نگاهی به فهرست فیلمهای بخشهای رسمی هفتاد و پنجمین جشنواره فیلم «کن»
رقابتی جذاب و کمنظیر
فهرست فیلمهای بخشهای رسمی هفتادوپنجمین جشنواره فیلم کن منتشر شد و ۱۹ فیلم در بخش مسابقه اصلی برای کسب جایزه نخل طلا رقابت میکنند. تیری فرمود، مدیر جشنواره فیلم کن، در کنار آیریس کنوبلوخ، رئیس این رویداد سینمایی، در یک نشست خبری در پاریس با حضور رسانههای فرانسوی و بینالمللی، از فهرست فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف جشنواره کن ۲۰۲۵ رونمایی کردند.


شرق: فهرست فیلمهای بخشهای رسمی هفتادوپنجمین جشنواره فیلم کن منتشر شد و ۱۹ فیلم در بخش مسابقه اصلی برای کسب جایزه نخل طلا رقابت میکنند. تیری فرمود، مدیر جشنواره فیلم کن، در کنار آیریس کنوبلوخ، رئیس این رویداد سینمایی، در یک نشست خبری در پاریس با حضور رسانههای فرانسوی و بینالمللی، از فهرست فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف جشنواره کن ۲۰۲۵ رونمایی کردند.
طبق گفته محمد اطبایی، پخشکننده بینالمللی فیلم، هفتادوهشتمین جشنواره فیلم کن تنها ۵۰ فیلم بلند انتخابی خود را اعلام کرد؛ درحالیکه در سال گذشته، ۶۹ فیلم انتخاب شده بودند. بنابراین باید انتظار داشت تعداد بیشتری فیلم در روزهای آتی، جدا از فیلمهای بخش مسابقه کپتاه، سینهفونداسیون و اسامی هیئت داوران اعلام شوند. نکته عجیب، رونمایینکردن از پوستر جشنواره امسال است. سال گذشته، ۲۲ فیلم در مسابقه حضور داشتند که تاکنون ۱۹ عنوان فیلم (شامل شش فیلم از کارگردانهای زن) اعلام شده است. در نوعی نگاه نیز سال پیش ۱۸ فیلم به نمایش درآمد که تاکنون ۱۴ فیلم اعلام شده. در نمایشهای ویژه، 11 فیلم در ۲۰۲۴ به نمایش درآمد، اما تاکنون تنها چهار فیلم اعلام شده است. در بخش کن پرمیر هم سال گذشته هشت فیلم حضور داشت و در این بخش، شش فیلم معرفی شدند. تا به امروز تنها فیلم «تصادف ساده» جعفر پناهی در بخش مسابقه اصلی کن حاضر است و با سینماگران مطرح دیگری که در این بخش حضور دارند، رقابت میکند. در این میان، فیلم «زن و بچه» تازهترین ساخته سعید روستایی یکی از اصلیترین گزینههای سینمای ایران برای حضور در بخش اصلی جشنواره فیلم کن بود. این فیلم تاکنون در فهرست فیلمهای اعلامشده نبوده و مشخص نیست در چند روز آینده که تعدادی فیلم به بخش اصلی جشنواره کن اضافه خواهد شد، نام این فیلم را در میان آثار این بخش خواهیم دید یا خیر.
«زن و بچه» درامی خانوادگی و معاصر با محوریت انتقام و بخشش است. پریناز ایزدیار نقش پرستاری بیوه را بازی میکند که با پسر سرکش خود درگیر است؛ اما پس از وقوع حادثهای تلخ، احساس خیانت او را دربر میگیرد، درحالیکه در جستوجوی عدالت است. این فیلم با حضور بازیگرانی همچون پریناز ایزدیار، پیمان معادی، حسن پورشیرازی، سحر گلدوست، سها نیاستی، فرشته صدرعرفایی و... ساخته شده است. بااینحال، تاکنون هیچ تصویر یا ویدئویی از آن منتشر نشده است.
