|

یوزبان‌ها مشغول به کار می‌شوند

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه یکی از تهدیدهای جدی یوزپلنگ آسیایی در مجموعه حفاظتی توران، حضور تعداد زیادی دام و شتر است، گفت: با انجام مذاکراتی با دستگاه‌های مسئول مانند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در تلاش برای کاهش این تهدیدات هستیم.

یوزبان‌ها مشغول  به کار می‌شوند

ایسنا: معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه یکی از تهدیدهای جدی یوزپلنگ آسیایی در مجموعه حفاظتی توران، حضور تعداد زیادی دام و شتر است، گفت: با انجام مذاکراتی با دستگاه‌های مسئول مانند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در تلاش برای کاهش این تهدیدات هستیم.

حسن اکبری با بیان اینکه یکی تهدیدهای جدی یوزپلنگ آسیایی در مجموعه حفاظتی توران، حضور تعداد زیادی دام و شتر است، اظهار کرد: دام و شتر در بسیاری از نقاط این مجموعه رفت و آمد می‌کنند. همراه گله‌های دام چوپان و تعداد قابل توجهی سگ است.

او ادامه داد: تعداد گله‌های گوسفند و سگ‌های گله زیاد است، این در حالی است که یوزپلنگ به‌ویژه توله‌ها در مقابل وجود سگ بسیار آسیب‌پذیر هستند، به‌گونه‌ای که در بسیاری از مواقع مجبور به خروج از زیستگاه می‌شوند تا به جاهای امنی بروند یا اگر در آن مکان بمانند،‌ آسیب‌ خواهند دید.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: شترها از منابع آبی بی‌رویه استفاده می‌کنند و معمولا یک موتورسوار به عنوان ساربان آنها را راهبری می‌کند.

اکبری با اشاره به مساحت مجموعه حفاظتی توران و آزادسازی بخشی از مراتع آن گفت: حدود یک‌میلیون‌و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت مجموعه حفاظتی توران است و حدود صد هزار هکتار مراتع آن خریداری شده، چون این کار از سویی هزینه‌بر است و از سوی دیگر همه دامداران مراتع خود را نمی‌فروشند، مساحت آزاده‌شده کفاف حیات‌ یوزها را نمی‌دهد.

او ادامه داد: دام در زیستگاه خریداری‌نشده تردد می‌کند اما متأسفانه شترها در محدوده خریداری‌شده هم رفت‌و‌آمد می‌کنند ولی به خاطر مسائل اجتماعی و... ممانعت جدی از ورود آنها انجام نشده است. قدری ممانعت از ورود آنها سخت است، چون تعدادی مأمور صرفا باید به همین کار مشغول شوند.

اکبری با اشاره به انجام مکاتباتی با دستگاه‌های مسئول برای ممانعت از ورود دام و شتر به مجموعه حفاظتی توران گفت: به این نتیجه رسیدیم که از طریق مکاتبه، دستگاه‌ها به‌طور مؤثر برای حل این موضوع مشارکت نمی‌کنند؛ بنابراین دو دستگاه مؤثر در این زمینه یعنی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان امور عشایر به‌علاوه استانداری سمنان و دستگاه قضائی استان را دعوت کردیم و جلسات خوبی برگزار شد، البته نماینده استانداری سمنان شرکت نکرد.تصمیم‌های خوبی در جلسات گرفته شد و قصد داریم برگزاری این نشست‌ها تداوم داشته باشد. حتما بعد از مدتی میزان اجرای مصوبات و پیشرفت اقدامات پیگیری می‌شود.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: ریل‌گذاری را انجام داده‌ایم و امیدواریم دولت چهاردهم این راه را ادامه دهد. به‌طور قطع بدنه کارشناسی سازمان حفاظت محیط زیست و استان سمنان قرار نیست فوری تغییر کنند. آنان میزان اجرای مصوبات را پیگیری می‌کنند، چراکه مسئله مهم است.

او اضافه کرد: شاید دام را نتوانیم از مجموعه حفاظتی توران حذف کنیم ولی مدیریت ورود و خروج یا کاهش تعداد سگ‌های گله در دستور کار است. وقتی دام در مقابل خسارت حیات وحش بیمه شده است، دامدار می‌تواند تعداد سگ‌های گله را کاهش دهد. به‌طور قطع هرقدر تعداد سگ‌های گله کمتر شود، به همین میزان تهدید یوزپلنگ کاهش می‌یابد. با همین راهکارها هم می‌توان تا حد قابل توجهی آسیب به یوز را کاهش داد. معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به جلب مشارکت بخش خصوصی برای حفاظت از یوز گفت: محدوده‌ای را در شمال توران در منطقه پل ابریشم تعریف کردیم و بخش خصوصی وارد شده و تعدادی یوزبان استخدام کرده است. آنان را آموزش داده‌ایم و کار حفاظتی را تحت نظارت ما انجام می‌دهند، بنابراین شرایط حضور یوز در این منطقه فراهم می‌شود.