محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری خبر داد
ساخت دوساله راهآهن شلمچه - بصره
راهآهن شلمچه - بصره با همراهی دو کشور ایران و عراق حداکثر تا دو سال آینده به سرانجام میرسد. دیروز معاون اول رئیسجمهور برای آغاز رسمی احداث خط آهن شلمچه - بصره به نقطه صفر مرزی ایران و عراق رفت تا عملیات اجرائی 32 کیلومتر راهآهن شلمچه تا بصره، در مراسمی با حضور معاون اول رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق در نقطه صفر مرزی آغاز شود.
راهآهن شلمچه - بصره با همراهی دو کشور ایران و عراق حداکثر تا دو سال آینده به سرانجام میرسد. دیروز معاون اول رئیسجمهور برای آغاز رسمی احداث خط آهن شلمچه - بصره به نقطه صفر مرزی ایران و عراق رفت تا عملیات اجرائی 32 کیلومتر راهآهن شلمچه تا بصره، در مراسمی با حضور معاون اول رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق در نقطه صفر مرزی آغاز شود. محمد مخبر پروژه در نقطه صفر مرزی، راهآهن شلمچه بصره را طرحی راهبردی برای ایران و عراق و تحول در منطقه غرب آسیا خواند که علاوه بر اتصال راهآهن دو کشور، میتواند تکمیلکننده مسیرهای بینالمللی حملونقل باشد.
معاون اول رئیسجمهور گفت: همه کشورهای منطقهای و فرامنطقهای به دو کریدور شمال ـ جنوب و شرق ـ غرب نیاز دارند و جزء راهبردهای جدی ماست. این پروژه یکی از مواردی است که از پیش از انقلاب، مدنظر ایران و عراق بوده که متأسفانه تکمیل نشده است. وی افزود: با این 32 کیلومتری که از شلمچه به بصره میرود ایران به مدیترانه وصل میشود ضمن اینکه برای همه کشورهای غرب آسیایی موقعیت مهمی به شمار میرود. خوشبختانه پیشبرد این طرح توسط دولت عراق مصوب شده و نخستوزیر عراق هم مصمم به تکمیل آن است، اگر این طرح به تکمیل برسد تحول بسیار مهمی در منطقه است. مخبر تصریح کرد: در راستای سیاست تقویت روابط با همسایگان و پس از دو سال پیگیری مداوم این مسیر مهم با همراهی دو کشور حداکثر تا دو سال آینده به سرانجام میرسد که امیدواریم برای هر دو کشور ایران و عراق و همچنین کشورهای منطقه منشأ خیر و برکت باشد.
معاون اول رئیسجمهور، اتصال خطوط ریلی ایران به عراق و امتداد آن تا دریای مدیترانه پس از چند دهه را اتفاقی مبارک دانست و تصریح کرد: با تکمیل راهآهن شلمچه به بصره، علاوه بر جهش فوقالعاده در تبادلات تجاری و بازرگانی دو کشور، سایر کشورهایی که در شرق جهان قرار دارند، میتوانند از خطوط ریلی ایران به نیمه غربی و کشورهای حوزه مدیترانه دسترسی پیدا کنند؛ همچنین امیدواریم این خط پس از راهاندازی در تسهیل مسافرت بین ایران و عراق خصوصا در شهرهای زیارتی نجف و کربلا نقش ویژهای داشته باشد.
این پروژه یک تکیهگاه مهم برای افزایش زیرساخت اقتصاد ملی عراق است
«محمد شیاع السودانی» نیز با بیان اینکه ما به دنبال ایجاد یک زیربنای مناسب برای تسهیل ورود زائران به عراق در سالهای آینده هستیم و این پروژه (راهآهن شلمچه – بصره) در همین راستا است، اظهار کرد: در واقع ما بهدنبال این هستیم که شرایطی را فراهم کنیم که زوار بتوانند تحت هر شرایطی به عراق سفر کنند.
السودانی با بیان اینکه این پروژه یک تکیهگاه مهم برای افزایش زیرساخت اقتصاد ملی عراق است، تصریح کرد: این پروژه باعث افزایش قدرت عراق برای ارتباط با کشورهای همسایه و استقبال از مسافران و زائران ایرانی و همچنین کشورهای آسیای میانه از طریق پروژه راهآهن و ریلی است. وی ادامه داد: اجرای این پروژه چندین سال بود که بین دو کشور مطرح بود و بحثهای مختلفی در دولتهای قبل در ارتباط با آن مطرح شده بود و نهایتا در سال ۲۰۲۱ دو کشور موافقت کردند که این پروژه راهاندازی شود. نخستوزیر عراق ادامه داد: در همین ارتباط شورای نخستوزیری عراق به وزارت راه و همچنین به استاندار بصره تأکید کرد که زمینههای لازم را برای اجرای این پروژه فراهم کنند و با شرکت اجراکننده نیز توافق حاصل شد و ما از ایران نیز بهخاطر اینکه بخشی از این مناطق تحت پوشش پروژه را مینزدایی کرد، تشکر میکنیم.
اجرای عملیات اتصال ریل ایران و عراق پیش از این بارها خبری شده است. آخرین بار در سال 1400 شرکت راهآهن ایران از آغاز اجرای اتصال ریل ایران به عراق خبر داد و قبل از آن نیز بنیاد مستضعفان اجرای عملیات اتصال ریل دو کشور را بر عهده گرفته بود. این موضوع بارها خبری شده بود، ولی به نتیجه نرسید؛ اما این بار مسئولان دولتی برای عملیاتیشدن آن امید زیادی دارند.