|

مرگ کارگران سوژه سمینار

نهمین همایش ملی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای (با رویکرد هوش مصنوعی) صبح امروز در سالن نگین غرب سازمان تامین اجتماعی با حضور جمعی از متخصصان و مهندسان و افسران ایمنی و بهداشت حرفه‌ای برگزار شد.

مرگ کارگران سوژه سمینار

نهمین همایش ملی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای با حضور کارشناسان حوزه ایمنی، مسئولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و خبرنگاران برگزار شد.

نهمین همایش ملی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای (با رویکرد هوش مصنوعی) صبح امروز در سالن نگین غرب سازمان تامین اجتماعی با حضور جمعی از متخصصان و مهندسان و افسران ایمنی و بهداشت حرفه‌ای برگزار شد. 

در ابتدای این نشست، الهام حیدری (رئیس انجمن صنفی مسئولین ایمنی و بهداشت حرفه‌ای استان البرز) اظهار کرد: به دلیل شرایط استان‌ها، همکاران ما به عنوان مسئولین بهداشت حرفه‌ای، پاره وقت هستیم و به دلیل اینکه نیروهای ما حقوق‌بگیر صنایع هستند، گزارش‌های ایمنی و بهداشت حرفه‌ای و اقدامات برخی کارشناسان hse دچار معضل تضاد و تعارض منافع بوده و به خاطر حفظ موقعیت شغلی و مالی دقیق نیست. 

وی افزود: ما از نهادهای دولتی می‌خواهیم برای حفظ استقلال نهاد مسئولین ایمنی صنایع، ضمن ایجاد فرآیند آموزش به نیروها، از نظر مالی و مزایا از نیروها حمایت کرده و نیروهای ایمنی را به شکل تمام وقت در بیاورند. اگر زیرساخت‌های لازم برای پرسنل ایمنی ایجاد نشود، با ورود فناوری‌های جدید مثل هوش مصنوعی و... در این حوزه اتفاق مثبتی رقم نخواهد خورد.

در ادامه، امیدرضا ریاحی (مدرس و مشاور مهندسی هوش مصنوعی) اظهار کرد: ما در بحث تخریب و گودبرداری به موفقیت‌های خوبی در حوزه ایمنی رسیدیم. امروز نیز کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه ایمنی را در صنعت ساختمان گسترش می‌دهیم. 

ریاحی اظهار کرد: نیمی از حوادث کار کشور در حوزه ساختمان رخ می‌دهد که ساده‌ترین نوع حوادث کار است. متاسفانه اغلب مقررات ایمنی روی کاغذ مانده است و بازرسی‌های ما موثر نیست و علاوه بر عدم توانایی در استفاده از فناوری‌ها، فرهنگ ایمنی را نیز برای پوشش دادن به کمبود امکانات ترویج نداده‌ایم.

وی افزود: هوش مصنوعی انقلابی در زندگی بشر است که در همه حوزه‌ها تسری یافته و دیگر یک ضرورت است و گزینه انتخابی ما نیست. سرمایه‌گذاری چین در هوش مصنوعی دو برابر متوسط جهانی و حتی از آمریکا نیز بسیار بیشتر است. یکی از مهمترین حوزه‌های کاربرد هوش مصنوعی، حفاظت از جان انسان‌هاست که یکی از جلوه‌های آن بحث هوش مصنوعی در حوزه ایمنی کار است. 

این کارشناس ایمنی اظهار کرد: ما باید هم از لحاظ فردی و هم از لحاظ سازمانی، سواد هوش مصنوعی خود را افزایش دهیم. استفاده از مدل‌های هوش مصنوعی نیاز به فکر انتقادی و پویا دارد. سیستم‌های مدیریت hse و ایمنی، نیازمند مدیریت شواهد است که در این زمینه، هوش مصنوعی بهترین تحلیل‌ها را ارائه می‌دهد. به زودی ابزارهایی در حوزه ایمنی توسط هوش مصنوعی ساخته و در بازارهای جهانی عرضه می‌شوند؛ لذا زیبنده نیست که از قطار جهانی فناوری عقب بمانیم. 

در ادامه این نشست، امین شول سیرجانی (مدیرعامل شرکت آتیه سازمان تامین اجتماعی) اظهار کرد: ما با همکاری شرکای اجتماعی، پویش چشم انداز صفر را رسانه‌ای کنیم. در این پویش قرار است همه نیروهای موثر بخش ایمنی را در همایشی جمع کنیم و در پی آن به سازوکاری درباره اصلاح ساختارها و قوانین حوزه ایمنی برسیم. 

 در ادامه این نشست، رفیعی (نماینده مردم بروجرد در  مجلس) اظهار کرد: این همایش در زمان درستی برگزار شد زیرا نادیده گرفتن ایمنی در بسیاری از محیط‌های کشور باعث بحران شده است. ما عادت داریم پس از بحران به  ایمنی فکر کنیم.

وی اضافه کرد: ما در سال گذشته دو فروریزش معدن زغالسنگ با تعداد بالای کشته داشتیم که نشان داد  برای ایمنی خرج نمی‌کنیم. مسئولان به آتش نشانان شهید شده در ماجرای پلاسکو افتخار می‌کنند اما نمی‌گویند برای آتش نشان، ارزان‌ترین و بی کیفیت‌ترین وسایل حفاظت فردی و اطفا حریق را تهیه کردند در صورتی که نفر ایمنی یا امداد باید به بهترین تجهیزات مجهز باشد.

