|

‎لوازم‌التحریر لاکچری؛ چالشی برای خانواده‌ها

در‌حالی‌که چند روزی‌ از شروع رسمی سال تحصیلی نگذشته است، لوازم‌التحریر فانتزی و لاکچری با قیمت بسیار بالا توجه دانش‌آموزان را جلب می‌کند. حال پرسش اینجاست که قیمت حدودی این لوازم‌التحریر چقدر است و آیا این نوشت‌افزار‌ها تأثیر مثبتی بر آموزش کودکان می‌گذارند؟

در‌حالی‌که چند روزی‌ از شروع رسمی سال تحصیلی نگذشته است، لوازم‌التحریر فانتزی و لاکچری با قیمت بسیار بالا توجه دانش‌آموزان را جلب می‌کند. حال پرسش اینجاست که قیمت حدودی این لوازم‌التحریر چقدر است و آیا این نوشت‌افزار‌ها تأثیر مثبتی بر آموزش کودکان می‌گذارند؟

تجارت‌نیوز گزارشی درباره این قیمت‌ها تهیه کرده است.

‎ نکته حائز اهمیت این است که طی سال‌های گذشته، تولید لوازم‌التحریر فانتزی و لوکس باعث شده‌ توجه بیشتر دانش‌آموزان به این نوع لوازم‌التحریر جلب شود و همین امر باعث افزایش هزینه خانواده‌ها شده است. حال باید دید چنین محصولاتی با چه قیمت‌هایی در بازار عرضه می‌شود و چه چالش‌هایی برای خانواده‌ها ایجاد می‌کند؟

‎بررسی فروشگاه‌های اینترنتی حاکی از آن است که برخی از انواع لوازم‌التحریر فانتزی با قیمت‌های بالایی در بازار عرضه می‌شود. به عنوان مثال، قیمت دفترچه یادداشت فانتزی از ۵۰ هزار تومان شروع می‌شود و به بیش از ۱۲۰ هزار تومان می‌رسد.

‎قیمت دفتر مشق فانتزی هم از ۱۰۰ هزار تومان شروع می‌شود و تا بیش از ۲۵۰ هزار تومان ادامه دارد. بهای مداد مشکی‌های فانتزی هم بین ۱۵ هزار تومان تا ۷۸ هزار تومان است. البته قیمت اتود و خودکار فانتزی هم به بیش از ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد.

‎در‌حالی‌که متوسط قیمت تراش، پاک‌کن و جامدادی معمولی در بازار ۱۵۰ هزار تومان است، اما تراش فانتزی با قیمت ۱۲۸ هزار تومان در بازار توزیع می‌شود.

‎از طرفی برخی از انواع پاک‌کن با قیمت بیش از ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. مدادرنگی هم جزو محصولات پرمصرف برای دانش‌آموزان است. مدادرنگی‌های لاکچری با توجه به نوع برند و تعداد رنگ، تا دو میلیون تومان هم در بازار قیمت‌گذاری شده‌اند. کیف مدرسه هم یک وسیله ضروری است و با توجه به کیفیت و نوع برند، نمی‌توان قیمت ثابتی برای آن تعیین کرد، اما برخی از انواع کیف مدرسه قیمتی نزدیک به هفت میلیون تومان دارند.

‎بسیاری از کالا‌ها به دلایلی نظیر تورم سالانه، افزایش هزینه‌های تولید و غیره رشد قیمت چشمگیری داشته‌اند؛ لوازم‌التحریر هم از این قاعده مستثنا نیست. نوشت‌افزار‌های فانتزی به دلیل طراحی خاص، استفاده از مواد اولیه گران‌قیمت در تولید، نوع برند آنها و غیره قیمت بالاتری نسبت به لوازم‌التحریر معمولی دارند. البته همین طراحی‌های متنوع و جذاب عاملی برای جلب توجه کودکان به این محصولات شده است.

‎در این بین، جاذبه این نوع لوازم‌التحریر سودجویی برخی تولیدکنندگان و واردکنندگان را هم به دنبال داشته است؛ چنان‌که حتی برخی از این محصولات کیفیت پایینی دارند و صرفا به دلیل طراحی فانتزی روی جلد دل کودکان را به‌رغم نرخ‌های نجومی، می‌برد.

‎با توجه به ورود کالا‌های لوکس به بازار لوازم‌التحریر همچون مدادرنگی‌های دو‌میلیون تومانی و پاک‌کن‌های ۷۰۰‌ هزار تومانی، به‌وضوح می‌توان نشانه‌های مصرف‌گرایی را در جامعه مشاهده کرد که نه‌تنها بار آموزشی ندارد، بلکه هزینه مضاعفی برای خانواده‌ها به بار می‌آورد. در‌واقع چنین محصولاتی با تنوع و جذابیت‌های خاص خود توجه دانش‌آموزان را جلب می‌کنند.

‎محصولاتی نظیر خودکار‌های فانتزی ۲۰۰‌ هزار تومانی و کوله مدرسه هفت‌میلیون تومانی نمایانگر تغییر الگوی مصرف دانش‌آموزان در جامعه است. در چنین شرایطی مدارس به مکان‌هایی برای رقابت بر سر برند لوازم‌التحریر تبدیل می‌شود. حال سؤال اینجاست که آیا پاک‌کن ۷۰۰ هزار تومانی یا کوله مدرسه هفت‌میلیون تومانی تأثیری برکیفیت آموزش می‌گذارد؟ قطعا جواب منفی است!

‎این وضعیت می‌تواند تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی به همراه داشته باشد؛ چراکه فشار مالی ناشی از خرید لوازم‌التحریر لوکس می‌تواند به معضلاتی همچون تنش‌های اقتصادی در خانواده‌ها منجر شود.