|

دیپلماسی؛ پارادایم هراسناک

استراتژی نظامی پیشگیرانه چین در حوزه پاسیفیک در یک دیپلماسی خزنده تنیده شده و این «پارادایم هراسناک» امنیت جهانی را تهدید می‌کند. این تهدید اصلی‌ترین عامل بهبود محدود مناسبات دیپلماتیک آمریکا و روسیه است.

استراتژی نظامی پیشگیرانه چین در حوزه پاسیفیک در یک دیپلماسی خزنده تنیده شده و این «پارادایم هراسناک» امنیت جهانی را تهدید می‌کند. این تهدید اصلی‌ترین عامل بهبود محدود مناسبات دیپلماتیک آمریکا و روسیه است. هم‌زمانی جنگ اوکراین با گرایش دولت جدید آمریکا برای بهبود روابط با روسیه، دیپلمات‌‌های اروپایی را نگران افزایش تهدیدات  نظامی-ارضی روسیه کرده است. روسیه همواره مخالف پیشروی ناتو به شرق اروپا بوده و تمهیدات اولیه توافقات اخیر آمریکا و روسیه، مخالفت با عضویت اوکراین در ناتو است. در چنین شرایطی انگاره‌های سیاسی دیپلماسی اروپا نگران تهدیدات ارضی روسیه است. گویا در اینجا تهدیدات امنیتی چین  وجود ندارد. 

دیپلماسی خزنده چین بخش وسیعی از اقتصاد جهان را در بند کشیده و در حوزه بااهمیت پاسیفیک اهداف برتری‌جویانه این کشور در سایه‌روشن گستره روابط بین‌المللی به بار نشسته است. حوزه پاسیفیک نقطه تعادل استراتژیک قدرت‌های بزرگ است. برهم‌خوردن موازنه قوا به مفهوم تغییر گرانیگاه سیاسی-نظامی در این اقیانوسی بوده که می‌تواند ناآرام هم باشد. به گزارش اندیشکده هادسون «پناهگاه‌های مستحکم هواپیماهای چین در حوزه پاسیفیک به بیش از سه هزار واحد افزایش یافته است. این در حالی است که آمریکا اوایل دهه 2010 تنها دو پناهگاه احداث کرده است. براساس این گزارش اختلاف مزبور باعث می‌شود پایگاه‌های هوایی آمریکا به‌شدت مورد حملات دقیق موشکی قرار گیرند.

چین با مستحکم‌سازی زیر‌ساخت‌های خود در حوزه پاسیفیک انجام عملیات هوایی مداوم حتی در شرایط تحت حمله بودن را فراهم کرده که مزیت استراتژیک به شمار می‌رود. فرودگاه‌های نظامی آمریکا در حوزه اقیانوس آرام در برابر حملات پیشگیرانه چین به‌شدت آسیب‌پذیرند». استراتژیست‌‌های آمریکایی به این باور رسیده‌اند که اتکا به رویکردهای جنگ سرد در مناطق حساس همانند حوزه پاسیفیک کارساز نیست. سویه نوین روابط بین‌المللی چالشی در برابر سیاست یک‌جانبه‌گرایانه چین و تهدیدات امنیتی ناشی از آن است. نزدیک‌ترین نشانه این گرایش و رویکرد در روابط بین‌المللی چرخش در روابط آمریکا و روسیه است. این گرایش نگرانی دیپلماتیک اروپایی‌ها را به دنبال داشته است. این نگرانی‌ها بیشتر درباره تهدیدات روسیه در برابر اروپا به‌ویژه در حوزه دریای بالتیک است. اما چالش امنیتی بزرگ در حوزه پاسیفیک در حال شکل‌گیری است. اروپا همواره درباره مسائل حوزه اقیانوس آرام توجه کمتری داشته است. خیزآب‌های بحران‌های امنیتی حوزه پاسیفیک و برهم‌خوردن موازنه قوای ژرف در این حوزه روابط فراآتلانتیکی و همه سیاره را درخواهد نوردید. اروپا تهدیدات امنیتی فرا‌قاره‌ای دور‌دست‌ها را باید جدی بگیرد.