جزئیات صحن علنی شورای شهر تهران؛ از ادامه واکنشها به ترامواهای امانتی تا بررسی گزارش حسابرسی
مهر مشروط بر حساب و کتاب سازمان فرهنگی و هنری شهرداری
حساب و کتابهای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای سالهای مالی 1400 تا 1402 در صحن شورای شهر تهران بررسی شد. رئیس سازمان فرهنگی با تأخیر به صحن آمد و مهدی چمران در میانه ارائه گزارش حسابرسی درخواست کرد این دستور جلسه در روز دیگری بررسی شود اما اعلام شد که رئیس این سازمان در راه است. مهرداد باقری ترافیک میانه روز بهشت را دلیل تأخیر عنوان کرد و اینکه مجبور شده بخشی از مسیر را پیاده طی کند.
![مهر مشروط بر حساب و کتاب سازمان فرهنگی و هنری شهرداری](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/O6gB6SxBxmcU/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKUTRupifE_ckzR1Mn1cG1lA,,/Shora-Saeid+Ganji-Shora.jpg-8888933.jpg)
![روزنامه شرق](/images/Logo-newspaper.jpg)
نورا حسینی: حساب و کتابهای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای سالهای مالی 1400 تا 1402 در صحن شورای شهر تهران بررسی شد. رئیس سازمان فرهنگی با تأخیر به صحن آمد و مهدی چمران در میانه ارائه گزارش حسابرسی درخواست کرد این دستور جلسه در روز دیگری بررسی شود اما اعلام شد که رئیس این سازمان در راه است. مهرداد باقری ترافیک میانه روز بهشت را دلیل تأخیر عنوان کرد و اینکه مجبور شده بخشی از مسیر را پیاده طی کند.
گزارشهای حسابرسی سه سال این سازمان به طور خلاصه در صحن قرائت شد و به گفته ناصر امانی، عضو شورای شهر، ارائه ناقص گزارشها فهم آن را دشوار کرده بود. اما در گزارش خلاصه ارائهشده در صحن رد تذکرات قبلی برخی از اعضا درباره واگذاریهای دقیقه نودی در این سازمان به چشم میخورد. مدتی پیش مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورای شهر تهران، درباره واگذاریهای دقیقه نودی در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تذکر داده بود. او گفته بود باید مشخص شود این واگذاریها به صورت ترک تشریفات بوده یا مزایده برگزار شده و با توجه به اینکه در سال پایانی شورا هستیم، مدتزمان واگذاری چقدر بوده است. او بر صرفه و صلاح شهر در این واگذاری اشاره کرده و گفته بود: در یکی از بازدیدهایی که از فرهنگسراها داشتم، بخشی از این فضای فرهنگی به رستوران تبدیل شده بود.
روز گذشته نیز میثم مظفر پس از گزارش حسابرس رسمی شورا، حسابرسی «سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای سالهای مالی ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲» با اشاره به تکالیف این سازمان، گفت: موارد تکالیف در مقایسه با سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ رو به بهبودی رفته؛ عمده فعالیتها مربوط به شرکتهای فاقد مجوز بودند که تعیین تکلیف شد و همچنین درباره املاک واگذارشده تعیین تکلیف شده و تعدادش کاهش پیدا کرده، اما زیان انباشته سازمان بیش از سرمایه اولیه است و سازمان موظف به ارائه سیستم مدون برای ثبت و کنترل موجودی کالاهاست.
مهدی پیرهادی، عضو شورای شهر تهران، هم در این جلسه با اشاره به ایرادات حسابرسی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در سه سال اخیر گفت: عمده نکات مطرحشده مربوط به شرکتهایی است که در حال تسویه بودهاند و شهرداری در سال ۱۴۰۲ وضعیت این شرکتها را تعیین تکلیف کرده است. برخی از شرکتهای فاقد مجوز که باید منحل میشدند، فرایند حسابرسی و تسویه مالی را طی کردهاند. همچنین در حوزه املاک واگذارشده، تعیین تکلیف انجام شده و مشکلات مربوطه کاهش یافته است. پیرهادی با اشاره به برخی موارد عجیب در گزارش حسابرسی گفت: یکی از موارد تأملبرانگیز، ایجاد شرکتهایی بدون مجوز است. بهعنوان مثال، شرکت تهران گشت ارغوانی که بدون اخذ مجوز تأسیس شده و حالا مشروط به فعالیت شده است.
