|

«خاویر میلی» رسما رئیس‌جمهور آرژانتین شد

افراط یا میانه‌روی؟

پس از اینکه یک اقتصاددان راست‌گرا به نام «خاویر میلی» رسما سکان ریاست‌جمهوری آرژانتین را به دست گرفت، مردم این کشور دقیقا نمی‌دانند که با کدام نسخه از او طرف خواهند بود.

افراط یا میانه‌روی؟

پس از اینکه یک اقتصاددان راست‌گرا به نام «خاویر میلی» رسما سکان ریاست‌جمهوری آرژانتین را به دست گرفت، مردم این کشور دقیقا نمی‌دانند که با کدام نسخه از او طرف خواهند بود.

سؤال اینجاست که آیا خاویر میلی مانند روزهای مبارزات انتخاباتی خود، در قامت یک شوالیه اره‌ به‌ دست علیه ساختار موجود قد علم خواهد کرد یا مطابق با هفته‌های اخیر می‌خواهد چهره معتدل‌تری از خود نشان دهد. خاویر میلی ۵۳‌ساله، به خاطر سخنرانی‌های تلویزیونی‌اش که پر از فحش و ناسزا به «طبقه منفصل سیاسی» بود، به شهرت رسید. محبوبیت او در ابتدا باعث شد تا یک کرسی کنگره را از آنِ خود کند و خیلی سریع به نامزدی ریاست‌جمهوری رسید.

این طرفدار خودخوانده مکتب «آنارشیسم سرمایه‌داری» با پیروزی قاطع در انتخابات مقدماتی ماه آگوست امسال، موجی از شوک را در فضای سیاسی آرژانتین ایجاد کرد و فضای رقابتی را به هم ریخت.

آرژانتینی‌هایی که از وضعیت موجود اقتصادی؛ از‌جمله تورم سه‌رقمی، فقر چهار نفر از هر ۱۰ نفر و سقوط مداوم ارزش پول به اندازه کافی سرخورده شده‌ بودند، حالا به دنبال ایده‌های عجیب برای اصلاح مشکلات خود و متحول‌کردن کشور بودند.

این‌گونه بود که خاویر میلی در دور دوم انتخابات در تاریخ نوزدهم نوامبر قاطعانه پیروز شد و تفکر سیاسی «پرونیسم» را که چندین دهه بر آرژانتین غالب بود، کنار زد. میلی صبح روز یکشنبه در داخل ساختمان کنگره ملی سوگند یاد کرد و آلبرتو فرناندز، رئیس‌جمهوری قبلی، شال ریاست‌جمهوری را بر روی شانه او انداخت. برخی از نمایندگان مجلس نیز شعار «آزادی» سر دادند.

میلی به‌عنوان نامزد انتخابات وعده داده بود که کل تشکیلات سیاسی را از فساد پاک‌سازی کند. او بانک مرکزی را متهم به چاپ پول و دامن‌زدن به تورم کرده بود و وعده داد این نهاد را به طور کل حذف خواهد کرد و در عوض دلار آمریکا را جایگزین واحد پولی کشور یعنی «پزو» می‌کند؛ اما پس از پیروزی، میلی رئیس سابق بانک مرکزی را به‌عنوان وزیر اقتصاد خود معرفی کرد و یکی از متحدان او را برای هدایت بانک مرکزی انتخاب کرد؛ به‌طوری‌که به نظر می‌رسد برنامه‌های تبلیغاتی خود برای دلاری‌کردن اقتصاد آرژانتین را به حالت تعلیق درآورده است.

میلی در دوران مبارزات انتخاباتی، خود را به‌عنوان یک جنگجوی مبارز در برابر خیزش سوسیالیسم جهانی معرفی کرده بود؛ چیزی شبیه تفکرات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده که میلی او را آشکارا تحسین می‌کند؛ اما وقتی که خاویر میلی به ایالات متحده سفر کرد، پیش ترامپ نرفت و در عوض، او ناهار را با یکی دیگر از رهبران سابق ایالات متحده، یعنی بیل کلینتون، صرف کرد.

علاوه بر همه این چرخش‌ها، خاویر میلی یک دیپلمات با‌سابقه را برای شرکت در مذاکرات آب‌و‌هوایی کوپ-۲۸ در دوبی اعزام کرد. این در حالی است که او مُصرانه دخالت بشر در گرمایش جهانی را رد کرده بود.

گرایش احتمالی خاویر میلی به اعتدال‌گرایی ممکن است ناشی از عمل‌گرایی او باشد؛ چرا‌که با دامنه وسیعی از چالش‌‌ها روبه‌رو است و خودش هم تجربه سیاسی آن‌چنانی ندارد. مضافا اینکه حزب او در رتبه سوم از نظر تعداد کرسی‌ها قرار دارد و برای پیشبرد برنامه‌هایش نیاز به ائتلاف‌سازی با احزاب دیگر در کنگره دارد. به نوشته یورونیوز، با این حال هنوز نشانه‌هایی دیده می‌شود که نشان می‌دهد خاویر میلی از برنامه‌های رادیکال خود برای مخالفت با ساختار سیاسی دست نکشیده است. خاویر میلی سخنرانی تحلیف خود را نه برای قانون‌گذاران در اندرونی کنگره؛ بلکه برای حامیانش در خارج از ساختمان کنگره ایراد کرد و در این زمینه سنت‌شکنی کرد. انتظار می‌رود یکی از اولین اقدامات اجرائی خاویر میلی کاهش شدید هزینه‌های عمومی باشد. یکی از جملات رایج میلی این است که «پول نداریم». آرژانتین دارای کسری تجاری ۴۳ میلیارد‌دلاری، به علاوه ۴۵ میلیارد دلار بدهی به صندوق بین‌المللی پول است.

او قبلا گفته بود که چند وزارتخانه از‌جمله وزارتخانه‌های فرهنگ، محیط زیست، زنان و علم و فناوری را منحل خواهد کرد. او می‌خواهد وزارتخانه‌های توسعه اجتماعی، کار و آموزش و پرورش را تحت یک وزارتخانه واحد به نام وزارتخانه سرمایه انسانی با هم ترکیب کند. با این حال، میلی احتمالا با مخالفت شدید قانون‌گذاران جنبش پرونیست و اتحادیه‌های تحت کنترل آن مواجه خواهد شد. از‌جمله چهره‌های برجسته راست‌گرای افراطی که در مراسم تحلیف حضور داشتند، می‌توان به اشخاصی مانند ویکتور اوربان نخست‌وزیر مجارستان، سانتیاگو آباسکال رئیس حزب ووکس اسپانیا و ژائیر بولسونارو رئیس‌جمهوری سابق برزیل اشاره کرد.

با وجود اینکه خاویر میلی ماه گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود که رئیس‌جمهور چپ‌گرای برزیل «مسلما» یک فاسد است و هیچ وقت با او ملاقات نخواهند کرد؛ با این حال گفته می‌شود که دعوت‌نامه‌ای برای لولا داسیلوا، رئیس‌جمهوری فعلی برزیل برای شرکت در مراسم تحلیف ارسال شده است. لولا داسیلوا نیز وزیر امور خارجه خود را برای شرکت در مراسم تحلیف میلی اعزام کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، نیز در اولین سفر خود به آمریکای لاتین پس از تهاجم روسیه به کشورش در این مراسم حضور داشت.