|

کشتی‌های روسیه طعمه شهپادهای اوکراین

ارتش اوکراین می‌گوید در حمله‌ای از یک شناور هدایت‌پذیر از دور، موفق‌ شده است یک کشتی نظامی روسیه را در نزدیکی بندر نووروسیسک از حرکت بیندازد و بخش‌هایی از آن را منهدم‌‌ کند. نووروسیسک یکی از مهم‌ترین بندرهای روسیه در کرانه دریای سیاه‌ است. همچنین یکی از پایگاه‌های نظامی روسیه در نزدیکی این بندر قرار دارد. وزارت دفاع روسیه حمله اوکراین به پایگاه دریایی روسیه در این بندر را تأیید کرده‌ است.

کشتی‌های روسیه طعمه  شهپادهای  اوکراین

ارتش اوکراین می‌گوید در حمله‌ای از یک شناور هدایت‌پذیر از دور، موفق‌ شده است یک کشتی نظامی روسیه را در نزدیکی بندر نووروسیسک از حرکت بیندازد و بخش‌هایی از آن را منهدم‌‌ کند. نووروسیسک یکی از مهم‌ترین بندرهای روسیه در کرانه دریای سیاه‌ است. همچنین یکی از پایگاه‌های نظامی روسیه در نزدیکی این بندر قرار دارد. وزارت دفاع روسیه حمله اوکراین به پایگاه دریایی روسیه در این بندر را تأیید کرده‌ است. در تصویرهای منتشرشده در رسانه‌های اجتماعی دیده می‌شود که یک کشتی نظامی روسیه در نزدیکی پایگاه نووروسیسک، بزرگ‌ترین بندر روسیه، به آب نشسته است. یک منبع اوکراینی به سی‌ان‌ان گفت یک پهپاد‌ دریایی حامل هزار پوند ماده منفجره تی‌ان‌تی به این کشتی روسیه اصابت کرده است. به گفته این منبع، بیش از صد سرباز روس در این کشتی بودند. این منبع نظامی به سی‌ان‌ان گفت: «یک کشتی بزرگ نیروی دریایی به نام اولنوگورسکی گورنیاک مورد اصابت قرار گرفت. در نتیجه این حمله، کشتی روسی آسیب جدی دیده است و قادر به انجام وظایفش نیست». به گفته منابع خبری روسیه، پس از حمله‌های اخیر، حرکت‌ نفت‌کش‌ها در نزدیکی بندر نووروسیسک نیز متوقف شده‌است. همچنین یک کشتی روسی حامل سوخت توسط شهپادهای اوکراینی مورد اصابت قرار گرفته و از کار افتاده است که گمان می‌رود اولین حمله به یک نفتکش تجاری از زمان خروج مسکو از قرارداد حفاظت از کشتی‌های غیرنظامی در دریای سیاه باشد. این کشتی در تنگه کرچ بین روسیه و شبه‌جزیره کریمه مورد اصابت قرار گرفت. چندین وبلاگ‌نویس نظامی روسیه گفتند نفتکش سیگ در نزدیکی پل کریمه توسط یک شهپاد نیروی دریایی اوکراین مورد حمله قرار گرفت. تانکر سیگ آسیب محدودی دیده اما موتورش از کار افتاده و طبق گزارش‌ها سوخت موجود در آن نشت نکرده است. شهپاد یا شناورهای بی‌سرنشین، کشتی‌های کوچکی هستند که کسی از داخل آنها را هدایت نمی‌کند. برخلاف پهپادهای هوایی، آنها رو یا زیر آب فعالیت می‌کنند. شناورهای بی‌سرنشین در اشکال و اندازه‌های مختلفی ساخته می‌شوند و کاربردهای متنوعی دارند؛ ازجمله رصد‌کردن تغییرات محیط زیست. شناورهای بی‌سرنشین معمولا یک ماده منفجره در خود دارند و مجهز به دوربین‌هایی هستند که تصویرها را به شخص کنترل‌کننده می‌فرستند. هدف‌های دوربرد معمولا قبل از پرتاب در شناور بی‌سرنشین برنامه‌ریزی می‌شوند.

خبرگزاری تاس به نقل از یک مقام مرکز هماهنگی نجات دریایی روسیه گفت دو یدک‌کش به محل حمله، در جنوب تنگه کرچ رسیده‌اند. تنگه کرچ، دریای سیاه و دریای آزوف را به هم وصل می‌کند و کریمه - شبه‌جزیره اوکراین که در سال ۲۰۱۴ توسط مسکو ضمیمه شد و شبه‌جزیره تامان روسیه را از هم جدا می‌کند.