این شرکت که ارزش مالی بالایی دارد، درحالحاضر زیانده است و وضعیت آن نامشخص است. او همچنین درباره مؤسسه رشد و شکوفایی جوانه توضیح داد: این مؤسسه در گذشته فعال بود و اقدامات مثبتی انجام میداد، اما اکنون در فهرست شرکتهای زیانده و نامشخص قرار گرفته. لازم است که مسئولان درباره وضعیت فعلی این مؤسسه توضیح دهند. پیرهادی در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات مربوط به هیئتمدیره شرکتهای وابسته به شهرداری اشاره کرد و گفت: برخی از این شرکتها بدون هیئتمدیره یا با ترکیب ناقص اداره میشوند.
درحالیکه شهرداری تهران نیروی انسانی متخصص فراوانی دارد که میتواند در این شرکتها به کار گرفته شود، اما متأسفانه شاهد بیتوجهی به این ظرفیتها هستیم. او همچنین درباره بلاتکلیفی برخی املاک و مغازههای شهرداری گفت: برخی مغازهها بدون تعیین تکلیف باقی ماندهاند و مشخص نیست که باید اجاره داده شوند یا فروخته شوند. این وضعیت علاوه بر ایجاد مشکلات مالی، میتواند چالشهای حقوقی نیز برای شهرداری به همراه داشته باشد.
پیرهادی وضعیت مالیاتی سازمانها و شرکتهای شهرداری را نیز یکی از نگرانیهای اصلی دانست و هشدار داد: تعیین تکلیف نشدن مالیاتی این شرکتها در سالهای اخیر ادامه داشته و ممکن است باعث مسدودشدن حسابهای شهرداری شود که در نهایت به مشکلاتی نظیر پرداختنشدن حقوق کارکنان منجر خواهد شد. او از مسئولان مربوطه خواست تا درباره رعایتنشدن آییننامه معاملات، زیان انباشته شرکتها و مشکلات حسابرسی سالهای قبل شفافسازی کنند و گفت: این مسائل نباید بدون پاسخ بماند، چراکه اصلاحنشدن آنها میتواند چالشهای جدی برای مدیریت شهری ایجاد کند.
ناصر امانی، دیگر عضو شورای شهر تهران، نیز در ادامه عنوان کرد: زیان مؤسسات وابسته به سازمان بیش از سرمایه اولیه است و ورشکسته است. شرکتهایی مثل باغ کتاب نیز زیانده هستند. سازمان فرهنگی و هنری شهرداری یکی از سازمانهای بزرگ کشور است و پرسنل زیادی دارد و بودجه خوبی دارد؛ اما گزارش صورتهای مالی سازمان سنگین است و باید وقت بیشتری برای رفع مشکلاتش گذاشته شود.
مهرداد باقری، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، هم در پاسخ به تکالیف عنوانشده از سوی اعضای شورای شهر عنوان کرد: تأسیس شرکت «تهران گشت ارغوانی» بدون مجوز نبوده؛ اختلالی در اساسنامه آن وجود دارد و حل این مسئله در دستور کار قرار گرفته است. این شرکت فعال است و در سال ۱۴۰۳ سودآور شده است. امروز همه اعضای هیئتمدیره مؤسسههای سازمان حکم دارند و هیچ شرکتی بدون هیئتمدیره نیست و اعضای هیئتمدیره همه شرکتها پنج نفر به بالاست. ما تا پایان سال ۱۴۰۱ بدهی مالیاتی سازمان را به طور کامل تسویه کردیم و بدهی سال ۱۴۰۱ در حال رفتوبرگشت است.
