|

اصرار رئیس‌جمهور آمریکا بر ایده جنجالی درباره غزه

ترامپ کوتاه نمی‌آید

رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با پادشاه اردن باز هم ایده جنجالی تصاحب غزه و جابه‌جایی ساکنان آن را مطرح کرد. پادشاه اردن در این دیدار در کاخ سفید پیشنهاد داد که دو هزار کودک در معرض خطر غزه را می‌پذیرد، اما با تصمیم کلی ترامپ برای جابه‌جایی ساکنان غزه موافقت نکرد.

ترامپ کوتاه نمی‌آید

رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با پادشاه اردن باز هم ایده جنجالی تصاحب غزه و جابه‌جایی ساکنان آن را مطرح کرد. پادشاه اردن در این دیدار در کاخ سفید پیشنهاد داد که دو هزار کودک در معرض خطر غزه را می‌پذیرد، اما با تصمیم کلی ترامپ برای جابه‌جایی ساکنان غزه موافقت نکرد.

 

دونالد ترامپ در دیدار با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، گفت که می‌تواند دستور تصاحب نوار غزه را صادر کند و برای تصاحب این منطقه نیازی به صرف پول مالیات‌دهندگان آمریکایی ندارد.

 

ترامپ در جمع خبرنگاران حاضر در کاخ سفید و درحالی‌که در کنار پادشاه اردن نشسته بود، گفت: «قصد نداریم آنجا را بخریم، آنجا را تصاحب می‌کنیم. ما کنترل آنجا را به دست می‌گیریم و تضمین می‌دهیم که صلح برقرار خواهد شد».

 

ترامپ پیشنهاد کرده که آمریکا می‌تواند سرزمین‌های جنگ‌زده را بازسازی کند و توسعه اقتصادی گسترده‌ای را در دستور کار قرار دهد. درعین‌حال او خواستار جابه‌جایی ساکنان غیرنظامی غزه شد و گفت که تضمینی برای بازگشت آنها به غزه وجود ندارد.

 

هنوز مشخص نیست ساکنان غزه در سایه پیشنهاد ترامپ برای بازسازی غزه به کجا منتقل خواهند شد. ترامپ پیشنهاد کرده که مصر یا اردن می‌توانند اکثر این فلسطینی‌ها را پذیرش کنند، اما این ‌دو کشور از ایده او استقبال نکرده‌اند.

 

یک روز قبل، ترامپ در سخنانی در کاخ سفید گفته بود اگر مصر و اردن از پذیرش ساکنان غزه خودداری کنند، کمک به مصر و اردن متوقف خواهد شد.

 

اردن در سال ۲۰۲۳ حدود 1.7 میلیارد دلار کمک از آمریکا دریافت کرد که ۷۵ درصد آن اقتصادی و مابقی نظامی بود. اردن پس از اوکراین و اسرائیل سومین مقصد بزرگ کمک‌های آمریکا بود.

 

مصر چهارمین مقصد بزرگ کمک‌های آمریکا بود که بالغ بر 1.5 میلیارد دلار دریافت کرد؛ ۸۱ درصد از این کمک‌ها نظامی بودند.

 

عبدالله که به همراه ترامپ در مقابل رسانه‌ها حاضر شد، با پیشنهاد او مبنی بر جابه‌جایی گسترده ساکنان غزه موافقت نکرد، اما گفت که اردن شماری از کودکان در معرض خطر غزه را می‌پذیرد.

 

عبدالله به خبرنگاران گفت: «گفت‌و‌گوی جالبی داشتیم. یکی از کارهایی که می‌توانیم فورا انجام دهیم، پذیرش دو هزار کودک سرطانی یا بیمار بدحال است».

 

پادشاه اردن گفت که منتظر دریافت پیشنهاد متفاوت مصر درباره ساکنان غزه است.

 

ترامپ گفت که با عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، ملاقات خواهد کرد، اما هنوز برای این دیدار برنامه‌ریزی نکرده است.

 

مشخص نیست که چگونه ممکن است ساکنان غزه را به ترک آنجا مجاب یا تشویق کرد. جابه‌جایی قهری یا اجباری ساکنان مناطق جنگ‌زده ممکن است برخلاف استانداردهای حقوق بین‌الملل باشد.

 

ترامپ در دیدار خود با ملک عبدالله در پاسخ به این سؤال که سرنوشت فلسطینی‌هایی که از ترک غزه امتناع کنند، چه می‌شود؟ گفت: «اگر جایگزین داشته باشند، یک نفر هم دیگر در آنجا نمی‌ماند. هیچ‌کس نمی‌خواهد آنجا بماند. آنها در جهنم زندگی می‌کنند... . تنها دلیلی که ممکن است باعث شود فلسطینی‌ها بخواهند در نوار غزه بمانند، این است که گزینه دیگری نداشته باشند». مصر، اردن و دیگر کشورهای عربی که در حال بررسی پیشنهاد ترامپ هستند، بر تعهد خود به راه‌حل دو دولتی برای مردم فلسطین تأکید کرده و خواستار ادامه بازسازی غزه شده‌اند تا فلسطینی‌ها در سرزمین خود بمانند.

 

عبدالله پس از دیدار با ترامپ در پشت درهای بسته در بیانیه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «به ترامپ گفتم که من و دیگر رهبران عرب مخالف آوارگی فلسطینی‌ها از نوار غزه یا کرانه باختری هستیم».

 

عبدالله نوشت: «دستیابی به صلح عادلانه بر اساس راه‌حل دو دولتی تنها راه تضمین ثبات در منطقه است. این کار مستلزم رهبری آمریکا‌ست».

 

رهبر اردن دستیابی به آتش‌بس غزه را به ترامپ نسبت داد و تأکید کرد که آمریکا و دیگر ذی‌نفعان به حفظ چارچوب صلح کمک می‌کنند.

 

گروه حماس در روز ۱۰ فوریه اعلام کرد فرایند آزادی گروگان‌های اسرائیل را به تعویق می‌اندازد و طرف اسرائیلی را به نقض آتش‌بس متهم کرد. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هشدار داده که اگر حماس گروگان‌ها را تا روز ۱۵ فوریه آزاد نکند، آتش‌بس لغو خواهد شد. هشدار نتانیاهو پس از آن مطرح شد که ترامپ در روز ۱۰ فوریه گفت اگر حماس تا روز شنبه باقی گروگان‌ها را آزاد نکند، اسرائیل باید خروج از آتش‌بس را در نظر بگیرد.

 

هم‌‌زمان با افزایش تردیدها درباره تداوم یا توقف آتش‌بس اسرائیل و حماس، یک منبع فلسطینی روز چهارشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که پس از تهدید اسرائیل به از‌سرگیری جنگ در‌صورتی‌که حماس تا آخر هفته گروگان‌ها را آزاد نکند، کشورهای میانجی‌ یعنی قطر و مصر «به‌شدت» برای حل این بحران تلاش می‌کنند.

 

این منبع که نخواست نامش فاش شود، تصریح کرد: «قطر و مصر با طرف آمریکایی در تماس‌اند.‌ آنها به‌شدت در حال کار برای حل این بحران و وادار‌کردن اسرائیل به اجرای پروتکل بشردوستانه در توافق آتش‌بس و آغاز مذاکرات برای مرحله دوم‌ هستند».

 

به گزارش عرب‌نیوز، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، در نشست سران جهان در دوبی هشدار داد که اگر ترامپ بر طرحش پافشاری کند و بخواهد آن را اجرا کند، خاورمیانه به چرخه جدیدی از بحران‌ها وارد خواهد شد که بر صلح و ثبات «اثری مخرب» می‌گذارد.