اعتراضها ادامه دارد
ماجرای اعتراض به اتفاقاتی که در المپیک فرانسه رخ داده است، همچنان ادامه دارد. در شبهای گذشته تظاهراتی در پاریس انجام شده است. پس از پایان افتتاحیه انتشار بخشهایی از این مراسم که در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد، مباحثی را در سراسر جهان جرقه زد. در این مدت برگزارکنندگان مراسم از جریحهدارکردن احساسات مردم عذرخواهی کرده و ویدئوی آن را حذف کردند.
ماجرای اعتراض به اتفاقاتی که در المپیک فرانسه رخ داده است، همچنان ادامه دارد. در شبهای گذشته تظاهراتی در پاریس انجام شده است. پس از پایان افتتاحیه انتشار بخشهایی از این مراسم که در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد، مباحثی را در سراسر جهان جرقه زد. در این مدت برگزارکنندگان مراسم از جریحهدارکردن احساسات مردم عذرخواهی کرده و ویدئوی آن را حذف کردند.
اعتراض سیاستمداران
دونالد ترامپ، نامزد کنونی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، با انتقاد تند از مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس، به فاکسنیوز گفت: «آدم خیلی روشنفکری هستم اما فکر میکنم کاری که آنها (مقامات فرانسه) کردند، شرمآور بود».
وی در پاسخ به این پرسش که «اگر در المپیک بعدی رئیسجمهور باشد، به اندازهای روی برگزارکنندگان المپیک نفوذ دارد که دیگر شاهد توهین به مسیحیان نباشیم؟»، گفت: دیگر چنین اتفاقی نخواهد افتاد و نخواهیم دید که تابلوی شام آخر به این شکل به نمایش گذاشته شود.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، این مراسم را به دلیل نمایش فقر فرهنگی و فقدان اصول اخلاقی در غرب، بهشدت هدف انتقاد قرار داد. همچنین دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «در جریان مراسم افتتاحیه قطعا لحظات مشمئزکنندهای وجود داشت و شرمآور است که کمیته بینالمللی المپیک چنین اقدامی را تأیید کرده است».
اعتراضهای اولیه
افتتاحیه المپیک پاریس با واکنشهای متعددی همراه شد و برخی آن را با کلماتی مانند دیوانگی، شیطانی، تحریکآمیز و... توصیف کردند. در ادامه به گزارش انبیسی که ایسنا بخشهایی از آن را ترجمه کرده است، اشاره میشود:
توماس جولی، مدیر هنری مراسم افتتاحیه، هنگامی که در یک کنفرانس خبری از او درباره برخی از واکنشها پرسیده شد، از تولید خود دفاع کرد و گفت که از انتقادها بیخبر است و صرفا قصد داشتهاند از تمام اقشار جامعه در افتتاحیه استفاده کنند!
به عنوان مثال هریسون باتکر (مهاجم تیم فوتبال کانزاس سیتی)، در پستی در اینستاگرام، این اجرا را «دیوانگی» خواند. اسقف امانوئل گوبیلار، سخنگوی مقر مقدس هم گفته است که تصویر شام آخر در المپیک پاریس او را «عمیقا آزردهخاطر» کرد. او گفته است: «این واقعیت که دین ما در فرانسه مورد تمسخر قرار میگیرد، امری عادی است و در فرانسه به کفرگویی عادت کردهایم، اما این مسئله متفاوت است؛ چراکه این اتفاق ناخوشایند در رویدادی رخ داده است که بخش زیادی از جمعیت جهان را گرد هم میآورد. به همین جهت من این صحنهسازی را آزاردهنده و نابجا دیدم».
ماریون مارشال لوپن، سیاستمدار راست افراطی فرانسوی، در پستی در ایکس گفت که «این اجرا از طرف فرانسه صحبت نمیکند، بلکه از طرف یک اقلیت چپ است که آماده هرگونه تحریک است». همچنین کایل بکر (تهیهکننده سابق فاکسنیوز) با بیش از نیممیلیون دنبالکننده در ایکس گفت که اجراها گویی صرفا برای ارزشبخشی به جامعه همجنسگرایان بودهاند!
ایلان ماسک به چندین میم واکنش نشان داد و «ووکیسم» این رویداد را تقبیح کرد. (در دو دهه اخیر لفظ ووک بیشتر به یک اصطلاح عامیانه در ارتباط با سیاستهای چپ، فمینیسم، کنشگری همجنسگرایان و... اشاره دارد).
حذف و عذرخواهی
هجو تابلوی معروف «شام آخر» اثر لئوناردو داوینچی، هنرمند ایتالیایی نیز در آن اجرا شد که از نظر افراد مذهبی توهینآمیز بود. تابلوی شام آخر روزهای پایانی عمر حضرت عیسی مسیح(ع) بر اساس توصیف انجیل است و در افتتاحیه صحنهای از آن را افراد ترنس اجرا کردند. اعتراض به این بخش آنقدر زیاد بود که حساب رسمی المپیک ۲۰۲۴ پاریس ویدئو مراسم افتتاحیه را از یوتیوب حذف کرد. برخی مراسم افتتاحیه را «بدترین رویداد تاریخ» توصیف کردند. اعتراضهای مردمی گسترده بود و یکی از کاربران نوشت: «این بیاحترامی به دین است». البته برگزارکنندگان بازیهای المپیک تابستانی پاریس از کاتولیکها و سایر فرقههای مسیحی که از این اتفاق خشمگین شده بودند، عذرخواهی کردند.