|

پیونگ‌یانگ رسما حضور در جبهه پوتین را تأیید کرد

پرچم کره‌شمالی در جنگ اوکراین

برای نخستین بار، کره‌شمالی و روسیه به حضور نیروهای نظامی کره‌شمالی در جنگ اوکراین اذعان کردند؛ اقدامی که به گفته پیونگ‌یانگ، به «درخواست شخصی کیم جونگ اون»، رهبر این کشور، صورت گرفته است. این تأیید رسمی که پس از ماه‌ها گزارش‌های غیررسمی انجام شد، نشانه‌ای آشکار از تعمیق اتحاد نظامی و پیمان دفاعی متقابل میان پیونگ‌یانگ و مسکو است. کیم جونگ اون ضمن تمجید از «روحیه جنگندگی و قهرمانی» سربازانش، این مأموریت را «مقدس» و در راستای «تحکیم هرچه بیشتر» روابط دو کشور توصیف کرد.

پرچم کره‌شمالی در جنگ اوکراین

شرق: برای نخستین بار، کره‌شمالی و روسیه به حضور نیروهای نظامی کره‌شمالی در جنگ اوکراین اذعان کردند؛ اقدامی که به گفته پیونگ‌یانگ، به «درخواست شخصی کیم جونگ اون»، رهبر این کشور، صورت گرفته است. این تأیید رسمی که پس از ماه‌ها گزارش‌های غیررسمی انجام شد، نشانه‌ای آشکار از تعمیق اتحاد نظامی و پیمان دفاعی متقابل میان پیونگ‌یانگ و مسکو است. کیم جونگ اون ضمن تمجید از «روحیه جنگندگی و قهرمانی» سربازانش، این مأموریت را «مقدس» و در راستای «تحکیم هرچه بیشتر» روابط دو کشور توصیف کرد. رسانه‌های دولتی کره‌شمالی گزارش دادند که پیونگ‌یانگ «داشتن اتحاد با کشور قدرتمندی همچون فدراسیون روسیه را یک افتخار می‌داند». بنا بر اعلام رسانه‌های دولتی کره‌شمالی، تصمیم اعزام نیرو به‌ روسیه به دستور کیم جونگ اون و در راستای پیمان مشارکت جامع استراتژیک امضاشده در سال گذشته با مسکو اتخاذ شد؛

 

پیمانی که تصریح می‌کند در صورت حمله مسلحانه به یکی از طرفین، دیگری با تمام امکانات موجود، کمک و پشتیبانی نظامی ارائه خواهد کرد. فعال‌سازی این پیمان و اعزام نیرو، عمق فزاینده روابط دو کشور را نشان می‌دهد. به گفته مقامات اوکراینی، کره‌شمالی در پاییز گذشته حدود ۱۲ هزار سرباز به روسیه اعزام کرده و سئول نیز از اعزام سه هزار نیروی کمکی دیگر در سال جاری خبر داده است (برخی منابع اوکراینی کل نیروهای اعزامی، شامل سه هزار نیروی کمکی را ۱۴ هزار نفر تخمین زده‌اند). بیشتر این نیروها در منطقه کورسک در جنوب روسیه مستقر شده‌اند؛ جایی که به گفته پیونگ‌یانگ، سربازانش برای «نزدیک به 9 ماه» در «عملیات آزادسازی» مشارکت داشته‌اند. این اقدام بی‌سابقه در کنار ارسال مقادیر زیادی مهمات و موشک، به اعتقاد برخی تحلیلگران، دست بالا را در میدان نبرد به مسکو داده است.

 

تبادل تمجیدها میان مسکو و پیونگ‌یانگ

 

هم‌زمان با ادعای کرملین مبنی بر بازپس‌گیری کامل منطقه کورسک در روز شنبه، ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه، در تماسی ویدئویی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، از عملکرد جنگجویان کره‌شمالی تمجید و برای اولین بار به حضور آنها اذعان کرد. پوتین نیز روز دوشنبه ضمن قدردانی از نقش این نیروها، از کیم جونگ اون، «کل رهبری و مردم کره‌شمالی» تشکر کرد. به گزارش سرویس مطبوعاتی کرملین، پوتین گفت: «ما قهرمانی، آموزش عالی و فداکاری سربازان کره‌شمالی را که شانه به شانه سربازان روس جنگیدند و از سرزمین مادری ما همچون سرزمین خود دفاع کردند، می‌ستاییم». او ابراز اطمینان کرد که روابط دوستانه دو کشور که «در میدان نبرد شکل گرفته» به توسعه خود ادامه خواهد داد. خبرگزاری مرکزی کره نیز اعلام کرد: «دوستی نظامی شکست‌ناپذیر بین دو کشور که به قیمت خون در شعله‌های نبردها تأیید شده است، به گسترش و توسعه روابط آتی دوستی و همکاری کمک شایانی خواهد کرد».

