|

گزارشی از حاشیه و صحن شورای شهر تهران از پیگیری پرونده ون‌کافه‌ها تا درختان جابه‌جا‌شده 06

ساخت‌و‌ساز در پادگان 06 آغاز شد

:‌ درهای پادگان 06 سرانجام به روی اعضای شورای شهر تهران هم باز شد و مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری و مهدی چمران از پادگان 06 بازدید کردند. همان‌طورکه نقشه‌های هوایی نشان می‌داد، خبری از بخشی از درختان این پادگان نبود.

ساخت‌و‌ساز در پادگان 06 آغاز شد
نورا حسینی خبرنگار گروه جامعه روزنامه شرق

نورا حسینی:‌ درهای پادگان 06 سرانجام به روی اعضای شورای شهر تهران هم باز شد و مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری و مهدی چمران از پادگان 06 بازدید کردند. همان‌طورکه نقشه‌های هوایی نشان می‌داد، خبری از بخشی از درختان این پادگان نبود. گفته می‌شود شهردار خود مسئولیت جابه‌جایی درختان این پادگان را بر عهده گرفته است. ادعایی که از سوی ارتش مطرح‌ شده است، اما شورای شهر نمی‌تواند آن را تأیید یا رد کند. سرانجام درختان جابه‌جا‌شده هم مشخص نیست. مهدی چمران روز گذشته در جمع خبرنگاران با اعلام اینکه قرارداد و تفاهم‌نامه با پادگان ۰۶ نهایی شده و شهردار و فرمانده کل ارتش این تفاهم‌نامه را امضا کرده‌اند، گفت: بحث ما، درختان بود و قرار بر این شد که جابه‌جایی درختان در فصل مناسب انجام شود و پارک وسیعی ایجاد شود که بازسازی‌هایی هم در آن صورت گرفته است. بخشی از ساخت‌وسازها صورت گرفته، اما هنوز صدور پروانه انجام نشده است. به گفته چمران، قطع درخت در پادگان ۰۶ نداشته‌ایم، شهرداری پیش از این هم در زمان گودبرداری وارد شده بود و بنده نیز از پادگان بازدید کردم و منطقه ۴ نیز وارد شد و گفتیم کار متوقف شود تا تکلیف را روشن کنیم.

ساخت‌وساز در پادگان 06 منتقدان بسیاری داشت. مخالفان ساخت‌وساز در این پادگان، معتقد بودند اگر این پادگان رها شود، بیش از یک بوستان بزرگ به نفع شهروندان خواهد بود و ساخت‌وساز در این پادگان هم وضعیت ترافیکی منطقه را دچار بحران می‌کند و هم درختان قدیمی و فضای سبز پادگان را نابود خواهد کرد.

در همان روزهای نخست شورای ششم، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران که به نظر می‌آمد چندان با بارگذاری در این پادگان موافق نباشد، درباره وضعیت این پادگان در مدیریت شهری ششم و ادامه توافقات قدیم به رسانه‌ها گفته بود هنوز تصمیمی برای توافق با ارتش دراین‌باره نگرفته است. او به خبرگزاری ایلنا گفته بود توافقی که شده، از نظر حساب‌و‌کتاب‌هایی که بین دو طرف مقرر است، خوب است، اما من نظری داشتم مبنی بر اینکه در آن مکان قرار است حدود ۵۶۰ هزار متر‌مربع زیربنا به شهر اضافه شود و در شهر تهران اضافه‌شدن این میزان تراکم، باری را روی دوش شهر می‌گذارد. الان که این اتفاق رخ نداده، ۵۶۰ هزار مترمربع وجود ندارد و راحت‌تر نفس می‌کشیم و رفت‌و‌آمد انجام می‌شود. از این نظر باید دید کلی به این مسائل داشته باشیم. اما از جهتی که بالاخره پادگان ۰۶ باید به فضای سبز تبدیل شود و بخشی از آن نیز زمین‌های ارتش است و می‌خواهد ساخت‌وساز انجام دهد، توافقی که شهرداری و ارتش انجام دادند، تقریبا توافق مناسبی است؛ ولی اگر از این دید به آن نگاه کنیم، دچار تردید می‌شویم.