در هفته‌های گذشته و به‌‌ویژه از زمانی که ارتش اوکراین در مرحله «ضدحمله» علیه روسیه قرار گرفته است، ده‌ها حمله از این نوع در بنادر مهم روسیه، از جمله نووروسیسک و سباستوپل، انجام شده است. منابع ارتش اوکراین به سی‌ان‌ان گفته‌اند که در حمله به پل کرچ در شبه‌جزیره کریمه در ماه جولای نیز ارتش اوکراین از پهپادهای دریایی استفاده کرده‌ است.

پس از خودداری روسیه از تمدید توافق‌نامه سازمان ملل متحد که اجازه می‌داد اوکراین غلات را بدون خطر از طریق دریای سیاه صادر کند، درگیری‌ها در دریای سیاه شدت گرفته است. روسیه توافق‌نامه صدور غلات اوکراین را که از تابستان گذشته اجرا می‌شد، در هفدهم جولای، تاریخ انقضای توافق‌نامه، تمدید نکرد. در روزهای اخیر ارتش روسیه به بندرهای اودسا و چورنومورسک، تنها معابر باقی‌مانده اوکراینی‌ها برای دسترسی به دریای سیاه، حمله‌ کرد. مقام‌های دولت اوکراین تأکید کردند که در جریان این حمله‌ها به کشتی‌های باری در بندر اودسا، دست‌کم ۶۰ هزار تن غلات نابود شده است. در دو روز گذشته نیز ارتش روسیه به بنادر اوکراینی در رودخانه دانوب حمله‌ کرده است. وزارت دفاع روسیه ضمن تأیید حمله‌های اوکراین به مواضع روسیه در بندر نووروسیسک، اعلام کرد دست‌کم ۱۰ شهپاد اوکراینی در جریان این حمله‌ها رهگیری و منهدم شده‌ است.

حضور  چین در نشست جده

در میانه درگیری‌ها میان اوکراین و روسیه، عربستان میزبانی نشستی برای پایان‌دادن به جنگ اوکراین را بر عهده گرفته است. علاوه بر ده‌ها دولت دیگر، چین نیز هیئتی بلندپایه برای شرکت در نشست بین‌المللی جده با هدف پایان‌بخشیدن به جنگ اوکراین و درگیری‌های نظامی در آن کشور به عربستان سعودی می‌فرستد. بلومبرگ به‌ نقل از بیانیه وزارت خارجه چین نوشت: «لی هوی، دیپلمات ارشد دولت چین در امور اوراسیا، برای شرکت در نشست بین‌المللی جده به عربستان می‌رود. بر اساس گزارش‌ها، در نشست بین‌المللی جده نمایندگانی از بیش از ۳۰ کشور جهان حضور دارند». هم‌زمان، رویترز در گزارشی نوشت: «دیپلمات‌های اوکراینی و کشورهای غربی امیدوارند در نشست بین‌المللی جده که با حضور مشاوران امنیت ملی و دیگر مقام‌های ارشد از حدود ۴۰ کشور جهان برگزار می‌شود، در‌نهایت بر سر مجموعه‌ای از اصول بنیادی برای پایان‌دادن به جنگ اوکراین و حل‌وفصل مسالمت‌آمیز اختلاف‌ها میان کی‌یف و مسکو توافقی به دست آید». روسیه به نشست بین‌المللی جده دعوت نشده است اما مقام‌های کرملین پیش‌تر گفته‌اند روند گفت‌وگوها و تحولات این نشست بین‌المللی را با دقت پیگیری خواهند کرد. رویترز پیش‌تر در گزارشی ضمن اشاره به برنامه‌ریزی برای برگزاری نشست بین‌المللی جده، به‌ نقل از دمیتری پسکوف، سخنگوی دولت روسیه، نوشته بود: «هر تلاشی برای پیشبرد راه‌حلی مسالمت‌آمیز درخور ارزیابی مثبت است».

رئیس‌جمهوری اوکراین امیدوار است پس از برگزاری نشست بین‌المللی جده، راه برای برگزاری نشست‌های بعدی، به‌ویژه نشستی برای حمایت از طرح

 ۱۰ ماده‌ای صلح، هموار شود. طرح ۱۰‌ ماده‌ای صلح زلنسکی سال گذشته میلادی پیشنهاد شده است. در این طرح، نیروهای روسیه باید خاک اوکراین را به‌طور کامل ترک کنند. وانگ ون‌بین، سخنگوی وزارت خارجه چین، در بیانیه‌ای اعلام کرد دولت چین مایل است برای تداوم ایفای نقشی سازنده، با جامعه بین‌المللی همکاری کند. او هدف از این همکاری‌ها را پیشبرد «راه‌حل‌های سیاسی» عنوان کرد. دولت چین به نشست کپنهاگ- که در ماه ژوئن با هدفی مشابه برگزار شد- دعوت شده بود اما از شرکت در آن نشست خودداری کرد.