رفیعی تاکید کرد: ما در بندرعباس، حتی فاصله ایمن میان کانتینرهای خطرناک و سایر بخش‌ها را رعایت نکردیم. حتی فاصله ایمن و پروتکل‌های عدم خروج از منزل و استفاده از ماسک را به مردم بندرعباس در حادثه بندر شهید رجایی اعلام و اجبار نکردیم. در حوزه بهداشت و محیط زیست و ایمنی تا صحبت از ضرورت سرمایه‌گذاری ‌می‌شود، خشک مغزانی مشکلات نان مردم را بهانه می‌کنند و از جان مردم می‌گذرند. ما باید منافع صنفی نفرات ایمنی و بهداشت حرفه‌ای را حفظ کنیم و در این زمینه تلاش قانونی در مجلس را در دستور کار داریم. 

در ادامه این نشست، غلامحسین محمدی، رییس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ضمن تبریک هفته کارگر اظهار کرد: سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در حوزه مهارت آموزی به کارگران وظایفی دارد که یکی از این آموزش‌های مهارتی غیررسمی، بحث ایمنی است.

وی تاکید کرد: آموزش ایمنی خوب، طبق آمارهای جهانی میزان حوادث کار را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد و این باعث می‌شود که ما یک چهارم هزینه‌های بروز حادثه را صرف آموزش مهارت ایمنی کنیم. در همین راستا ما پس از حادثه معدن طبس، مرکز آموزش‌های ایمنی معادن را در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ایجاد کردیم‌ و این آمادگی را داریم که بطور مستقل آموزش‌های ایمنی و مهارت‌های این حوزه را گسترش دهیم. 

در ادامه این نشست، مظفری (مدیرکل بازرسی کار وزارت کار) ضمن تسلیت حادثه بندر شهید رجایی اعلام کرد: در خصوص بحث مسئولین ایمنی معادن، سازمان نظام مهندسی معدن باید تمام مشاغل معدنی از جمله مسئولان ایمنی را تایید کند و در این زمینه اختلافی بین وزارت کار و وزارت صمت که متولی سازمان نظام مهندسی معدن است، وجود ندارد. ما در زمینه معرفی نیروهای معدنی محدودیتی نداریم و نفرات را به سازمان نظام مهندسی معدن برای اشتغال معرفی خواهیم کرد. 

در ادامه نشست، ابوالفضل اشرف منصوری (رئیس کانون  انجمن‌های صنفی مسئولین ایمنی و بهداشت حرفه‌ای) اظهار کرد: ما طبق سنوات گذشته این همایش را برگزار کردیم که در سال جاری، بحث تکنولوژی‌های جدید و هوش مصنوعی نیز مطرح است. 

وی‌ افزود: ما برخی تهدیدات را داریم که قابل تبدیل به فرصت نیز هست. در کشورهای توسعه یافته شرکت‌های بیمه‌گر در خصوص ایمنی کارگاه نهایت سخت گیری را دارند اما در ایران اینطور نیست. ما باید با ایجاد ظرفیت قانونی، این امکان را ایجاد کنیم که انبوه کارگاه‌های کشور که بیمه می‌شوند، مورد نظارت نفرات کارشناس ایمنی شرکت‌های بیمه قرار بگیرند. 

اشرف منصوری ادامه داد: ما در کانون انجمن‌های صنفی مسئولین بهداشت حرفه‌ای و شورای عالی حفاظت فنی، می‌توانیم به بازرسین وزارت کار بکنیم. اما در عین حال می‌بینیم که کارشناسان ما سهمیه‌ای در شورای عالی حفاظت فنی ندارند و این تاسف بار است. 

این کارشناس ایمنی اظهار کرد: سازمان تامین اجتماعی هزینه‌های زیادی در حوزه حوادث کار متحمل می‌شود که با سرمایه‌گذاری در فرهنگ و ابزارهای ایمنی می‌تواند هزینه خود را در این حوزه کاهش دهد. ما باید پشتوانه‌ای برای نفرات ایمنی از نظر معیشتی ایجاد کنیم. فقر آموزشی در حوزه ایمنی و بهداشت حرفه‌ای بسیار مهم است که باید حل شود و ما از آقای میدری می‌خواهیم این موارد را حل کنند.

در ادامه همچنین مصطفی سالاری (مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی) در این همایش اظهار کرد: ما به سمت شناسایی عوامل سخت و زیان آور و حذف آنها هستیم؛ آسیب دیدن و بیماری نیروی کار برای این سازوکار فعلی مهم نیست. در صورتی که هدف باید حذف محیط‌های خطرناک کار باشد.

وی تصریح کرد: در این حوزه ایمن سازی قطعا باید از فناوری هوش مصنوعی استفاده کرد تا آمار کشته‌ها و زخمی‌های حوادث کار را به حداقل برسانیم. کار به جایی رسیده که آمار سازمان تامین اجتماعی که قطعا با آمار کارگران غیررسمی جمع نشده و کامل نیست، نشان می‌دهد که سالانه ۸۰۰ کارگر را به خاطر حوادث کار از دست می‌دهیم که این امر، هزینه زیادی بر تامین اجتماعی و خانوارهای کارگری وارد می‌کند که باید از آن جلوگیری کرد.

منبع: ایلنا