پادگان ۰۶ ارتش، پادگانی در شمال شرق تهران با مساحت ۵۲ هکتار است که قرار بود سال ۷۲ با طرح قانون انتقال پادگان‌ها و اراضی نظامی به خارج از شهر، به شهرداری‌ها واگذار شود. در این قانون تأکید شده بود که یا این زمین‌ها به قیمت ۳۵ درصد املاک پیرامون با کاربری مسکونی خریداری شود، یا ۴۰ درصد مساحت زمین به خدمات عمومی اختصاص یابد و ۶۰ درصد دیگر برای تأمین هزینه‌های انتقال پادگان بارگذاری شود. بر اساس آخرین مصوبه شورای عالی شهرسازی درخصوص پادگان 06، مجموعه تراکم ساختمانی قابل احداث در کل عرصه پادگان از 630 هزار مترمربع به 569‌هزار‌و 900 متر‌مربع تقلیل یافت. همچنین هرگونه احداث بنای جدید در عرصه ثبتی پادگان، بهره‌برداری با فعالیت‌های متناسب با گردشگری، فرهنگی و هنری از همه بناهای موجود در عرصه ثبتی پادگان اعم از سهم ارتش و سهم شهر صرفا با رعایت الزامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مجاز بود. در این مصوبه تأکید شده بود رعایت همه الزامات شورای ترافیک شهر تهران درباره این پادگان الزامی است. همچنین رعایت ضوابط عمومی پهنه‌ها، مطابق طرح تفصیلی تهران و همچنین الزامات و ملاحظات مربوط به جرائم امنیتی ساختمان‌های مجاور پادگان بر اساس آخرین قانون و آیین‌نامه‌های مربوطه در هنگام صدور پروانه همه ساخت‌و‌سازها واقع در عرصه پادگان الزامی است. شورای ‌عالی شهرسازی در این مصوبه تأکید کرده بود هرچه سریع‌تر بوستان عمومی و بهره‌مندی شهروندان از آن اتفاق بیفتد. شهرداری و ارتش در دوره پنجم مدیریت شهری نتوانستند این مصوبه را اجرائی کنند و در دوره ششم مدیریت شهری نیز مذاکرات شهرداری و ارتش بدون آنکه رسانه‌ای شود، پیش رفت. مدتی پیش تصاویری از درختانی که پشت کامیون در حال خروج از این پادگان بودند، منتشر شد. نقشه هوایی‌ نشان می‌داد خبری از بخش زیادی از فضای سبز این پادگان نیست، اما مدیران شهری منکر قطع هرگونه درخت در این پادگان بودند. همان زمان مهدی چمران در جواب پیگیری خبرنگاران برای صحت خبر قطع درختان پادگان ۰۶ گفته بود درختی در پادگان ۰۶ قطع نشده است و اگر قرار باشد زمین تحویل داده شود، درختان قطع نخواهد شد و فضای سبز آن حفظ می‌شود و اگر قرار بر ساخت‌وساز باشد، در قسمتی از آن انجام می‌شود و فضای سبز آن باید حفظ شود. ارتش ساخت‌وساز را در پادگان 06 شروع کرده و به نظر می‌آید‌ تکلیف خانه‌های میراثی و ‌ درختان جابه‌جا‌شده مشخص باشد.

 مخالفت با افزایش ون‌کافه‌ها در تهران

‌روز گذشته طرح ممنوعیت افزایش کیوسک‌ها در مناطق بیست‌و‌دوگانه شهرداری تهران در صحن شورا بررسی شد. ابتدا مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، با بیان اینکه این موضوع در جلسه قبل نیز مورد پایش قرار گرفت و مقرر شد تا نکته‌هایی که اعضا در این زمینه مطرح کردند، در این طرح لحاظ شود، گفت: نکات‌ اشاره‌شده از سوی اعضا در این طرح طی جلساتی که برگزار شد به این متن افزوده شد.