تا به امروز خبری از حضور سینماگران مطرح دیگری همچون جیم جارموش، ترنس مالیک، اسپایک لی، پارک چان ووک و... هم در فهرست فیلمهای حاضر در جشنواره فیلم کن نیست. باید منتظر ماند و دید تا زمان اعلام کامل فیلمهای حاضر در جشنواره فیلم کن، چند فیلم ایرانی دیگر به این فهرست اضافه خواهند شد؟
باید از حضور فیلمسازان ایرانی در جشنواره کن خوشحال باشیم
الهه نوبخت، تهیهکننده و پخشکننده بینالمللی، درباره فهرست اولیه جشنواره فیلم کن به «شرق» گفت: «در فهرست جشنواره فیلم کن امسال هم مثل هر سال دیگری اسمهای مشخص و فیلمسازان بزرگی است و کارگردانهایی که با فیلمهای دوم و سومشان حضور دارند و رقابت طبعا سخت خواهد بود».
او در ارتباط با حضور سینمای ایران در این رویداد بینالمللی گفت: «از فیلمسازان ایرانی تا به اینجا جعفر پناهی حضور دارد که اگر نظر شخصی من را بپرسید، بهطور کلی از حضور ایشان در جشنواره فیلم کن خوشحالم. من فیلم آقای پناهی را ندیدم، اما بهطور کلی هر فیلمساز ایرانی در این رویداد مهم بینالمللی حضور داشته باشد، به نظرم همه باید خوشحال باشیم حتی اگر فیلمشان را دوست نداریم. در جشنواره فیلم کن رقابت در بالاترین سطح هنری و بینالمللی در حال انجام است و بسیاری از کشورهایی که دارای صنعت سینما هستند هم شانس راهیابی به بخش مسابقه اصلی را ندارند؛ پس حضور یک فیلمساز ایرانی با نام سینمای ایران و فیلمی که پروداکشن آن در ایران بوده، همچنان قدرت، توانایی و نگاه بیبدیل و هنری سینمای ایران را که در سطح بینالمللی همیشه زبانزد بوده است، نشان میدهد و فکر میکنم همه باید این جایگاه را مغتنم بشماریم». او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «درباره شخص آقای پناهی فکر میکنم فیلمهای سابقشان تا جایی که من میدانم بدون مجوزهای رسمی داخل بوده است.
به هر حال در دورهای هستیم که باید بپذیریم مجوزهای دستوپاگیری وجود دارد و چه در بخش فیلمنامه و چه تهیه و تولید و در اکران، با سانسور مواجه هستیم که همین موارد هم هرگز جلوی اندیشه یک سینماگر را نگرفته است؛ آنهم در دورهای که با پیشرفت تکنولوژی و زندگی مدرن، معادلات تغییر کرده است و هر فرد میتواند به سطح وسیعی از امکانات تصویری، آموزشی، زیستی، جغرافیایی و... دسترسی داشته باشد. چطور میتوان پذیرفت که در این دوره ما همچنان به رسم 20 یا 30 سال پیش، در مورد مقوله سانسور صحبت کنیم. همچنان معتقدم جلوی تفکر هنری را نمیتوان گرفت و نباید گرفت. در این صورت، حتی نتیجه عکس خواهد داد. در مورد فیلم جعفر پناهی از جزئیاتش مطلع نیستم، ولی فکر میکنم در سه سال اخیر، سینمای مستقل ایران بیش از همیشه نابود شده و هیچکس مقصر این نابودی نیست بهجز خود سیستم نظارتی و دولتی سینمای ما و در این نابسامانی و در این دوره اندوهگین سینمای ایران، نام هر ایرانی که در یک رویداد بزرگ بینالمللی بدرخشد، به نظر من حائز اهمیت است و میبایست از این ارزش و اهمیت با نامهایی مثل سینمای رسمی و غیررسمی، نماینده ما نیست و نماینده آنهاست، استفاده نکنیم و بپذیریم اگر هم نقدی در فیلم هست، به وسیله نقد و توسط نقد ارتقا خواهد یافت».
او ادامه داد: «به هر حال سینمای ما در سه سال گذشته در شرایط سختی بوده و به لحاظ اقتصادی و مفهومی یا ساخت با محدودیتها و فشارهای بسیار زیادی روبهرو بوده است. پس بعد از این مدت سخت هر اتفاق و حضور هر ایرانی به نظر من بسیار ارزشمند است. شخصا خوشحالم و امیدوارم سینمای ایران در عرصههای بینالمللی بدرخشد و مطمئنم سینمای مستقل ایران برای ادامه روحیه بیشتری خواهد یافت».