بیش از نیمی از مؤسسات ما نیز بدهی مالیاتی خود را پرداخت کردهاند و تنها بدهی ۱۴۰۲ باقی مانده که در حال بررسی و رفع است. همچنین غرفههای کوچک که اجاره محدودی داشتند، امروز در کمیسیون معاملات سازمان واگذار میشود؛ غیر از فرهنگسرای کار، هیچ فرهنگسرایی واگذار نشده است. در ادامه مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، خطاب به رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران گفت: آثار موزهای حتما باید در سامانه میراث فرهنگی ثبت شوند؛
آثار ارزشمندی که موزهای نیستند، باید جدا شوند و جداگانه به ثبت برسند. تعدادی از آثار هنری نیز برای حمایت از هنرمندان خریداری شده که باید در نمایشگاهها به نمایش گذاشته شود و به فروش برسد. پیشنهاد بنده این است برای اجرائیشدن این سیستم و برنامه، کمیته خاصی تشکیل شود که بر موضوعات نظارت کند. این کمیته باید در تقسیمبندیها حضور داشته باشد. قیمتگذاری آثار کار هرکسی نیست؛ اما میتوان تقسیمبندی آثار را با حضور این کمیته انجام داد. او ادامه داد: آثاری که قرار است به خارج از کشور برده شود، باید از طرف هیئت دولت مجوز بگیرد؛ اما دیگر آثار تأییدشده را میتوان در نمایشگاهها عرضه کرد یا به فروش رساند. دادستانی و مجلس درباره فروش تابلوها سؤال میپرسند و اگر این کمیته تشکیل شود، میتوان در این زمینه تعیین تکلیف کرد.
در نهایت اعضای شورای شهر تهران گزارش حسابرسی «سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای سالهای مالی ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲» را با اکثریت آرا به تصویب رساندند.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، درباره سه گزارش مشروط سازمان فرهنگی و هنری به محدودیتهای زمانی در بررسی گزارشهای حسابرسی اشاره کرد و به «شرق» گفت: متأسفانه در بررسی گزارش حسابرسی سال ۱۴۰۰ تنها ۱۲ بند خوانده شد، درحالیکه گزارش شامل ۳۰ تا ۴۰ بند بود. همچنین، در دو گزارش بعدی، فقط تفاوتها در مقایسه با سال ۱۴۰۰ خوانده شد که این روش بررسی اصلا قابل فهم نبود.
اما همان مقدار هم که قرائت شد، مشکلات عمدهای را در زمینه اموال، قراردادها، صورتهای مالی، سود و زیان شرکتهای وابسته و همچنین نحوه واگذاری غرفههای متعلق به سازمانها و مؤسسات نشان داد. او با بیان اینکه مدیران شهرداری مدعی رفع این مشکلات در سالهای بعد هستند، گفت: آنها اعلام کردند که در حسابرسی سال ۱۴۰۳ این مسائل برطرف شده و امیدواریم این گزارش در پایان امسال یا اوایل سال آینده منتشر شود. اما باید منتظر بمانیم و ببینیم که این گزارشها تا چه حد صحت این ادعاها را تأیید میکنند.
عضو شورای شهر تهران در ادامه به تکالیف مصوب کمیسیون بودجه شورا اشاره کرد و گفت: تکالیفی که تصویب شد، ناظر به همین مشکلات است. براساساین سازمانهای مربوطه موظف شدهاند تا مدت حداکثر یک ماه، بخشی از مشکلاتی را که حلشدنی است، برطرف کنند و برای دیگر موارد که نیاز به زمان بیشتری دارد، گزارش نهایی و اقدامات انجامشده را به شورای اسلامی شهر تهران ارائه دهند. امانی تأکید کرد نظارت بر روند اصلاح این مشکلات، ضروری است و شورای شهر انتظار دارد شهرداری در این زمینه شفافسازی کند و پاسخگوی کاستیهای موجود باشد.
تراموای چینی؛ میهمان کوتاهمدت تهران
در حاشیه صحن روز گذشته شورای شهر تهران باز هم موضوع تراموا داغ شد. سرانجام این اتوبوسهای سهکابین چرخلاستیکی از چین به خیابانهای تهران رسیدند و بامداد دوشنبه، ۲۲ بهمنماه ۱۴۰۳، شهرداری تهران نخستین تست درونشهری تراموا را از مبدأ پایانه شرق به سمت غرب انجام داد. این آزمایش بدون مسافر و با هدف بررسیهای فنی انجام شده بود و قرار است چند شب دیگر ادامه داشته باشد.
این اقدام درحالی انجام شده که هنوز مجوز رسمی از شورای شهر تهران برای راهاندازی تراموا اخذ نشده. روز گذشته مهدی چمران درباره تست تراموا به رسانهها گفت تست تراموا نیاز به مجوز شورا ندارد و تا ایام عید ادامه خواهد داشت. خوشبختانه رانندگان ماهری داریم که قادر به رانندگی تراموا هستند. تمرکز امروز بیشتر بر محل تردد ترامواست.
تراموا دو راننده دارد که در دو سمت آن فعالیت میکنند؛ زیرا امکان دورزدن وجود ندارد و آموزشهای لازم برای تردد آن ارائه خواهد شد. پیش از این محسن هرمزی، معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، هم درباره اینکه چرا مطالعات تراموا به شورای شهر ارائه نمیشود، گفته بود: مطالعه نظری مربوط به ایجاد خطوط تراموا در مطالعات طرح جامع ترافیک شهر تهران انجام شده و منجر به تصویب مصوبه ۱۹۰ در شورایعالی ترافیک شده است. طبق این مصوبه، شهرداری موظف است دو خط تراموا در پایتخت راه بیندازد. ظرفیت حملونقل تراموا بیشتر از BRT و کمتر از مترو است.
مطالعات انجامشده مربوط به جنبه نظری ایجاد خطوط تراموا در تهران است، اما باید جنبه عملی آن را هم بررسی کنیم؛ یعنی باید دستگاههای تراموای واردشده به تهران را در عمل تست کنیم و چگونگی حرکت آنها در تقاطعها و پلها و نحوه مسافرپذیری آنها را بررسی کنیم و اگر تستها جواب داد، با طرف چینی قرارداد تولید انبوه میبندیم. به گفته معاون شهردار تهران، وسیلهای که اکنون وارد کردهایم، در واقع یک اتوبوس برقی ۳۲متری است که اصطلاحا به آن ART میگویند و یک مد جدید حملونقلی در دنیا محسوب میشود.
این مد جدید، علاوهبر کشورهایی مثل چین و مالزی، در همین کشورهای اطراف خودمان و شهرهایی مثل دوحه، دوبی و استانبول نیز اجرا شده و دنیا درحال حرکت به سمت توسعه استفاده از این وسیله است. طبق مطالعات نظری انجامشده، این وسیله عمر کارکردی بیشتری نسبت به اتوبوس دارد، به نحوی که اتوبوسها بین هشت تا ۱۰ سال از رده خارج میشوند، اما عمر این وسیله شبیه واگنهای مترو است،
یعنی در ۳۰سالگی به اورهال میرسند. همچنین این وسیله ظرفیت مسافرپذیری بیشتری دارد و گسترش استفاده از آن نیز چهره شهر را هوشمندتر میکند؛ چون تقاطعها با نظارت هوشمند و سیگنالینگ کنترل خواهد شد که باعث میشود جریان ترافیک نیز نظمپذیرتر شود. هرمزی یادآور شد: ترامواهای ریلی قابلیت حرکت در شیب زیاد شهر تهران را ندارند، اما وسیلهای که اکنون وارد شده است، دارای چرخ لاستیکی است و توانایی حرکت در شیبهای بالای چهار درصد را دارد، البته از این وسیله در مسیر BRT آزادی استفاده خواهد شد.
افزایش قیمت بلیت برج میلاد؛ همه تخفیف گرفتند جز مردم!