او در قرائت مفاد مهم آن، با بیان اینکه به منظور ساماندهی مشاغل و کیوسک‌ها صدور هرگونه مجوز نصب کیوسک جدید یا استقرار اتاقک پیش‌ساخته جدید در معابر و شوارع پایتخت ممنوع است؛ گفت: در سایر فضاهای عمومی، تنها با ارائه دلایل موجه و بررسی همه ملاحضات حقوقی، قانونی و اجرائی و تأیید کمیته مزبور توسط مناطق بیست‌ودوگانه، مجوزها صادر خواهد شد. این عضو شورا افزود: شهرداری تهران پس از ابلاغ این مصوبه دو ماه فرصت دارد نسبت به تهیه و تدوین ضوابط و دستور‌العمل‌های اجرائی و ساماندهی آن، بررسی‌های کاهش سالانه دو درصد از کیوسک‌های پایتخت را انجام دهد و نتایج را به شورا اعلام کند. این عضو شورا تأکید کرد: به دلیل نبود مجوزهای وزارت بهداشت، اتفاقاتی در کیوسک‌های عرضه مواد غذایی رخ داد که با توجه به این موضوع، صدور مجوزهای این بخش ضروری است.

میثم مظفر، رئیس کمیته بودجه و نظارت نیز با بیان اینکه زمانی که محدودیت مطلق ایجاد می‌شود، این اتفاق زمینه‌ساز یک رانت تاریخی، ماندگار و غیرقابل نقض برای افرادی که از پیش دارای امتیازاتی هستند، می‌شود، گفت: برای مثال، صاحبان کیوسک‌ها که مدعی داشتن سرقفلی هستند و کسی دیگر حق استفاده از آن را ندارد. ما الان در مرحله‌ای هستیم که به‌طور مطلق بهره‌برداری از ون‌کافه‌ها را برای همیشه ممنوع اعلام کرده‌ایم که نیاز است در این متن، موضوع به اجرای آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های بعدی منوط شود.

محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز در تذکری گفت: ما بارها به شهرداری فرصت‌های چند‌ماهه در قالب مصوبات شورا برای تعیین تکلیف موضوعات داده‌ایم، اما بعد از سه سال هنوز اقدامی نشده است؛ حالا با وجود فرصت دوماهه به این طرح، چه تضمینی وجود دارد که فرصت زمانی داده‌شده به شهرداری به چند ماه یا چند سال افزون نشود؟ من اطمینان دارم‌‌ این دستورالعمل در دو ماه از سوی شهرداری عملیاتی نخواهد شد، با وجود این نمی‌توان تأسیس ون‌کافه‌ها را منوط به ارسال دستورالعمل کرد. ازاین‌رو پیشنهاد می‌شود‌ در متن اصلی چنین عنوانی درج شود که در صورت عدم ارسال به‌موقع دستورالعمل، کمیته مزبور در این موارد تصمیم‌گیری کند. چمران در ادامه توضیح ‌داد: قرار نیست در شهر ون‌کافه‌ای اضافه شود؛ چرا‌که آنها نه در شهر تهران جای مناسبی دارند و نه عملکرد مناسبی؛ بیشتر این ون‌کافه‌ها غیرمجاز هستند و معمولا در ساعات پایانی شب‌‌، معبری را قرق کرده و موجبات سلب آسایش و آرامش شهروندان می‌شوند. سید‌جعفر تشکری‌هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورا نیز با بیان اینکه برخی موارد در این طرح باید شفاف شود، گفت: در مواردی جاگذاری برخی اتاقک‌ها و کیوسک‌ها موقت است و جنبه تجاری ندارند. ازاین‌رو باید این موارد در طرح اصلاح شود و دربرگیری کلی نداشته باشد؛ چرا‌که در برخی مواقع برای انجام برخی پروژه‌ها نیاز است از این اتاقک‌ها استفاده شود. او با اشاره به نبود راهکار حقوقی در تبصره دوم، گفت بهتر است این راهکار را از شهرداری بخواهیم که برنامه‌ریزی‌ای در این مورد انجام دهند ‌یا اینکه اگر پیشنهادی مطرح ندارند، این تبصره مازاد است و عدم حذف آن شرایط مبهمی را ایجاد خواهد کرد.

