|

ایده دبیر کل ناتو و رهبران آلمان و فرانسه: اوکراین باید اجازه حمله به داخل روسیه را داشته باشد

پوتین: با آتش بازی نکنید

رئیس‌جمهور روسیه به غرب هشدار داد که پیشنهاد اعضای ناتو در اروپا درباره اجازه به اوکراین برای استفاده از سلاح‌های غربی برای حمله به عمق روسیه می‌تواند منجر به درگیری جهانی شود.

پوتین: با آتش بازی نکنید

رئیس‌جمهور روسیه به غرب هشدار داد که پیشنهاد اعضای ناتو در اروپا درباره اجازه به اوکراین برای استفاده از سلاح‌های غربی برای حمله به عمق روسیه می‌تواند منجر به درگیری جهانی شود. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفته است که اعضای این ائتلاف باید اجازه دهند اوکراین با تسلیحات غربی به روسیه حمله کند، دیدگاهی که برخی از اعضای ناتو از آن حمایت می‌کنند ولی ایالات متحده هنوز از آن حمایت نکرده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در جریان دیدار از سه کشور اتحادیه اروپا، دومین وعده کمک نظامی یک میلیارد دلاری را طی چند روز دریافت کرد، در حالی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه هشدار داد که ضربه‌زدن به خاک روسیه با تسلیحات غربی می‌تواند جنگ را به سمت یک جنگ خطرناک جدید قرار دهد. پوتین نیز هنگام سفر به ازبکستان به خبرنگاران در تاشکند گفت که تشدید مداوم تنش می‌تواند به عواقب جدی منجر شود و اگر این پیامدهای جدی در اروپا رخ دهد، با در نظر گرفتن برابری روسیه در زمینه تسلیحات استراتژیک، ایالات متحده چگونه رفتار خواهد کرد؟

رئیس‌جمهور روسیه افزود که حملات اوکراین به روسیه به تسلیحات دوربرد، ماهواره، اطلاعات و کمک نظامی غرب نیاز دارد؛ بنابراین غرب مستقیم درگیر خواهد شد. او تأکید کرد که اعزام نیروهای فرانسوی به اوکراین گامی به سوی درگیری جهانی خواهد بود. پوتین با اشاره به اعضای ناتو در اروپا گفت که کشورهای کوچک در آنجا «باید از آنچه با آن بازی می‌کنند آگاه باشند، زیرا دارای زمین‌های کوچک و جمعیت بسیار متراکم هستند. این عاملی است که آنها باید قبل از صحبت در مورد حمله به عمق خاک روسیه در نظر داشته باشند».

پوتین به خبرنگاران در تاشکند گفت: «تشدید مداوم تنش می‌تواند عواقب جدی در بر داشته باشد. حال اگر این پیامدهای جدی در اروپا رخ دهد، آن وقت با توجه به برابری ما در تسلیحات استراتژیک هسته‌ای، ایالات متحده چگونه پاسخ خواهد داد؟» پوتین افزود: «سخت است پاسخ این سؤال را بگوییم اما آیا آنها خواهان جنگ جهانی هستند؟» پوتین گفت که «حمله به خاک روسیه با تسلیحات دوربرد، به تجهیزات ماهواره‌ای، اطلاعات و کمک نظامی غرب نیاز دارد بنابراین غرب مستقیم درگیر خواهد شد». به نوشته رویترز، روسیه که ۱۸ درصد اوکراین را کنترل می‌کند، در حال پیشروی است و جبهه جدیدی را در منطقه خارکیف باز کرده است. این رسانه نوشته که رهبران غربی و اوکراین هشدارهای روسیه درمورد خطر یک جنگ گسترده‌تر با حضور روسیه، بزرگ‌ترین قدرت هسته‌ای جهان و ناتو، قدرتمندترین ائتلاف نظامی جهان به رهبری ایالات متحده را کم‌اهمیت جلوه داده‌اند.

به نوشته آسوشیتدپرس، کشورهای اروپایی در مورد امکان استقرار نیروها در اوکراین در نقش‌های پشتیبانی بحث می‌کنند، در حالی که صحبت‌ها در مورد اعطای دارایی‌های توقیف‌شده روسیه به اوکراین خشم بیشتر مسکو را برانگیخته است.

با گذشت بیش از دو سال از مرگ‌بارترین جنگ زمینی در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم، پوتین به طور فزاینده‌ای از خطر یک درگیری جهانی بسیار گسترده‌تر صحبت کرده است. حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، بدترین شکست را در روابط این کشور با غرب در ۶۰ سال گذشته رقم زد و به گفته دیپلمات‌ها در حال حاضر بحران به خطرناک‌ترین مرحله خود رسیده است. این تهاجم باعث کشته‌شدن ده‌ها هزار غیرنظامی اوکراینی، فرار میلیون‌ها نفر به خارج از کشور و تخریب محله‌ها و کل شهرها شده است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سه‌شنبه از کشورها خواست تا ترس از تشدید تنش را در مقابل نیاز اوکراین به دفاع از خود متعادل کنند و گفت «طبق قوانین جنگی» کی‌یف حق استفاده از سلاح‌های غربی برای حمله به روسیه را دارد.

