مجوز فستیوال کوچه برای سالن صادر شد
همین چند روز پیش بود که خبر برگزاری فستیوال بوشهر منتشر شد. از خیلی وقت پیش از آن، برخی از اطرافیان منتظر بودند تا زمان قطعی شود و کارهای نهایی، برای نهاییکردن رزرو بلیت و مکان را انجام دهند.


همین چند روز پیش بود که خبر برگزاری فستیوال بوشهر منتشر شد. از خیلی وقت پیش از آن، برخی از اطرافیان منتظر بودند تا زمان قطعی شود و کارهای نهایی، برای نهاییکردن رزرو بلیت و مکان را انجام دهند. فردای آن روز خبر رسید که چه نشستهاید که قیمت برای حداقل امکانات شده 23 میلیون. دوستم که از استرالیا آمده بود، میخواست به همراه خانواده به فستیوال برود اما جایی پیدا نمیکرد. این طرف و آن طرف زدیم اما پیشنهاد آشنایان مستقرشدن در شیراز یا اوز بود؛ جاهایی که دوست و آشنایی داشتیم. اما کمی بعد کارزار متنی منتشر کرد و خیلی زود دو هزار نفر آن را امضا کردند و از مسئولان خواست که در برابر فشارها مقاومت کنند.
منظور از فشارها همان نطقهای تند دو امامجمعه بود. ایسنا گزارش داده که حسن مصلح، امامجمعه دشتستان، در آخرین خطبههای خود در ۲۹ فروردین گفته بود: «شعار کاذب خیامخوانی و ترویج فرهنگ سنتی و اصیل بوشهر، بهانهای شده برای ترویج اختلاط، رقص، کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز شرع و عرف. کاری که اینان مروج آن هستند، انسان را یاد عملکرد بنیاد فرح پهلوی میاندازد». همه اینها اتفاقات دو، سه روز گذشته بود. ساعت 22 روز یکشنبه 31 فروردین اما خبر رسید که مجوز برگزاری فستیوال کوچه داده نشده است. واکنشها از همان لحظه شروع شد. خبرهای پشت پرده عجیب بود. میگفتند میراث فرهنگی بوشهر یکی از مخالفان جدی این فستیوال است. محسن شریفیان که خود از برگزارکنندگان این فستیوال است، خیلی صمیمی نوشت که ما در خیابانهای بوشهر پذیرای مردم هستیم.
او نوشت: «کوچه تعطیلشدنی نیست. من به همراه تمام دوستانم به بوشهر میآیم و از شما پذیرایی میکنیم. از پنجم اردیبهشت، درهای خانههای بوشهری بر روی میهمانان فستیوال کوچه گشوده خواهد شد؛ خانههایی قدیمی، آغشته به بوی عود و کندر، و خاطره گلهای کاغذی رنگی. ما میزبان خواهیم بود، در دل دیوارهایی که قصه میگویند و برای میهمانانی که با دل میآیند، خواهیم نواخت. چه بخواهید، چه نه، از پنجم تا دهم اردیبهشت، فستیوال کوچه در جریان است».
برگزارکنندگان فستیوال کوچه هم چند خطی نوشتند؛ آنهم صمیمانه بود و تأثیرگذار. حکایت آنکه از دل برآید، بر دل نشیند. در این متن نوشته شد: «ما باختیم... بیهیچ خشم و طعنهای تبریک میگیم به سمت برنده... تو نمیدانی در درازنای زمان چه را از خودت و مردم دریغ کردی، اما تبریک. تو نمیدانی زانو به زانو نشوندن آدم از اون سَرِ ارومیه تا اینور کاشمر تا آخرین خشکی قشم الی منتهای اهواز و اراک و اصفهون یعنی چه». و درباره سختیهای این مسیر نوشته بودند: «خانمها و آقاها! بوشهریهای قشنگ و مردمِ هر جایِ عزیز ایران! ما، برای اینکه دلخوشی کوچکِ «در بوشهر در پناه هم نشستن» از دست نرود، هرچی گفتن پذیرفتیم». شاید جمله آخر اندکی امیدوارانه بود برای لحظهای که دنبال ریسمانی برای ادامه میگردی: «تمامِ ما شاید در برابر شأن و شخصیت و سلیقه شما اندک باشد، ولی بیدریغ خرج قلب، قدم و نظر بلندتان میکنیم. چهبسا فستیوال موسیقی کنار رفت که فستیوال آدمها از راه برسد؛ فستیوالِ مردم غریب و غریب و شریف ایران».
واکنشها در این چند ساعت بسیار زیاد بود؛ از اهالی اقتصاد تا اهالی سیاست، از حسین سلاحورزی تا آذریجهرمی. رسانهها تمامقد به حمایت پرداختند و پای وزیر فرهنگ و رئیسجمهور را وسط کشیدند. چندین خبر منتشر شد که رسانههای نزدیک به دولت نظیر انصافنیوز و ایرنا نوشتند که برگزاری کنسرت و برگرداندن مجوز در حال انجام است. ایسنا هم خبر زد وزارت ارشاد و اداره ارشاد بوشهر نیز در حال تلاش و پیگیری برای صیانت از مجوز فستیوال کوچه هستند. برخی خبرها هم حکایت از آن داشت که نامهنگاریهایی بین وزیر کشور، وزیر ارشاد، محسن شریفیان و چند نفر از دستاندرکاران «فستیوال کوچه» نشان میدهد که قرار است ورق برگردد. ولی مخالفانِ اندکی نشاط و شادابی نیز مشغول بودند. خبرگزاری فارس از قول فردی موافق اما نگران نوشت: «انتشار تصاویری ناهنجار از کشف حجاب، رقص و پایکوبی خارج از عرف محلی و اختلاط باعث شد که این جشنواره به حاشیه برود و آسیبهای آن دامنگیر بوشهر و استانهای همجوار شود و واکنش منفی مردم را به همراه داشته باشد». اشاره به برنامه سال 1402 بود که فستیوال بدون اختتامیه و تحت فشارها به صورت ناگهانی پایان یافت. طرفهای ظهر بود که ایرنا خبر زد، مجوز برگزاری فستیوال کوچه داده شده است.
اما در داخل متن از رایزنیها نوشته شده بود و هیچچیز قطعی نشده بود. ساعاتی بعد بود که ایسنا از قول «محمدحسین زندویان»، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، اعلام کرد مجوز برگزاری فستیوال «کوچه» دریافت شد. این مجوز در حد برگزاری در یک سالن داده شده است و چیزی است که با پایه و اساس این فستیوال تضاد دارد. فستیوال کوچه قرار بود در خیابانها برگزار شود. در میان مردم و نمایشی باشد از آن چیزی که مردم بوشهر هستند. همانقدر میهماننواز، همانقدر خونگرم و عاشق زندگی. برای همین مجوز البته میدانیم که جمع زیادی دستاندرکار شدند؛ از وزیر ارشاد و معاون هنری گرفته تا دستاندرکاران برگزاری فستیوال. این پرسش هر روز به نوعی مطرح میشود که چه کسانی در کشور قدرتشان از تمام مجوزهای وزارت فرهنگ بالاتر است؟