مهدی اقراریان، عضو شورا نیز در تذکری، ضمن اشاره به اینکه احتمال انجام کار محول‌شده درخصوص این موضوع ظرف مدت تعیین‌شده از شهرداری تهران بعید است، گفت: ما بارها در تذکراتی ذیل موارد قبل، عدم تعیین تکلیف موضوعات شهری در موعد مقرر را به شهرداری گوشزد کرده بودیم، اما هنوز هم دچار بی‌توجهی است.

او با بیان اینکه بیش از ده‌ها مصوبه احصا‌ شده است که قرار بود شهرداری درباره آنها گزارشی به صحن شورا ارسال کند اما نکرده است، می‌گوید: ما باید در‌خصوص اجرای برخی موارد، یک ضمانت اجرائی تعیین کنیم. متأسفانه می‌بینیم چون در فرازهای پایانی دوره ششم مدیریت شهری هستیم، برخی موارد به‌طور بلند‌مدت واگذار می‌شود؛ همان استراتژی‌ای که در انتهای دوره پنجم شاهد آن بودیم. از‌این‌رو باید ضمانت اجرا در این خصوص تعریف شود تا به سرنوشت دوره‌های قبل گرفتار نشویم. سید‌احمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران هم در این جلسه با اشاره به اینکه با ممنوعیت ون‌کافه‌ها موافق نیستم، تأکید کرد: ون‌کافه‌ها، امروز یکی از پایه‌های توسعه گردشگری در شهر هستند. به‌جای ممنوعیت ون‌کافه‌ها، دستور‌‌العملی با مشارکت شهرداری و‌ کمیسیون خدمات شهری و فرهنگی ظرف یک ماه تهیه شود.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز گفت: شهرداری باید به مدت سه ماه دستورالعمل تهیه کند و در این سه ماه صدور مجوز ممنوع است. ون‌کافه‌ها هم باید از وزارت بهداشت مجوز دریافت کنند؛ چراکه با سلامت مردم درگیر هستند. باید پیش‌بینی‌های لازم انجام شود که مجوز فعالیت ون‌کافه‌هایی که مجاز هستند، در‌صورتی‌که تخلفی نداشتند، تمدید شود.

در ادامه، سعید بیگی، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری تهران، در این جلسه با بیان اینکه بسیاری از موضوعات به واسطه وجود مافیا پشت قضیه کیوسک‌ها قابل طرح نیست، بنابراین درخواست ما این است که موضوع در کمیسیون نظارت و حقوقی بررسی شود، گفت:‌ قطعا ما در شهرداری رویکرد افزایشی برای کیوسک‌ها نداریم، اما رویکرد کاهشی نیاز به بررسی دارد. این موضوع ابعاد حقوقی دارد و باید بررسی شود. مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری تهران با تأکید بر اینکه موضوع ون‌کافه‌ها بیش از دستورالعمل نیاز به بازنگری مصوبه شورا دارد، می‌گوید: ممنوعیت ایجاد ون‌کافه جدید توسط افراد، انحصار ایجاد می‌کند. مجوزهای ون‌کافه‌ها سه‌ماهه و چرخشی است؛ ما نمی‌پذیریم که ون‌کافه‌ها دائما در یک فضا مستقر باشند.

پس از اظهارات و پیشنهادات دیگر اعضای شورا، موضوع کاهش سالانه دو درصد از تعداد کیوسک‌های موجود از طرح ممنوعیت افزایش کیوسک‌ها در مناطق ‌بیست‌و‌دوگانه شهرداری تهران، برای بررسی بیشتر به جلسه بعدی شورا موکول شد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها