|

‌بقایی: حاضریم مذاکرات را در فواصل کوتاه‌تر ادامه دهیم

نشست خبری دیروز سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، مانند هفته‌ گذشته حول محور مذاکرات ایران و آمریکا قرار داشت و اسماعیل بقایی در کنار اشاره به آتش‌سوزی اخیر در بندر شهید رجایی و ابراز همدردی با خانواده جان‌باختگان، اعلام کرد دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا برگزار خواهد شد.

‌بقایی: حاضریم مذاکرات را در فواصل کوتاه‌تر ادامه دهیم

‌شرق: نشست خبری دیروز سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، مانند هفته‌ گذشته حول محور مذاکرات ایران و آمریکا قرار داشت و اسماعیل بقایی در کنار اشاره به آتش‌سوزی اخیر در بندر شهید رجایی و ابراز همدردی با خانواده جان‌باختگان، اعلام کرد دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا برگزار خواهد شد. او درباره کنار‌گذاشتن کشورهای اروپایی از این مذاکرات تأکید کرد این تصمیم انتخاب خود آنها بوده است، نه درخواست ایران یا آمریکا. بقایی همچنین به محکومیت جنایات اسرائیل در غزه پرداخت و هرگونه تهدید مقامات این رژیم علیه ایران را تلاش‌هایی برای تخریب روند دیپلماتیک دانست. او همچنین از ادامه گفت‌وگوهای فنی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داد و بر اهمیت ایفاکردن وظایف فنی این سازمان تأکید کرد. اسماعیل بقایی در ابتدای نشست خبری دیروز، با اشاره به حادثه آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی، با خانواده جان‌باختگان و مصدومان این حادثه ابراز همدردی کرد و در‌گذشت تعدادی از هم‌وطنان‌مان در این حادثه را تسلیت گفت. او همچنین در این نشست از کشورهایی که به خاطر این حادثه با ایران ابراز همدردی کرده‌اند، تشکر و قدردانی کرد. بقایی در این نشست گزارشی از سفر اخیر وزیر خارجه کشورمان به چین ارائه داد.

حمایت برخی کشورهای غربی و آمریکا از جنایات‌ اسرائیل محکوم است

بقایی‌ ادامه جنایت‌های اسرائیل در غزه و همچنین حمایت برخی از کشورهای غربی و آمریکا از این جنایت‌ها را محکوم و از بی‌عملی و سکوت سازمان‌های بین‌المللی در برابر این جنایت‌ها انتقاد کرد.

هیئت فنی آژانس در تهران با مقامات سازمان انرژی اتمی گفت‌وگو خواهد کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سفر هیئت فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران از روز گذشته، گفت: سفر هیئت فنی آژانس به ایران در ادامه مذاکراتی است که حدود یک هفته قبل بین مقامات ایران و «رافائل گروسی»، مدیر‌‌کل آژانس، در تهران انجام شد. این هیئت فنی به تهران آمده است و امروز با مقامات سازمان انرژی اتمی گفت‌وگو و رایزنی خواهد کرد.

بقایی تأکید کرد: این گفت‌وگوها فنی است و یکی از موضوعات مورد بحث در این رایزنی‌ها مسائل پادمانی خواهد بود. برای ما مهم است که آژانس به دور از فشارهای سیاسی، وظایف فنی خود را ایفا کند.

دور چهارم مذاکرات به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا برگزار خواهد شد

سخنگوی وزارت خارجه درباره توییت روز شنبه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و برداشت‌هایی که از این توییت شده است، گفت: وزیر خارجه عمان گفتند که یک نشست دیگر عالی‌رتبه، منظورشان دور چهارم مذاکرات است که به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا «استیو ویتکاف»، برگزار خواهد شد، همان‌طور که سه دور قبلی مذاکرات نیز در همین سطح برگزار شده است. او در این نشست خبری در پاسخ به سؤالی با اشاره به خطوط قرمز ایران در مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا تأکید کرد: هیچ جزئیاتی تفاهم نخواهد شد، مگر اینکه چارچوب کلی مد‌نظر ما در آن لحاظ شود.

کنار‌گذاشتن اروپایی‌ها از مذاکرات، انتخاب خودشان بود

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره برخی‌ اظهارات مطرح‌شده مبنی بر کنار‌گذاشتن اروپایی‌ها از مذاکرات و اینکه آیا این موضوع به درخواست ایران بوده یا آمریکا، گفت: هیچ‌کدام. انتخاب خودشان بود.

‌دور بعدی مذاکرات فعلا برای شنبه برنامه‌ریزی شده است

او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره برخی اظهارنظرهای مطرح‌شده در زمینه احتمال تعلیق دور چهارم مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا‌ گفت: طبق توافق مسقط و آنچه از طرف وزیر خارجه عمان اعلام شده، دور بعدی مذاکرات فعلا برای شنبه برنامه‌ریزی شده است. او ادامه داد: درباره زمان و مکان مذاکرات با طرف عمانی هماهنگ هستیم و تصمیم‌گیری درباره زمان و مکان مذاکرات با هماهنگی سه کشور خواهد بود و من چیزی غیر از این نشنیده‌ام.

