|

جنگ سرد تکنولوژیک میان پکن و واشنگتن شدت می‌گیرد

باغ جاسوسان

جنگ سرد ایالات متحده و چین سال‌هاست به عرصه تکنولوژی رسیده و حکومت پکن در این حوزه با سرقت اطلاعات، عدم پایبندی به حقوق مالکیت معنوی و جاسوسی قصد دارد تا از رقابت تکنولوژیک با غرب عقب نماند.

باغ جاسوسان

جنگ سرد ایالات متحده و چین سال‌هاست به عرصه تکنولوژی رسیده و حکومت پکن در این حوزه با سرقت اطلاعات، عدم پایبندی به حقوق مالکیت معنوی و جاسوسی قصد دارد تا از رقابت تکنولوژیک با غرب عقب نماند. در ‌این میان شرکت «هواوی» که بزرگ‌ترین شرکت حوزه تکنولوژی در چین به شمار می‌آید و تحت کنترل حکومت کمونیستی این کشور است، در قالب سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌های ارتباطی در کشورهای غربی، نقشی مهم در جاسوسی‌های پکن ایفا می‌کند. به‌تازگی گزارشی از اقدامات جدید هواوی برای جاسوسی در ایالات متحده و هشدارهای پنتاگون در رسانه‌ها منتشر شده است. بر ‌اساس ‌این مقام‌های آمریکایی از برنامه‌ چینی‌ها برای ساخت پارکی در مرکز شهر واشنگتن‌دی‌سی برای استفاده جاسوسی خبر دادند. طبق گزارشی که سی‌ان‌ان منتشر کرده است، داستان از سال ۲۰۱۷ شروع شد؛ زمانی که پکن پیشنهاد داد صد میلیون دلار برای ساخت یک پارک چینی مجلل در محوطه پارک ملی واشنگتن‌دی‌سی هزینه کند. این پارک قرار بود شامل مجسمه‌ها، سازه‌ها و برج‌هایی به ارتفاع 21 متر باشد. در آن زمان مقام‌های محلی آمریکا با چنین پیشنهادی امیدوار شدند که تأسیس این پارک می‌تواند سالانه هزاران گردشگر را به این محوطه جذب کند.

در شرایطی که برخی از مسئولان تحت تأثیر این پیشنهاد اغواکننده قرار گرفته بودند، کارشناسان بخش‌های اطلاعاتی ایالات متحده شروع به بررسی جزئیات طرح کردند. آنها با علامت‌سؤال‌های زیادی مواجه شدند؛ به‌‌ویژه در مورد مجسمه‌هایی که قرار بود در یکی از بلندترین نقاط واشنگتن و تنها در فاصله حدود سه‌کیلومتری از ساختمان کنگره قرار بگیرند. منابع اطلاعاتی آمریکایی پس از تحقیق‌های متعدد گفتند اینکه مقام‌های چینی بخواهند پارک و مجسمه‌هایی را در آن محوطه بسازند، نگران‌کننده است؛ به‌ویژه اگر بخواهند برای این ساخت‌وسازها، محموله‌هایی را به ایالات متحده حمل کنند که مورد بازرسی گمرک قرار نگیرد. علاوه‌بر‌این گزارش مأموران آمریکایی فاش کرده که پروژه احداث باغ‌وحش که در مراحل ابتدایی متوقف شد، بخشی از موج فعالیت جاسوسی چین بوده است که پلیس فدرال آمریکا و سایر نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده در حال بررسی آن هستند. یکی دیگر از اطلاعات نگران‌کننده‌‌ای که اف‌بی‌آی فاش کرد، مربوط به سیستم‌ها و تأسیسات «هواوی» است. گفته می‌شود آنتن‌هایی که در بالای برج‌های نزدیک پایگاه‌های نظامی ایالات متحده در شمال غرب قرار دارند، می‌توانند کاربردهای جاسوسی داشته باشند. منابع زیادی گزارش داده‌اند که اف‌بی‌آی تشخیص داده چنین تجهیزاتی قادر به ضبط و همچنین مختل‌کردن ارتباطات فوق‌سری وزارت دفاع آمریکا است.

پکن زیر بار نمی‌رود

در‌حالی‌که نگرانی‌های گسترده‌ای درباره تجهیزات شرکت هواوی در نزدیکی تأسیسات نظامی ایالات متحده وجود دارد، هنوز نتایج این تحقیقات به‌‌طور کامل گزارش نشده است. به گفته منابع آگاه، منشأ این اقدام‌های چین، به دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا بازمی‌گردد. هنوز مشخص نیست آیا واقعا اطلاعاتی از این برج‌ها رهگیری و به پکن ارسال شده است یا خیر. کارشناسان به سی‌ان‌ان گفته‌اند از نظر فنی اثبات اینکه داده‌ها به سرقت رفته است و به خارج فرستاده شده یا نه، بسیار دشوار است. دولت چین همان‌گونه که انتظار می‌رود، هرگونه تلاش برای جاسوسی از ایالات متحده را رد کرده است. همچنین شرکت هواوی در بیانیه‌ای این موضوع را که تجهیزات این شرکت در حوزه ارتباطاتی برای وزارت دفاع تعیین شده است، تکذیب کرد. با این حال منابع زیادی که با این تحقیقات آشنایی دارند، تأیید کرده‌اند تجهیزات هواوی نه‌تنها می‌توانند داده‌های تجاری را رهگیری کنند، بلکه داده‌های طبقه‌بندی‌شده مورد استفاده ارتش را نیز رهگیری می‌کنند. به گفته آنها، این تجهیزات همچنین می‌توانند ارتباطات حیاتی فرماندهی استراتژیک ایالات متحده را مختل کنند.