در همین حال، رهبران فرانسه و آلمان نیز در آلمان اعلام کردند که اوکراین باید اجازه داشته باشد تا سایت‌های نظامی در داخل مرزهای روسیه را که از آنجا به خاک اوکراین موشک شلیک می‌شود، هدف قرار دهد، اما اهداف دیگر را نه.

تلاش برای کشاندن روسیه به مذاکره

در همین حال، پیشروی نیروهای روسیه در منطقه خارکیف باعث شده ارتش اوکراین بیش از پیش تحت فشار قرار گیرد. ‌هم‌زمان متحدان اروپایی کی‌یف، تلاش‌ها برای کمک‌رسانی به اوکراین را افزایش دادند. همچنین، زلنسکی به دنبال همسوکردن هرچه بیشتر کشورها برای تعیین شرایط لازم برای پایان‌دادن به تهاجم روسیه بنا به میل خود است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌‌جمهوری اوکراین از جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا خواست در نشست صلح سوئیس در ماه ژوئن شرکت کند، زلنسکی هم‌زمان ولادیمیر پوتین را به تلاش برای منحرف‌کردن این گردهمایی متهم کرد.

این درخواست زلنسکی در حالی مطرح شد که وی در جریان تور فشرده و سریع خود برای جلب حمایت کشورهای غربی از بلژیک قول گرفت که تا سال ۲۰۲۸ تعداد ۳۰ جت جنگنده اف-۱۶ را در اختیار کی‌یف قرار دهد. اوکراین در تلاش است تا تعداد کشورهای حاضر در کنفرانس صلح ماه آینده را افزایش دهد. زلنسکی امیدوار است تا از این طریق بتواند حمایت بین‌المللی گسترده‌ای را برای دیدگاه خود در مورد شرایط لازم برای پایان‌دادن به جنگ روسیه به دست آورد.

اما اگر بایدن که خودش سرگرم مبارزات انتخاباتی علیه دونالد ترامپ است، به‌عنوان حامی اصلی اوکراین در نهایت تصمیم بگیرد که در این کنفرانس صلح غایب باشد، این نشست تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت. زلنسکی در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با الکساندر دی کرو از بلژیک گفت: «اگر (بایدن) حضور نداشته باشد، مثل این است که او پوتین را تشویق کرده: مثل اینکه شخصا برای او کف بزند و این کار را ایستاده انجام دهد».

رئیس‌جمهوری اوکراین گفت که پوتین از این نشست صلح که قرار است در ۱۵ تا ۱۶ ژوئن برگزار شود، «خیلی می‌ترسد» و تلاش می‌کند آن را از مسیر خارج کند. زلنسکی، حضور روسیه در این نشست را رد کرده است. در همین حال، مسکو نیز این اجلاس پیشنهادی را بدون حضور روسیه «پوچ» خواند. تعهد بلژیک برای تحویل جت‌های جنگنده به اوکراین- که امیدوار است تحویل آنها از اواخر سال جاری میلادی آغاز شود - یک روز پس از آن صورت گرفت که اسپانیا قول حمایت یک میلیارد یورویی مادرید را به زلنسکی داد. زلنسکی پس از اسپانیا، به پرتغال سفر کرد. زلنسکی در بروکسل گفت که توافق‌نامه امنیتی جدید بین اوکراین و بلژیک «شامل دست‌کم ۹۷۷ میلیون یورو کمک نظامی در سال جاری» علاوه بر تعهد حمایت در ۱۰ سال آینده است.

اوکراین به حامیان خود - به ویژه ایالات متحده - فشار می‌آورد تا اجازه دهند از سلاح‌های دوربردی که از سوی غرب در اختیار کی‌یف قرار داده شده است، برای حمله به اهدافی در داخل روسیه استفاده کند. با این حال، جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا در ۲۶ می‌ با اعطای اختیارات بیشتر به اوکراین برای هدف قراردادن روسیه مخالفت کرد. او به تلویزیون ایتالیا گفت: «من فکر می‌کنم ما باید بسیار مراقب باشیم». تازه‌ترین سفر برون‌مرزی زلنسکی در حالی انجام می‌شود که اوکراین در تلاش برای جلوگیری از حمله زمینی روسیه در منطقه خارکیف است، جایی که مسکو اخیرا بزرگ‌ترین دستاوردهای ارضی خود را در ۱۸ ماه گذشته داشته است.

روسیه اعلام کرد که کنترل دو شهرک در مناطق خارکیف و دونتسک اوکراین را به دست گرفته است. وزارت دفاع روسیه گزارش داد که نیروهای این کشور توانستند عملیات نیروهای اوکراینی را در مناطق خارکیف، آودیئیفکا، دونتسک، زاپوریژیا و خرسون دفع کنند. در همین حال اوکراین تأکید کرد که وضعیت در خط مقدم تحت کنترل است. به این ترتیب، بر اساس آخرین گزارش ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین، ۹۷ نبرد در خط مقدم رخ داده است که در آن اوکراینی‌ها موفق شدند ده‌ها حمله نیروهای روسی را دفع کرده و تعدادی تانک و تسلیحات زرهی را منهدم کنند. علاوه بر این، نیروی هوایی و واحدهای موشکی و توپخانه‌ای اوکراین حملاتی را به مواضع نظامی روسی انجام دادند.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها