سناریوهای سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان
شلیک پدافند روسی به هواپیما؟
گمانهزنی درباره علت حادثه هوایی دیروز در شرق دریای خزر افزایش یافته است. هواپیمای خطوط هوایی آذربایجان صبح دیروز در شهر آکتائو قزاقستان سقوط کرد و به گفته مقامات، 38 نفر از 67 سرنشین هواپیمای Embraer 190 کشته شدند. بر اساس اعلام شرکت هواپیمایی آذربایجان، 37 نفر از مسافران این هواپیما شهروند آذربایجان بودند. همچنین 16 تبعه روسیه، 6 قزاقستانی و 3 شهروند قرقیزستانی نیز در این پرواز حضور داشتند.
ناظر هوانوردی روسیه اعلام کرده که سقوط هواپیما به دلیل "وضعیت اضطراری" پس از اصابت یک پرنده به هواپیما بوده است.
همچنین به دلیل مه شدید در گروزنی، مقصد مورد نظر، هواپیما مجبور شد از مسیر اصلی خود منحرف شود و فرود اضطراری داشته باشد.
وبسایتهای ردیابی هوانوردی تجاری، پروازی را که به سمت شمال در مسیر برنامهریزی شده خود در ساحل غربی پیش از ناپدید شدن حرکت میکرد، ثبت کردند. اما این هواپیما دوباره در ساحل شرقی دریای خزر ظاهر شد و در نزدیکی فرودگاه آکتائو چرخید و در نهایت سقوط کرد.
خبرنگار الجزیره از مسکو گزارش داد: «طبق گزارشهای اولیه، هواپیما قبل از حادثه و به دلیل وجود مه شدید در گروزنی درخواست فرود در یک فرودگاه جایگزین را داشته است.»
الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در بیانیه ای اعلام کرد: طبق اطلاعاتی که به من داده شده، هواپیمای شرکت هواپیمایی AZAL که در مسیر باکو-گروزنی پرواز می کرد، به دلیل بدتر شدن شرایط جوی مسیر خود را تغییر داد و به سمت فرودگاه آکتائو حرکت کرد.»
ماخاچکالا، نزدیکترین فرودگاه روسیه در مسیر هواپیما اوایل روزچهارشنبه به دلیل فعالیت پهپادها بسته شد.
بر اساس گزارش «فلایت رادار ۲۴» پارازیت شدید در سامانه GPS منطقه، که به حوادث گذشته مرتبط است، ممکن است ناوبری را پیچیده تر کرده و در سقوط هواپیما نقش داشته باشد.
از طرف دیگر، یورونیوز اطلاعاتی را از منابع رسمی مرتبط با تحقیقات این سانحه بدست آورده است که حاکی از آن است که مسافران بازمانده، هنگام نزدیک شدن به شهر گروزنی روسیه - مقصد پرواز - صدای انفجاری را شنیدند که به نظر میرسید ترکشهایی به هواپیما اصابت کرده و به بدنه آن آسیب وارد کرده است. رویترز نیز گزارش داده که این حادثه میتواند به علت فعالیت سامانههایی هوایی مستقر در منطقه رخ داده باشد.
اطلاعات به دست آمده با گزارشی از شبکه خبری بین المللی AnewZ آذربایجان مطابقت دارد که به نقل از یک وبلاگ نویس نظامی روسی ادعا می کند که «آسیب وارده به هواپیما نشان می دهد که هواپیما ممکن است به طور تصادفی توسط یک سامانه موشکی پدافند هوایی مورد اصابت قرار گرفته باشد».
گروزنی پایتخت چچن شهری است که تحت نظارت شدیدی قرار دارد. زیرا نظامیان چچن و رمضان قدیروف در جنگ اوکراین در کنار روسیه قرار دارند و به همین دلیل پایتخت چچن یک هدف بالقوه برای پهپادهای اوکراین تبدیل شده است.
در صورت تایید، این حادثه میتواند یادآور سرنگونی هواپیمای مسافربری MH17 در سال 2014 توسط نیروهای تحت حمایت روسیه در دونباس با یک موشک زمین به هوا باشد.