 

انکار کی‌یف، محکومیت سئول و واشنگتن

 

علی‌رغم ادعاهای مسکو و پیونگ‌یانگ مبنی بر بازپس‌گیری کورسک (ژنرال گراسیموف روز یکشنبه از بازپس‌گیری آخرین روستای تحت کنترل اوکراین خبر داد)، اوکراین این ادعا را رد کرده و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور این کشور، تأکید کرده است که نیروهایش همچنان در بخش‌هایی از خاک روسیه، ازجمله کورسک و بلگورود، حضور دارند. این تحولات با واکنش تند کره‌جنوبی و آمریکا مواجه شد. وزارت دفاع کره‌جنوبی با صدور بیانیه‌ای قوی، اقدام کره‌شمالی را «اعتراف به یک اقدام جنایتکارانه» خواند و تصمیم «غیرانسانی و غیراخلاقی» پیونگ‌یانگ برای فرستادن سربازانش به جنگ برای کسب مشروعیت بیشتر را محکوم کرد. جئون ها گیو، سخنگوی این وزارتخانه گفت: «مشارکت کره‌شمالی در جنگ اوکراین نقض آشکار منشور ملل متحد و قطع‌نامه‌های شورای امنیت و اقدامی غیرقانونی است».

 

ایالات متحده نیز از کره‌شمالی خواست فورا اعزام نیرو به‌ روسیه را متوقف کرده و هرگونه حمایتی را که ممکن است در ازای آن از روسیه دریافت کند، قطع کند. وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اعزام سربازان کره‌شمالی به روسیه باید پایان یابد. کشورهای ثالثی مانند کره‌شمالی مسئول جنگ هستند». به گفته مقامات اوکراینی، حدود یک‌سوم نیروهای کره‌شمالی در نبرد کشته یا زخمی شده‌اند. سرویس اطلاعات ملی کره‌جنوبی نیز در ماه مارس گزارش داده بود که بیش از چهار هزار سرباز کره‌ای در این درگیری‌ها کشته یا زخمی شده‌اند، هرچند پیونگ‌یانگ هرگز این آمار را تأیید نکرده است. لی سونگ‌ کئون، عضو مجلس ملی کره‌جنوبی، به روزنامه کوریا هرالد گفته است: «کره‌شمالی تا جایی که می‌تواند اجساد سربازان کشته‌شده خود را بازمی‌گرداند تا هرگونه نشانه‌ای از دخالت خود در جنگ را پنهان کند».

 

با‌این‌حال، پیونگ‌یانگ روز دوشنبه ضمن اعتراف به وقوع تلفات (بدون ذکر آمار)، وعده ساخت بنای یادبودی برای سربازان کشته‌شده در پایتخت را داده است. تحلیلگران معتقدند اذعان به حضور نیروها، به پوتین اجازه می‌دهد ادعای مورد حمله قرارگرفتن روسیه را مطرح و مشارکت کره‌شمالی در بازسازی پس از جنگ را توجیه کند. برای کیم جونگ اون، این تأیید علنی، تضمینی برای حمایت آتی روسیه است و می‌تواند به معنای آمادگی برای اعزام نیروهای بیشتر باشد. تأکید مداوم بر «اتحاد خونی» از سوی هر دو طرف، مانع تضعیف روابط در آینده می‌شود. رژیم کیم همچنین می‌تواند با قهرمانانه جلوه‌دادن مرگ سربازانش، یک پیروزی تبلیغاتی داخلی کسب کند، در‌حالی‌که نیروهایش تجربه ارزشمند میدان نبرد را نیز به دست می‌آورند. همکاری دو کشور از زمان امضای توافق‌نامه دفاعی در ژوئن گذشته به‌سرعت افزایش یافته و شامل ارسال تسلیحات از پیونگ‌یانگ به مسکو و سفرهای متعدد هیئت‌های بلندپایه بین دو پایتخت بوده است. کرملین در ماه مارس از آمادگی برای استقبال از کیم جونگ اون در سال جاری خبر داده بود. اشاره کوتاهی نیز به دیدارهای قبلی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا با کیم و ابراز علاقه اخیر ترامپ برای ازسرگیری تماس‌ها وجود دارد، هرچند هنوز تحولی در این زمینه گزارش نشده است.

 

آتش‌بس 3روزه در جنگ

 

ولادیمیر پوتین روز گذشته اعلام کرد هفته آینده آتش‌بسی سه‌روزه در اوکراین برقرار خواهد شد. هم‌زمان، کرملین تأکید کرد برای مذاکرات صلح «بدون پیش‌شرط» آماده است. بر اساس اعلام کرملین، این آتش‌بس موقت در تاریخ ۸ تا ۱۰ می‌ برقرار خواهد بود و روسیه آماده است به هرگونه «نقض» آتش‌بس از سوی اوکراین پاسخ دهد. این آتش‌بس شامل روز ۹ می‌ نیز می‌شود؛

 

روزی که روسیه به مناسبت پایان جنگ جهانی دوم، به‌عنوان روز پیروزی جشن می‌گیرد. کرملین اعلام کرد: «در این دوره، تمامی اقدامات نظامی متوقف خواهند شد. روسیه معتقد است که طرف اوکراینی نیز باید از این اقدام تبعیت کند». این به آن معناست که کرملین عملا تأیید کرده است‌ تا زمان اجرائی‌شدن این آتش‌بس، آتش‌بس دیگری برقرار نخواهد شد و دستیابی به توافق صلح تا پیش از صدمین روز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در روز سه‌شنبه را منتفی دانسته است. این موضوع پس از آن مطرح شد که ترامپ گفت معتقد است همتای اوکراینی او آماده است تا به‌عنوان بخشی از هرگونه توافق صلح، کریمه را به روسیه واگذار کند؛ این در حالی بود که مذاکرات وارد مرحله‌ای شده بود که واشنگتن آن را «هفته‌ای حیاتی» خواند.