هرگونه ماجراجویی و اقدام غلطی با پاسخ کوبنده ایران روبه‌رو می‌شود

بقایی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره تهدیدات مقامات اسرائیلی علیه ایران و مذاکرات‌ گفت: خیلی باعث تعجب نیست که مقامات اسرائیلی سعی کنند برای تحت‌الشعاع قرار‌دادن نسل‌کشی خود در غزه و تخریب روند دیپلماتیک، این اظهارنظرها را مطرح کنند. آنها می‌دانند هرگونه ماجراجویی و اقدام غلطی با پاسخ کوبنده ایران روبه‌رو می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: فکر می‌کنم کشورهای غربی به‌ویژه کسانی که از اقدامات این رژیم حمایت می‌کنند، باید فکر کنند دارند چه نقشی در ادامه تخریب صلح و امنیت بین‌المللی و حمایت از رژیمی بازی می‌کنند که تداوم خود را وابسته به بحران و جنگ در منطقه می‌دانند. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤال دیگری درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا تصریح کرد: طبیعی است که هرچه بیشتر به بحث‌های کارشناسی و فنی ورود پیدا می‌کنیم، احتمالا وقت بیشتری از هیئت‌ها می‌گیرد و مشورت‌های بیشتری با کارشناسان فنی (کارشناسان هسته‌ای و رفع تحریم‌ها) انجام می‌شود.

اگر لازم باشد، حاضریم مذاکرات را در فواصل کوتاه‌تر ادامه دهیم

بقایی در پاسخ به سؤالی درباره چرایی کوتاه‌بودن زمان مذاکرات بین ایران و آمریکا‌ گفت: زمان مذاکرات و فاصله‌های مذاکراتی با تفاهم دو طرف تعیین می‌شود. ما از ابتدا گفتیم جدی هستیم، به خاطر اینکه معتقدیم هر روزی که ما بتوانیم تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه مردم ایران را برداریم، به نفع ما و مردم ایران خواهد بود. به خاطر اینکه این تحریم‌ها مستقیم و به صورت هدفمند زندگی روزمره مردم ایران را هدف قرار داده است. او افزود: همه بهانه‌هایی که درباره هدف تحریم‌ها مطرح می‌شود، چیزی نیست جز دروغ محض. هدف اصلی تحریم‌ها آزردن و فشار آوردن بر تک‌تک مردم ایران است؛ بنابراین ما در این زمینه جدی هستیم. به همین ‌دلیل اعلام کردیم محدودیتی قائل نیستیم و اگر لازم باشد، حاضریم مذاکرات را در فواصل کوتاه‌تر ادامه دهیم.

بقایی تأکید کرد: از نظر ما هیچ مشکلی نیست، اما همان‌طور که عرض کردم، تصمیم‌گیری درباره فاصله‌های زمانی و زمان مذاکرات باید با تفاهم هر دو طرف تعیین شود.

با حکومت جدید سوریه در ارتباط نیستیم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا با حکومت جدید سوریه در ارتباط هستید و برنامه‌ریزی خاصی برای بازگشایی مجدد سفارت ایران در سوریه انجام شده است؟ گفت: پاسخ هر دو سؤال خیر است.

در سطح معاون وزیر خارجه در اجلاس بریکس شرکت کرده‌ایم

بقایی در پاسخ به سؤال دیگری درباره نشست وزرای خارجه بریکس در برزیل با اشاره به جایگاه این سازمان در عرصه بین‌المللی، گفت: با توجه به اینکه آقای عراقچی به همراه آقای رئیس‌جمهور به آذربایجان سفر کرده‌اند، ما در این نشست در سطح معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه شرکت کرده‌ایم و موضوعات اقتصادی در این نشست پررنگ است.

‌‌او همچنین درباره سفر رئیس‌جمهور به چین در آینده نزدیک، گفت: طبق برنامه‌ریزی انجام‌شده، قرار است رئیس‌جمهور برای شرکت در یکی از نشست‌های مهم شانگهای در هفته‌های آینده به چین سفر کنند و انجام این سفر در دستور کار قرار دارد.

‌سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار اسپوتنیک روسیه درباره کمک‌های مسکو برای کمک به خاموش‌کردن آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی گفت: تعداد قابل توجهی از کشورها برای کمک به این موضوع اعلام آمادگی کردند و روسیه جزء اولین کشورهایی بود که اقلام مورد نیاز را ارسال کرد. ما از روسیه و کشورهای دیگر که در این زمینه اعلام آمادگی کردند، تشکر می‌کنیم. ‌وی همچنین در پاسخ به این سؤال که ایران در این زمینه به چه ابزاری نیاز دارد، گفت: متولی موضوع وزارت کشور است و باید درباره اقلامی که مورد نیاز است و تعداد دقیق کشورهایی که کمک کردند، از وزارت کشور بپرسیم.

