|

مواد غذایی مفید در زمان آلودگی هوا

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: با توجه به اینکه آلاینده‌های موجود در هوا عوارض نامطلوبی به سیستم ایمنی بدن وارد می‌کند، مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و آنتی‌اکسیدان می‌تواند مخرب‌های ناشی از آلودگی هوا را از بین ببرد.

مواد غذایی مفید در زمان آلودگی هوا

ایرنا: مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: با توجه به اینکه آلاینده‌های موجود در هوا عوارض نامطلوبی به سیستم ایمنی بدن وارد می‌کند، مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و آنتی‌اکسیدان می‌تواند مخرب‌های ناشی از آلودگی هوا را از بین ببرد.

احمد اسماعیل‌زاده افزود: میوه‌ها شامل سیب، پرتقال، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت و هویج حاوی پکتین بوده که برای کاهش خطرات آلودگی هوا مناسب است و توصیه می‌شود روزانه مصرف شود.

او با بیان اینکه دریافت سلنیوم برای مقابله با آلودگی هوا ضروری است و در ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات و تخم‌ مرغ وجود دارد، اظهار کرد: منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم شده و دفع سرب را بالا می‌برد و تماس این ترکیبات زیان‌بار را در بدن به حداقل می‌رساند. بنابراین مصرف انواع سبزی‌ها با رنگ سبز تیره که از این ماده مغذی غنی هستند، به همه افراد توصیه می‌شود.

به گفته مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، منابع غذایی شامل انجیر، لیمو، گریپ‌فروت، ذرت، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، اسفناج، جعفری، کاهو و برگ چغندر، حاوی منیزیم بوده و مصرف ماهی‌ای‌ که سرشار از اسیدهای چرب امگا‌۳ است، می‌تواند در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان‌بار ترکیبات التهاب‌آور مفید باشد. اسماعیل‌زاده مصرف روزانه شیر و سایر لبنیات را در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا بر دستگاه گوارش مفید دانست و افزود: کلسیم موجود در شیر، منجر به کاهش جذب سرب و همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده شود. او توصیه کرد: در شرایط آلودگی هوا از شیر کم‌چرب استفاده شود؛ زیرا دریافت اسیدهای چرب اشباع موجود در مواد لبنی پرچرب می‌تواند در کاهش کارایی سیستم ایمنی دخالت کرده و موجب گسترش بیماری‌های ریوی در هوای آلوده شود. عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت نیز گفته بود هوای تهران در آستانه شرایط بسیار ناسالم قرار دارد و تداوم این وضعیت می‌تواند سلامت عمومی را به‌شدت تحت تأثیر قرار دهد.

او افزود: هوای شهر تهران در آستانه شرایط بسیار ناسالم قرار دارد. در زمان حاضر بیش از ۹۰ درصد ایستگاه‌های شهر تهران شاخص کیفیت هوا بالاتر از ۱۵۰ و در وضعیت ناسالم برای همه گروه‌ها قرار دارد و ایستگاه‌های مناطق ۱۹ و ۲۰ در آستانه شرایط بسیار ناسالم هستند.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: با توجه به پیش‌بینی پایداری هوا توسط سازمان هواشناسی کشور و ادامه آن تا روز دوشنبه و افزایش غلظت آلاینده ذرات معلق کوچک‌تر از 2.5 میکرون، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درخواست تشکیل کارگروه شرایط اضطرار کرده است.

اسماعیل‌زاده توصیه کرد در این شرایط افزایش قابل توجه بیماری‌های قلبی و عروقی یا ریوی و مرگ زودرس در بیماران قلبی و سالمندان و افزایش قابل توجه علائم تنفسی در کل جمعیت رخ می‌دهد؛ ازاین‌رو افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از هرگونه فعالیت فیزیکی خارج از منزل دوری کرده و افراد دیگر نیز باید از فعالیت‌های طولانی و سنگین خارج از منزل اجتناب کنند. او در پایان با توجه به پایداری آلودگی هوا، درخواست کرد‌ کارگروه شرایط اضطرار کلان‌شهر تهران، برای جلوگیری از تشدید وضعیت کیفیت هوا، مطابق دستورالعمل اعمال محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های موقت زمانی و مکانی و در نظر گرفتن وضعیت پایداری هوا تا دوشنبه، تصمیمات لازم را اخذ کند.

همچنین معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌ شمالی گفته است: شهروندان در شرایط آلودگی هوا از مصرف غذاهای چرب، شور و سرخ‌شده پرهیز و بیشتر آب و دمنوش‌ گیاهی برای دفع سموم بدن مصرف کنند. آنها می‌توانند با رعایت برخی نکات بهداشتی و مصرف غذاهای ضدالتهاب همچون شیر، انواع دمنوش‌ها و مایعات، سلامتی خود را در‌برابر این معضل حفظ کنند. مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان می‌تواند به کاهش اثرات رادیکال‌های آزاد کمک کند و این مواد در میوه‌هایی مانند پرتقال، لیمو، کیوی و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، اسفناج و گوجه‌فرنگی یافت می‌شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌ شمالی یادآور شد: مصرف مواد غذایی حاوی امگا‌۳ مانند ماهی‌های چرب، گردو و دانه‌های چیا نیز برای تقویت سیستم ایمنی توصیه می‌شود. دلشاد تأکید کرد: گروه‌های حساس مانند کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی باید توجه بیشتری به این توصیه‌ها داشته باشند. او با بیان اینکه افراد آسیب‌پذیر تا حد امکان از منزل خارج نشوند، گفت: افرادی که مجبور به خروج هستند باید از ماسک‌های استاندارد و عینک مناسب استفاده کنند. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌ شمالی توصیه کرد: شهروندان از مصرف دخانیات اجتناب کنند و در صورت مواجهه با علائم تنفسی یا قلبی به مراکز درمانی مراجعه شود.