|

سکته مغزی دومین عامل مرگ‌و‌میر در کشور

کنگره سکته مغزی از ۹ تا ۱۱ آبان برگزار می‌شود

دبیر انجمن سکته مغزی ایران با بیان اینکه سکته مغزی دومین عامل مرگ‌و‌میر افراد در کشور است، گفت: سن سکته مغزی در کشورمان از متوسط جهانی حدود ۱۰ سال جوان‌تر است. همچنین شیوع و بروز سکته مغزی در ایران حدود ۱.۵ برابر متوسط جهانی است.

کنگره سکته مغزی از ۹ تا ۱۱ آبان  برگزار می‌شود

دبیر انجمن سکته مغزی ایران با بیان اینکه سکته مغزی دومین عامل مرگ‌و‌میر افراد در کشور است، گفت: سن سکته مغزی در کشورمان از متوسط جهانی حدود ۱۰ سال جوان‌تر است. همچنین شیوع و بروز سکته مغزی در ایران حدود ۱.۵ برابر متوسط جهانی است.

به گزارش انجمن سکته مغزی ایران، احسان شریفی‌پور، دبیر انجمن سکته مغزی ایران و عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به برگزاری شانزدهمین کنگره بین‌المللی سکته مغزی ایران در روزهای 9 تا 11 آبان‌ در مرکز همایش‌های هتل قلب تهران، اظهار کرد: این کنگره با حضور بیش از هزار نورولوژیست و استادان برجسته سراسر کشور، متخصصان رشته‌های طب اورژانس، قلب‌و‌عروق، توان‌بخشی، همچنین پرستاران، تکنیسین‌های اورژانس، کارشناسان رشته‌های فیزیوتراپی، کاردرمانی و تغذیه و دانشجویان پزشکی از سراسر کشور، برگزار می‌شود.

شریفی‌پور ادامه داد: در‌حال‌حاضر سکته مغزی به عنوان دومین علت مرگ‌و‌میر افراد شناخته شده است. با برگزاری این کنگره به ما کمک می‌شود‌ بتوان از تمامی تجارب و علم روز دنیا بهره بگیریم و متخصصان‌مان را به‌روز کنیم و همچنین نتایج مطلوبی را برای کنترل، تشخیص و درمان سکته مغزی به دست بیاوریم. همچنین میهمان‌هایی که از خارج از کشور می‌آیند با دستاوردهای ایران آشنا می‌شوند و تجارب آنان در زمینه کنترل سکته مغزی در اختیار قرار می‌گیرد.

دبیر انجمن سکته مغزی ایران گفت: دو مطالعه بزرگ برای شیوع و بروز، همچنین بررسی مرگ‌و‌میر بیماران سکته مغزی صورت گرفته است که نشان می‌دهد سن سکته مغزی در کشورمان از متوسط جهانی حدود ۱۰ سال جوان‌تر است. همچنین شیوع و بروز سکته مغزی در ایران حدود ۱.۵ برابر متوسط جهانی است که این موضوع نیز در نوع خود مهم است‌ که ان‌شاءالله با برنامه‌های جدی وزارت بهداشت‌ و همکاران پزشک، بتوانیم سن بروز و شیوع سکته مغزی را در کشورمان اصلاح کنیم.

شریفی‌پور اظهار کرد: به طور کلی مرگ‌و‌میر حدود ۳۰ درصد برای ماه‌های اول سکته مغزی پیش‌بینی می‌شود؛ در مطالعات ما نیز همین موضوع تأیید شد. از سال ۱۳۹۵ با راه‌اندازی برنامه ۷۲۴‌ در سراسر کشور، با همکاری وزارت بهداشت، انجمن سکته مغزی کشور و دانشگاه‌ها و متخصصان، وضعیت سکته مغزی در کشورمان ساماندهی شد و اکنون در بیش از ۱۰۰ مرکز در سراسر کشور مراکز منتخبی داریم که برای درمان سکته مغزی مجهز شدند. بخش‌هایی به اسم «اس‌سی‌یو» در آنان شکل گرفته است. او با تأکید بر اینکه سکته مغزی در زمان طلایی ابتدایی قابل درمان است، افزود: یک زمان طلایی برای درمان سکته مغزی وجود دارد که تا شش ساعت بعد از سکته است و هر‌لحظه زودتر رسیدن به درمان حیاتی، منجر به نجات جان فرد و رهایی از ناتوانی‌شان خواهد شد. اگر فرد سکته‌کرده، در چهارو‌نیم ساعت اول علائم خود به بیمارستان‌های منتخب برسد، با دریافت داروی حل‌کننده «لختک» در شرایط خاص، می‌تواند از ناتوانی رها شود. همچنین در شش ساعت و ۲۴ ساعت اول با استفاده از روش‌های نوین آنژیوگرافی می‌توان لخته را به صورت کامل از عروق مغزی خارج و زمینه بهبود سلامتی فرد را ایجاد کرد.

شریفی‌پور بیان کرد: این برنامه که از سال ۹۵ در کشور ایجاد شده و با توجه به همت فراوانی که همکاران در سراسر کشور داشته‌اند، WHO در زمینه درمان سکته مغزی در سال ۲۰۲۱ ایران را جزء ۱۰ کشور موفق دنیا قرار داد. او اشاره کرد: از سال ۲۰۲۱ به‌ویژه به دنبال کرونا، مقداری این برنامه، انرژی سابق را ندارد، لذا نیازمند لزوم توجه بیشتر وزارت بهداشت برای تجهیز و پیگیری روند مراقبت در این بحث هستیم.

رئیس بخش سکته مغزی بیمارستان شهدای تجریش تصریح کرد: هر ثانیه از سکته مغزی که می‌گذرد، به طور متوسط ٣٦ هزار نورون مغزی به صورت برگشت‌ناپذیری از بین می‌روند. ازاین‌رو جا دارد سریع و دقیق درمان سکته مغزی انجام شود به همین علت واحدهای مراقبت سکته مغزی به وجود آمده است که می‌توانند تا ۳۰ درصد پیامدهای بیماری فرد را بهتر کنند.

او اضافه کرد: این واحدها در ایران وجود دارند و باید تجهیزات و کمبودهای آنان کامل شود. همچنین امکانات لازم در این واحدها برای آنژیوگرافی تأمین شود. امروز جدیدترین درمان سکته مغزی از راه آنژیوگرافی فوری عروق مغزی و خروج مستقیم لخته در شش ساعت اول انجام می‌شود که در این زمینه با وجود فعالیت چند مرکز محدود در کشورمان، متأسفانه شرایط برای درمان گسترده و ملی‌ به علت کمبود و گرانی شدید وسایل این کار و تعداد اندک متخصصان این امر و تعرفه و حمایت بسیار ضعیف از آنان، به‌خوبی گسترش نیافته است. شریفی‌پور گفت: از هر دو نفر ابتلا به سکته مغزی می‌توان یک نفر را نجات داد؛ این نکته مهمی است. باید سرمایه‌گذاری کنیم تا با سازماندهی مناسب و امکانات به این سمت پیش برویم که از بروز این امر پیشگیری شود و گام بزرگی در این راستا برداریم.