اتهام‌زنی سوئد به ایران صرفا براساس گمانه‌زنی و حدسیات است

بقائی درباره اتهام‌زنی سوئد به ایران درباره ارتباط با یک گروه خرابکار گفت: سفیر سوئد در تهران احضار شد و خبر آن‌ را منتشر کردیم. این اتهام، اتهام مضحکی است و صرفا براساس گمانه‌زنی و حدسیات است که متأسفانه مبتنی بر یک‌سری کلیشه‌های ذهنی و برچسب‌هایی است که به دلیل تکرار، در ذهن آنها تبدیل به واقعیت شده است. وی افزود: مقامات سوئد براساس این فرضیات غیرواقعی و بدون مبنا، اتهاماتی را متوجه ایران کردند که این اتهامات مطلقا بی‌اساس است. ما در جلسه احضار سفیر سوئد در تهران، این موارد را صراحتا متذکر شدیم.

منعی برای مشارکت کشورهای دیگر در حوزه انرژی نداریم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره پیشنهاد عراقچی برای ساخت نیروگاه با مشارکت آمریکایی‌ها براساس مقاله‌ای که برای سخنرانی در نشست اندیشکده کارنگی منتشر کردند، گفت: درواقع این بیان، به نوعی در راستای تبیین نیازهای ایران بود. او افزود: یکی از بهانه‌هایی که در این سه دهه اخیر در ارتباط با برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مطرح می‌شود، این است که ایران با توجه به برخورداری از نفت و گاز، نیازی به انرژی هسته‌ای ندارد در حالی که این بهانه بی‌مبناست و در سال‌های اخیر ثابت شده که ما برای تأمین انرژی مورد نیازمان باید از انرژی‌های جایگزین استفاده کنیم.‌ بقائی تأکید کرد: آقای وزیر واقعیت‌ها در حوزه انرژی را مطرح کردند و ما منعی برای مشارکت کشورهای دیگر در این زمینه نداشته‌ایم.

دستیابی آزاد ایران به دارایی‌هایش یکی از مطالبات ماست

عراقچی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا موضوع پول‌های بلوکه‌شده ایران نیز در مذاکرات رفع تحریم‌ها پیگیری می‌شود، گفت: خاتمه‌یافتن تحریم‌ها به‌صورت مؤثر کلیدواژه‌ای است که در ذیل آن مجموعه‌ای از تعهدات درج می‌شود؛ از جمله فراهم‌آوردن زمینه برای دستیابی آزاد ایران به دارایی‌هایش و این یکی از مطالبات ماست. این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد: این موضوع بخشی از روند مذاکراتی در بحث خاتمه‌دادن به تحریم‌هاست.

‌با دیدار کنسولی با خانم اسفندیاری موافقت شده است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با وضعیت دو شهروند ایرانی بازداشت‌شده در فرانسه و آخرین پیگیری‌ها در این زمینه گفت: اینکه شهروندان کشورهای دیگر در این کشور به دلیل مخالفت خود به ‌خاطر نسل‌کشی رژیم اسرائیل بازداشت می‌شوند، جای تأسف دارد و در واقع این موضوع به‌نوعی نقض حق آزادی بیان و هم‌صدایی با جنایت‌هایی است که توسط رژیم اسرائیل در غزه در حال انجام است. این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود: ما وضعیت این دو شهروند ایرانی بازداشت‌شده در فرانسه را پیگیری کردیم و با دیدار کنسولی با خانم اسفندیاری موافقت شده است.

بقائی تأکید کرد: این دو شهروند ایرانی مرتکب هیچ جرمی نشده‌اند به‌جز اینکه احساسات انسانی خود را در مخالفت با یک جنایت اعلام کرده‌اند. او همچنین از فرانسه خواست به تعهدات بین‌المللی خود درخصوص حقوق بشر احترام بگذارد و از استفاده ابزاری از اتباع ایرانی برای پیشبرد برنامه‌های سیاسی خود خودداری کند. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال ایسنا درباره افزایش تنش‌ها بین هند و پاکستان و اظهار نظر وزیر خارجه کشورمان مبنی بر آمادگی تهران برای کمک به حل تنش بین اسلام‌آباد و دهلی‌نو، گفت: حادثه تروریستی که در شهر پهلگام برای توریست‌ها رخ داد دردناک بود و ما بلافاصله آن را محکوم و با خانواده جان‌باختگان و دولت و مردم هند ابراز همدردی کردیم.

بقائی گفت: تروریسم هرکجا صورت بگیرد، تهدید علیه صلح و امنیت است. عراقچی در تماس با همتای خود اعلام آمادگی کرد که برای جلوگیری از افزایش تنش هر کمکی که لازم باشد انجام دهد. ما دارای پیوندهای عمیق دینی، فرهنگی و تمدنی با دو کشور هستیم و به‌هیچ‌عنوان نمی‌پذیریم در شبه‌قاره شاهد تنش بین این دو کشور آسیایی باشیم.

رئیس‌جمهور نیز در تماس با همتایان خود آمادگی ایران را برای جلوگیری از تنش اعلام کرد. امیدواریم هر دو کشور با متانت، خردورزی و خویشتن‌داری این موضوع را به نحو مناسبی که به نفع امنیت و ثبات منطقه‌ای باشد، مدیریت کنند.‌