در جلسه روز گذشته شورا همچنین عوارض و نرخ بهای خدمات مراکز تفریحی پایتخت مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد نرخ بلیت بازدید از مراکز تفریحی برج میلاد، موزه مشاهیر و گنبد آسمان افزایش یابد. طبق مصوبه شورا، میانگین افزایش قیمت برای بازدیدکنندگان داخلی ۳۲ درصد و برای بازدیدکنندگان خارجی نیز متناسب با نرخ دلاری جدید تعیین شد. در این جلسه، اعضای شورا درباره درصد افزایش قیمت، تخفیفات ویژه و ضوابط اعمالشده برای گروههای خاص نظیر ایثارگران، خانواده شهدا، دانشآموزان، دانشجویان، پرسنل شهرداری و سایر گروههای اجتماعی بحث و بررسی کردند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره افزایش نرخ خدمات مراکز تفریحی اظهار داشت: ما در کمیسیون برنامه و بودجه تأکید داریم که علاوهبر افزایش قیمتها، ضریب تخفیفات نیز به نحوی تنظیم شود که ضمن حفظ درآمدهای مجموعه، عدالت اجتماعی رعایت شود. میثم مظفر ادامه داد: پیشنهاد ما این بود که تخفیفات سال گذشته عینا حفظ شود و تغییری در آن ایجاد نشود؛
چراکه هرگونه تغییر میتواند تأثیرات مستقیم بر درآمدهای مراکز تفریحی بگذارد. او افزود: برای بازدیدکنندگان داخلی، بلیت سکوی دید باز برج میلاد ۴۰ درصد افزایش خواهد داشت، درحالیکه موزه مشاهیر ۲۷ درصد و بلیت ترکیبی سکوی دید باز و گنبد آسمان ۳۰ درصد افزایش خواهد داشت. همچنین برای بازدیدکنندگان خارجی، نرخ جدید به ترتیب از ۱۵ دلار به ۲۰ دلار، از ۲۰ دلار به ۲۵ دلار و از ۳۰ دلار به ۴۰ دلار تغییر میکند.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران ضمن تأکید بر لزوم شفافسازی نرخها و یکسانسازی تخفیفات اظهار کرد: در جلسات پیشین، پیشنهاد ما این بود که تخفیفات به نحوی تنظیم شود که میان تمام گروههای اجتماعی عدالت برقرار شود و سردرگمی در اطلاعرسانی وجود نداشته باشد. به گفته نرگس معدنیپور، بر همین اساس، پیشنهاد شد نرخ تخفیفات خانوادههای شهدا، جانبازان و ایثارگران به طور ثابت ۱۰۰ درصد باشد و سایر تخفیفات نیز به صورت هماهنگ اعمال شود.
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست در این جلسه پیشنهاد داد تخفیفات ویژهای برای برخی گروههای خاص از جمله اعضای هیئت امنای محلات، سازمانهای مردمنهاد و گروههای جهادی لحاظ شود. افرادی که در مدیریت شهری و فعالیتهای اجتماعی محلی نقش دارند، سهم قابل توجهی در افزایش کیفیت زندگی شهروندان دارند؛ از این رو، پیشنهاد میشود برای دبیران کانونهای فعال در سراهای محلات، سازمانهای مردمنهاد و گروههای جهادی، تخفیف ۵۰درصدی لحاظ شود تا از این امکانات بهرهمند شوند.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی نیز با اشاره به اهمیت رعایت عدالت در تعیین نرخها و اعمال تخفیفات، عنوان کرد: ما در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی تلاش کردیم تمامی گروههای اجتماعی به طور منصفانه از این تسهیلات بهرهمند شوند. خانوادههای شهدا، جانبازان و ایثارگران در اولویت اول قرار دارند و باید از بیشترین میزان تخفیف برخوردار باشند. همچنین برای سایر گروهها از جمله خبرنگاران، فعالان فرهنگی، دانشآموزان و دانشجویان نیز نرخهای ویژهای در نظر گرفته شده است.
رئیس شورای شهر تهران، در این جلسه تأکید کرد باید از تغییرات مداوم در جداول تخفیف جلوگیری شود تا شهروندان و مدیران شهری دچار سردرگمی نشوند.
او گفت: هرساله شاهد تغییرات متعددی در نرخ بهای خدمات و تخفیفات مراکز تفریحی هستیم. این موضوع باعث میشود هم شهروندان و هم مدیران مراکز دچار مشکل شوند. بنابراین پیشنهاد ما این است که جدول تخفیفات سال گذشته عینا حفظ شود و در صورت لزوم، تغییرات اندکی در آن ایجاد شود.
در نهایت لایحه پیشنهادی با اکثریت آرا به تصویب رسید. براساس این مصوبه، میانگین افزایش نرخ خدمات تفریحی برای بازدیدکنندگان داخلی ۳۲ درصد و برای بازدیدکنندگان خارجی بین ۳۰ تا ۳۳ درصد خواهد بود. همچنین تخفیفات ویژه برای برخی گروههای خاص نظیر ایثارگران، خانواده شهدا، دانشجویان، خبرنگاران و فعالان اجتماعی با درصدهای مشخص تعیین شد.