تعداد موالید در کشور به زیر یک میلیون رسید/تعداد فوتیها در گیلان بیش از موالید شد
معاون وزارت بهداشت اعلام کرد: امسال برای نخستین بار، تعداد موالید در کشور به کمتر از یک میلیون نفر خواهد رسید. این آمار نشاندهنده کاهش چشمگیر نرخ تولد و زنگ خطری جدی برای آینده جمعیت کشور است.
![تعداد موالید در کشور به زیر یک میلیون رسید/تعداد فوتیها در گیلان بیش از موالید شد](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/7eU7BbYQ2800/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKro8OPx8h63DtKZYzTp8Deg,,/%D9%86%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%AF.jpg)
افزایش میزان فوت نسبت به تولد در برخی استانها
بر اساس گزارشهای رسمی، روند کاهش نرخ زاد و ولد در برخی استانها بهگونهای است که حتی تعداد موارد فوتی از میزان ولادتها پیشی گرفته است. بهعنوان نمونه، استان گیلان از امسال شاهد کاهش جمعیت طبیعی خواهد بود، زیرا تعداد مرگومیر در این استان بیشتر از تعداد تولدهای ثبتشده خواهد شد.
لزوم کاهش میانگین سن ازدواج
معاون وزارت بهداشت همچنین بر کاهش میانگین سن ازدواج تأکید کرد و این موضوع را یکی از راهکارهای اساسی برای جلوگیری از کاهش شدید نرخ زاد و ولد دانست. وی با اشاره به تأثیر مستقیم افزایش سن ازدواج بر کاهش نرخ باروری، بر لزوم اجرای سیاستهای حمایتی برای تشویق جوانان به ازدواج زودهنگام و فرزندآوری تأکید کرد.
چالشهای پیشروی کشور در حوزه جمعیت
کاهش چشمگیر نرخ تولد در کنار افزایش میزان مرگومیر، میتواند در سالهای آینده کشور را با چالشهای اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی گستردهای مواجه کند. موضوعاتی همچون سالمند شدن جمعیت، کاهش نیروی کار جوان و افزایش هزینههای بهداشت و درمان از جمله پیامدهای جدی این روند محسوب میشوند.
لزوم اجرای سیاستهای حمایتی برای افزایش نرخ زاد و ولد
کارشناسان بر این باورند که اجرای برنامههای تشویقی همچون حمایتهای اقتصادی از خانوادهها، تسهیل شرایط ازدواج، افزایش مرخصی زایمان، کمکهزینههای فرزندآوری، تأمین مسکن برای زوجهای جوان و همچنین اصلاح فرهنگ عمومی در زمینه تشکیل خانواده و فرزندآوری میتواند تا حدی این روند نزولی را کنترل کند.
کاهش نرخ موالید به کمتر از یک میلیون نفر در سال، زنگ خطری جدی برای آینده جمعیتی کشور است. با توجه به افزایش نرخ مرگومیر و کاهش میزان تولد، بهویژه در استانهایی مانند گیلان، توجه فوری به برنامهریزیهای بلندمدت در حوزه جمعیت و خانواده ضروری است. اقداماتی همچون کاهش سن ازدواج، حمایت از خانوادهها و افزایش انگیزه برای فرزندآوری میتواند از پیامدهای ناگوار این روند جلوگیری کند.