|

مشارکت ذوب‌آهن اصفهان در پرشتاب‌ترین پروژه انتقال آب در تاریخ کشور

ذوب‌آهن اصفهان در مسیر کاهش برداشت آب از زاینده‌رود

در شرایط کنونی با توجه به تغییر اقلیم در طول سال‌های گذشته و همچنین اشتباهات مدیریتی در زمینه ساماندهی آب در کشور، استان‌های مختلف با مشکلات کم‌آبی مواجهند. ما هنوز روستاهای مختلفی در کشور و اصفهان داریم که آب شرب با تانکر به آنها می‌رسد که این شرایط شایسته مردم عزیز ایران اسلامی نیست.

ذوب‌آهن اصفهان در مسیر کاهش برداشت آب از زاینده‌رود

 در شرایط کنونی با توجه به تغییر اقلیم در طول سال‌های گذشته و همچنین اشتباهات مدیریتی در زمینه ساماندهی آب در کشور، استان‌های مختلف با مشکلات کم‌آبی مواجهند. ما هنوز روستاهای مختلفی در کشور و اصفهان داریم که آب شرب با تانکر به آنها می‌رسد که این شرایط شایسته مردم عزیز ایران اسلامی نیست.

 

طرح انتقال آب در دنیا توسط بسیاری از کشورها دنبال می‌شود و تجارب موفقی نیز به همراه داشته است؛ ازاین‌رو با توجه به شرایط کنونی کمبود آب در کشور، مورد توجه کارشناسان و مسئولان قرار گرفته است. 

 

درحقیقت در شرایط کنونی، دریای عمان فرصت بسیار خوبی برای تأمین آب شرب استان‌های دارای کمبود آب محسوب می‌شود و ما نیز می‌توانیم با مشارکت صنایع بزرگ، مانند کشورهای حاشیه خلیج فارس، با خرید تجهیزات پیشرفته آب‌شیرین‌کن و انتقال آب، نیاز اساسی استان‌های مختلف خود را مرتفع کنیم و بر این اساس اجرای این طرح از سال‌های گذشته در مسیر اجرا قرار گرفت.

 

در یک تعریف کوتاه، طرح تأمین و انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به فلات مرکزی ایران، شامل تعدادی پروژه برای تأمین آب از محل دریای عمان و خلیج فارس و شیرین‌سازی و انتقال آن به مقاصد مصرف در استان‌های دارای کمبود آب برای توسعه اقتصادی در فلات مرکزی ایران است که در چند مسیر مختلف به وسیله سیستمی از تأسیسات آب‌شیرین‌کن، خطوط لوله انتقال آب، ایستگاه‌های پمپاژ و نیروگاه‌های برق اجرا می‌‌شود.

 

این طرح برای استفاده از ۸/۳ میلیارد مترمکعب آب دریای عمان و خلیج فارس طی 30 سال برنامه‌‌ریزی شده است که از این میزان 9/1 میلیارد مترمکعب آن شیرین‌سازی شده و برای تمام متقاضیان خریداری و استفاده از آن در فعالیت‌های صنعتی، آشامیدنی و کشاورزی پربازده صنعتی در طول مسیر خط لوله به مقاصد مصرف در فلات مرکزی ایران 

منتقل می‌شود.

باید به این نکته توجه کنیم که مطابق آمارها، استان اصفهان نیز سالانه با یک میلیارد مترمکعب کمبود مصرف آب روبه‌روست و طبیعی است که با مدیریت مصرف جبران نمی‌شود و لازم است تأمین آب ویژه‌ای در حوضه زاینده‌رود اتفاق بیفتد؛ ازاین‌رو مدیریت استان اصفهان نیز با جدیت پیگیر تأمین و انتقال آب از دریای عمان بوده است.

 

پرشتاب‌ترین پروژه انتقال آب در تاریخ کشور

 

در حال حاضر، طرح تأمین آب از دریای عمان به‌عنوان پرشتاب‌ترین پروژه انتقال آب تاریخ کشور با بیش از ۷۰ درصد پیشرفت به دولت چهاردهم تحویل داده شده است؛ برای اصفهان با اجرای این طرح در گام نخست با انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب، سپس ۲۰۰ میلیون مترمکعب و در نهایت ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب به اصفهان، مصارف بخش صنعت از زاینده‌رود جدا می‌شود. 

 

بر این اساس طرحی که طبق برآوردها حداقل ۱۱ سال اجرای آن به طول می‌انجامید، ظرف یک سال و نیم گذشته ۷۶۰ کیلومتر از مسیر یک هزار کیلومتری لوله‌گذاری شده است.

 

اکنون ادامه این اَبرپروژه انتقال آب نیز با سرمایه‌گذاری و سهامداری صنایع سنگین اصفهان در حال انجام است و شرکت‌‌های فولادمبارکه، ذوب‌آهن، اتاق بازرگانی اصفهان، پالایشگاه اصفهان، سازمان همیاری شهرداری‌‌های استان اصفهان، شهرداری اصفهان و شرکت فلز تدارک فولاد مبارکه در این پروژه سهامدار هستند.

 

درواقع ذوب‌آهن اصفهان با توجه به بحران آب و مسئولیت‌های اجتماعی خود، اقدامات مختلفی برای کاهش برداشت آب از زاینده‌رود انجام داده است که از مهم‌ترین آنها مشارکت در ابرپروژه انتقال آب خلیج‌فارس به استان اصفهان است و با این مشارکت، برداشت آب از زاینده‌رود را به حداقل ممکن می‌رساند.

 

باید به این نکته اشاره کنیم که شرکت ذوب‌آهن اصفهان، علاوه بر این ابرپروژه اقدامات دیگری نیز در راستای کاهش مصرف آب انجام داده از جمله اینکه مدرن‌ترین تصفیه‌خانه‌های پساب کشور توسط گروه مپنا در ذوب‌آهن اصفهان در حال ساخت است تا از این طریق پساب شهرها و روستاهای مجاور کارخانه پس از تصفیه در خط تولید این مجتمع صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

با ساخت این تصفیه‌خانه آب در ذوب‌آهن، با ورودی یک هزار مترمکعب بر ساعت پساب، حدود 800 مترمکعب آب تصفیه‌شده در ساعت قابل استفاده در صنعت به دست می‌آید که از این طریق 30 درصد آب مورد نیاز ذوب‌آهن اصفهان تأمین می‌شود و به همین میزان برداشت آب از زاینده‌رود کاهش می‌یابد. همچنین ضریب بازیابی و راندمان تصفیه‌خانه مذکور ۹۰ درصد خواهد بود و میزان بومی‌سازی پروژه ۷۰ درصد در نظر گرفته شده است.

 

به لحاظ محیط زیستی، اجرای این پروژه سبب تصفیه و استفاده مجدد از پساب صنعتی و بهداشتی کارخانه شده و تکمیل شبکه فاضلاب شهری و توسعه تصفیه‌خانه فولاد شهر را رقم می‌زند.