولاد مبارکه که ابتدای راهاندازی برای تولید یک تن فولاد، 2.28 مترمکعب بود و با ایجاد بهبودهای مداوم و مستمر توانست در نیمه زمستان ۱۴۰۲ از ۲.۲ کمتر برسد. این در حالی است که تاتای هند که یکی از بزرگترین فولادسازان جهان به شمار میآید ۴. ۴ مترمکعب است و حدود دو برابر فولاد مبارکه آب مصرف میکند یا فولادساز بزرگی مثل آرسلور میتال 5.1 مترمکعب است».
او همچنین میگوید: «مجموع این کوششها برای بهبود بازدهی مصرف آب در فولاد مبارکه سبب شده است که فولاد مبارکه برای اولین بار استاندارد مدیریت بازدهی آب ۴۶۰۰۱ را دریافت کند». معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه در ادامه تأکید میکند: «اساسا ما در فولاد مبارکه یک برنامه پنجساله محیط زیست تدوین کردیم که از سال گذشته آن را شروع کردیم. ما در نگاه به تولید سازگار با محیط زیست باید به چهار مؤلفه توجه کنیم؛ یک. مدیریت آب، دو. کاهش انتشار CO2، سه. کاهش انتشار آلایندهها و چهار. اقتصاد چرخشی». کاظمی توضیح میدهد: «ما در برنامه پنجساله محیط زیستمان میگوییم که گفتمانسازی ما برای محیط زیست چیست؟ یکی مدیریت آب است؛ یکی کاهش انتشار آلایندهها و دیگری کاهش انتشار CO2 و همچنین باید به اقتصاد چرخشی توجه کنیم».
او ادامه میدهد: «بنابراین ما امروز ادعا داریم که در مسیر تحقق فولاد سبز حرکت میکنیم. این فولاد سبز به دنبال ایجاد نقشه راهی برای خنثیکردن کربن است. ما باید حتما به سمت کربن صفر حرکت کنیم. این یک الزام است؛ بنابراین تجهیزاتمان را به این سمت میبریم. برای تولید فولاد سبز حتما باید برای انواع ضایعاتمان اعم از فلزی و غیرفلزی فکر کنیم. فولاد مبارکه از سال گذشته بر همین اساس یک واحد مدیریتی به نام «مدیریت فرآوری پسماند» راهاندازی کرد و ما امروز شاهدیم که پسماند صنعتی کارخانه تغلیظ و به آهن تبدیل میشود».
عملکرد فولاد مبارکه شفاف است
معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه در ادامه با اشاره به تولید وسیع انرژیهای تجدیدپذیر در این کارخانه، میگوید: «فولاد مبارکه در شاخصهای محیط زیستی کاملا شفاف است و دادههای خود را به صورت آنلاین و برخط منتشر میکند و اخیرا هم اعضای کمیته اضطرار آلودگی هوا به صورت سرزده به فولاد مبارکه آمدند و جلساتی را برگزار کردیم و احجام سرمایهگذاری ما را دیدند. در سالهای گذشته ۱.۱ میلیارد دلار در موضوعات محیط زیستی هزینه کردهایم و ۱.۱ میلیارد دلار در زمینه مسئولیتهای اجتماعی هزینه صرف شده است».
کاظمی ادامه میدهد: «وجود جنگل در فولاد مبارکه نقش مهمی در کاهش آلایندگیهای کربن داشته است و این جنگل سالانه بیش از 30 هزار تن CO2 را از هوا جذب میکند. ما شاخصی در محیط زیست به نام شاخص کیفیت هوا (AQI) داریم. این شاخص میگوید اگر صفر تا ۵۰ باشد؛ یعنی هوا سالم است. اگر ۵۰ تا ۱۰۰ باشد یعنی هوا قابل قبول است و اگر از ۱۰۰ بالاتر برود، این برای گروههای خاص ناسالم میشود. در آلودهترین ماههای سال یعنی آذر، دی و بهمن شاخص کیفیت هوا در فولاد مبارکه به طور متوسط کمتر از ۶۵ بوده است». او در ادامه با اشاره به اینکه فولاد مبارکه نهتنها ارزش افزوده اقتصادی بالایی برای کشور داشته است، میگوید این کارخانه باعث اشتغالزایی قابل توجه شده و حتی اصفهان را به یک استان مهاجرپذیر تبدیل کرده است.
معاون سرمایه انسانی فولاد مبارکه توضیح میدهد: «به صورت کلی فولاد مبارکه جمعیت ۲۹ هزار نفره دارد، ۱۷ هزار نفر پیمانکارند و ۱۲ هزار نفر از طریق آزمون جذب فولاد مبارکه شدهاند. اینها نیروهایی هستند که با فولاد مبارکه قرارداد دارند. از این تعداد؛ ۴۰ درصد نیروها بومی هستند و از شهرستانهای لنجان و مبارکه جذب شدهاند و بقیه از شهرستانها و استانهای اطراف اصفهان استخدام شدهاند». کاظمی در ادامه میگوید: «در حوزه پیمانکاری در دو سال گذشته از این ۱۷ هزار نفر، شش هزار نفر در دو سال گذشته به مجموعه ما اضافه شدند. در همین دو سال گذشته، یک هزار و ۱۰۰ نفر از طریق آزمون جذب شدند که آنها باید بهتدریج آموزش ببینند و جذب شوند و حدودا ۷۰۰ نفر هم از محل آزمونی که در سال ۱۳۹۹ گرفته شد در دو سال گذشته وارد مجموعه شدند. در واقع بزرگترین آزمون صنعت کشور به لحاظ تعداد از آن فولاد مبارکه است».