این بررسی‌ها در شرایطی انجام می‌گیرد که از سال ۲۰۱۷، مقام‌های فدرال اقدام چینی‌ها برای خرید زمین‌ در نزدیکی زیرساخت‌های حیاتی را بررسی کرده‌اند. مسئولان آمریکایی، کنسولگری منطقه‌ای باسابقه‌ای را که دولت ایالات متحده معتقد است سنگر جاسوسان چینی است، تعطیل کرده‌اند و هم‌زمان مانع از تلاش‌های آشکار برای نصب دستگاه‌های شنود در نزدیکی مناطق حساس نظامی و دولتی شده‌اند.

اختلال در  تأسیسات هسته‌ای

سی‌ان‌ان همچنین به نقل از دفتر تحقیقات فدرال آمریکا گزارش داده دکل‌های مخابراتی چینی در سراسر ناحیه غرب میانه آمریکا «قادر به ضبط ارتباطات» پنتاگون بوده‌اند. در‌حالی‌که طبق گزارش اف‌بی‌آی، تجهیزات شرکت مخابراتی هواوی احتمالا برای «جاسوسی» مورد استفاده قرار گرفته و ارتباطات را در پایگاه‌های نظامی آمریکا، از‌جمله پایگاه‌های میزبان موشک‌های هسته‌ای مختل کرده‌اند، تلاش‌های دولت آمریکا برای حذف این تجهیزات به بن‌بست خورده است.

کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۹ در جریان کمپین گسترده‌ای که دولت وقت دونالد ترامپ علیه جاسوسی شرکت‌های چینی به راه انداخت، میزان ۱.۹ میلیارد دلار بودجه را برای حذف تجهیزات مخابراتی متعلق به شرکت‌های هواوی و زد‌تی‌ای در سراسر آمریکا تصویب کرد. با این حال، کمیسیون ارتباطات فدرال دولت آمریکا (FCC) در روزهای اخیر به قانون‌گذاران این کشور گفت که جمع‌آوری این تجهیزات چینی از شبکه‌های آمریکایی بین ۴.۷ تا ۴.۹۸ میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت. بسیاری از این تجهیزات همچنان باقی مانده‌اند و گرچه دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا تا حد زیادی تلاش‌های سلف خودش برای پاک‌سازی آمریکا از فناوری‌های ارتباطی چینی را ادامه داده است، تحقیقات از سوی وزارت بازرگانی آمریکا در مورد فعالیت‌های هواوی به کندی به پیش می‌رود. رویترز هم به‌تازگی گزارش داده این فناوری احتمالا یک ریسک امنیتی شدید را متوجه آمریکا کرده است. برندن کار، کمیسیونر کمیسیون ارتباطات فدرال دولت آمریکا، به رویترز گفت دکل‌های تلفن همراه در اطراف پایگاه «مالمستروم» نیروی هوایی آمریکا واقع در مونتانا، یکی از پایگاه‌های کنترل‌کننده چند سایت موشکی در آمریکا، از فناوری هواوی استفاده کرده و از سوی دیگر این فناوری در دو حوزه دیگر در ایالت‌های نبراسکا و وایومینگ نیز مورد استفاده قرار گرفته است. منابع امنیتی گفته‌اند اف‌بی‌آی معتقد است این تجهیزات هواوی قادر به جمع‌آوری اطلاعات مربوط به ارتباطات پنتاگون و مختل‌‌کردن آنها بوده‌اند. در همین زمینه ممکن است ارتباطات فرماندهی راهبردی ارتش آمریکا که فرماندهی مسئول بازدارندگی هسته‌ای و نیروهای حمله جهانی آمریکاست نیز مختل شده باشد.

با این حال مشخص نیست آیا واقعا هیچ داده‌ای از سوی دکل‌های مخابراتی هواوی رهگیری شده‌اند یا خیر و نامشخص‌تر از آن هم اینکه آیا اطلاعاتی به پکن منتقل شده است یا خیر. حکومت چین همواره اتهام استفاده از شرکت‌های فناوری این کشور برای جاسوسی از غرب را رد کرده است و شرکت هواوی به سی‌ان‌ان گفت تمام محصولات وارد‌شده این شرکت به آمریکا دارای استانداردهای FCC هستند و قادر به دسترسی به طیف‌های مخابراتی تحت کنترل پنتاگون نیستند. این شرکت در بیانیه‌ای اعلام کرد شرکت هواوی برای بیش از ۳۰ سال، سابقه اثبات‌شده‌ای را در حوزه امنیت سایبری حفظ کرده است و ما هرگز در هیچ رویداد مخرب امنیتی سایبری دخیل نبوده‌ایم. این تقابل در حالی ایجاد شده که به‌تازگی جو بایدن هم به بحث در مورد درگیری نظامی بالقوه بین واشنگتن و پکن پرداخته و کریستوفر رأی، مدیر اف‌بی‌آی، به رهبران غربی هشدار داده پکن درگیر «جاسوسی و سرقت اطلاعات به صورت فراگیر و سازمان‌یافته» است.