معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور:
فرسایش خاک در حاشیه خلیج فارس به ۸۰ تن در هکتار رسید
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور گفت: طبق آخرین آمار مرکز پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، متوسط فرسایش خاک کشور ۱۵.۴ تن در هکتار است که در برخی مناطق فرسایش خاک ۶ تا هشت تن و در برخی مناطق همچون حاشیه خلیج فارس بین ۷۰ تا ۸۰ تن در هکتار گزارش شده است.
به گزارش شبکه شرق، این خبری بود که «حسن وحید» امروز در نشست خبرنگاران اعلام کرد واظهار داشت: میزان رسوب ورودی سدها حدود ۳۵۰ میلیون مترمکعب یعنی معادل یک سد بزرگ کشور در سال است، همچنین از سال ۱۳۳۰ تاکنون افزون بر هفتهزار و ۳۵۲ رخداد سیل داشته ایم که نقشه پراکنش سیلاب ها نشان می دهد که تقریبا همه مناطق کشور سیلخیز و حتی مناطق مرکزی کشور که میزان بارندگی کمتری دارد نیز سیلخیز شده است.
او افزود: گاهی اوقات با پدیده زمین لرزش و فرونشست زمین روبهرو هستیم و بر اساس آخرین آمار تاکنون بیش از ۱۲۰ هزار زمین لرزه اتفاق افتاده و شناسایی شده و چهار هزار و ۷۸۹ مورد زمینلرزه در حدود ۱۹۶ هزار هکتار مساحت زمین برآورد شده است.
وحید به اعتبارات اجرای عملیات آبخیزداری اشاره کرد و گفت: کل اعتبار مورد نیاز برای اجرای عملیات آبخیزداری در ۹۰ میلیون هکتار باقیمانده اراضی کشور ۷۳۹ هزار میلیارد تومان نیاز است.
۹۰ میلیون هکتار اراضی کشور نیازمند عملیات آبخیزداری
وحید اظهارکرد: طبق آمارها ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت تاثیر فرسایش آبی و خاکی نیازمند اجرای فعالیت های آبخیزداری است که در ۶ کلانحوزه، ۳۰ حوزه اصلی و یکهزار و ۱۲۱ حوزه فرعی است. این عملیات تاکنون در سطح ۳۲ میلیون هکتار انجام شده و بیش از ۹۰ میلیون هکتار باید فعالیت های آبخیزداری انجام شود، زیرا حوزه های آبخیزداری میتواند سکونتگاه های ما را تحت تاثیر مثبت قرار دهد.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی کشور افزود: اکنون نزدیک به ۴۰ میلیون هکتار حوزه های آبخیز مشرف به شهرها، روستاها و محل های سکونتگاهی، ۲۸ میلیون هکتار حوزه آبخیز بحرانی و ۲۵ میلیون هکتار حوزه آبخیز مرزی در کشور وجود دارد.
او از تدوین لایحه آبخیزداری و پیشنهاد تشکیل شورای عالی آبخیزداری خبر داد و گفت: آخرین جلسه مربوط به این لایحه هفته گذشته برگزار شد، به طوری که در کمیسیون فرعی دولت خیلی از مسایل تعیین تکلیف شد. با توجه به اهمیت حوزه آبخیزداری، در کمیسیون فرعی دولت پیشنهاد شد شورای عالی آب به شورای عالی آب، منابع طبیعی و آبخیزداری تبدیل شود و دبیرخانه آن به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شود.
تدوین طرح مردمی سازی مدیریت عرصههای طبیعی
وحید با بیان اینکه ۸۴.۸ میلیون هکتار مرتع در کشور داریم، گفت: همه سامان های عرفی مراتع مذکور مشخص شده و برای پیشبرد کارها دفتر مرتع طرح مردمیسازی مدیریت عرصههای طبیعی تدوین شده است.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از تدوین طرح برای ۵۰ میلیون هکتار از مراتع درجه سه کشور خبر داد و گفت: این طرح به دولت اعلام شده و بهعنوان اولویت وزارت جهاد کشاورزی در کنار آبخیزداری بحث احیای مراتع نیز در نظر گرفته شده است. او به مدیریت در ۲۳ میلیون هکتار از عرصه های مرتعی اشاره کرد و افزود: ۵۰ میلیون هکتار مرتع درجه سه داریم که اگر برای آن فکری نشود، تبدیل به بیابان خواهد شد. همچنین اکنون ۳۰ میلیون هکتار مناطق کشور تحت تاثیر فرسایش بادی قرار گرفته است که ۱۴ میلیون هکتار آن کانون بحران است.
وحید با اشاره به اینکه بخشی از ریزگردها ناشی از کانون بحران داخلی و بخشی از آن مربوط به کانون بحرانی خارجی است، اضافه کرد: اکنون ۲۷۰ میلون هکتار کانون بحران خارجی اطراف کشور را احاطه کرده است که نیاز به تقویت دیپلماسی برای حل این مشکل داریم.