|

بایدن: آتش‌بس نزدیک است

رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید امیدوار است توافقی برای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس که امکان آزادی گروگان‌های باقی‌مانده را فراهم کند، تا اوایل هفته آینده اجرائی شود.

بایدن: آتش‌بس نزدیک است

رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید امیدوار است توافقی برای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس که امکان آزادی گروگان‌های باقی‌مانده را فراهم کند، تا اوایل هفته آینده اجرائی شود. او در پاسخ به این سؤال که فکر می‌کند چه زمانی آتش‌بس می‌تواند آغاز شود، گفت: «امیدوارم تا آخر هفته. مشاور امنیت ملی به من می‌گوید که ما به توافق نزدیک هستیم، اما هنوز تمام نشده است. بنابراین امیدوارم تا دوشنبه آینده آتش‌بس را داشته باشیم». رئیس‌جمهوری آمریکا گفت که اسرائیل آماده است تا جنگ را در صورت دستیابی به توافق برای آزادی گروگان‌ها در طول ماه رمضان متوقف کند. اسرائیل هنوز به این سخنان جو بایدن واکنشی نشان نداده است.

مذاکرات برای آتش‌بس بین اسرائیل و حماس از چند هفته پیش در جریان است تا آزادی گروگان‌هایی که در غزه توسط این گروه نگهداری می‌شوند در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی توسط اسرائیل، امکان‌پذیر شود.

توقف شش‌هفته‌ای پیشنهادی در جنگ همچنین شامل صدور اجازه به صدها کامیون در روز برای رساندن کمک‌های ضروری به غزه می‌شود. مذاکره‌کنندگان با ضرب‌الاجل غیررسمی آغاز ماه رمضان در حدود روز ۱۰ مارس روبه‌رو هستند؛ دوره‌ای که اغلب شاهد تشدید تنش‌ها میان اسرائیل و فلسطینیان است.

در همین حال، سازمان دیده‌بان حقوق بشر یک ماه پس از یک حکم تاریخی دادگاه لاهه درخصوص منازعه اسرائیل و حماس گفت: «اسرائیل از دستور دادگاه عالی سازمان ملل برای ارائه کمک‌های ضروری فوری به مردم مستأصل در نوار غزه عمل نکرده است».

دیوان بین‌المللی دادگستری پیش‌تر در پاسخ به شکایت آفریقای جنوبی که اسرائیل را به «نسل‌کشی» متهم می‌کرد، به اسرائیل دستور داد تا تمام تلاش خود را برای جلوگیری از مرگ، ویرانی و هرگونه اقدام به نسل‌کشی در غزه انجام دهد. اسرائیل اتهامات علیه خود را رد می‌کند و می‌گوید برای دفاع از خود می‌جنگد.

هم‌زمان و با گذشت نزدیک به پنج ماه از جنگ، تل‌آویو در تلاش برای گسترش عملیات زمینی خود به رفح، جنوبی‌ترین شهر غزه در امتداد مرز با مصر است. جایی که ۱.۴ میلیون آواره فلسطینی از جنگ پناه گرفته‌اند. وضعیت رفح نگرانی جهانی را برانگیخته است و متحدان اسرائیل خواستار عدم حمله به این ناحیه شده و هشدار داده‌اند که باید از غیرنظامیان در نبرد علیه گروه حماس محافظت شود. این در شرایطی است که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و سایر مقامات اسرائیل گفته‌اند در هر صورت عملیات نظامی خود را در این منطقه دنبال خواهند کرد.

بنیامین نتانیاهو تأکید کرده است هرگونه توافق آتش‌بس، تهاجم زمینی به رفح را که به گفته او برای دستیابی به «پیروزی کامل» بر حماس ضروری است، به تأخیر می‌اندازد، اما از آن جلوگیری نمی‌کند.

اسماعیل هنیه، از رهبران حماس، پس از دیدار با شیخ تمیم بن‌حمد آل‌ثانی، امیر قطر، گفت که گروهش از تلاش‌ها برای پایان‌دادن به جنگ استقبال کرده‌اند و اسرائیل را متهم به طفره‌رفتن از آتش‌بس کرد. بنیامین نتانیاهو گفت اسرائیل آماده توافق است و این به حماس بستگی دارد که خواسته‌هایی که او آن را «از سیاره‌ای دیگر» توصیف کرد، کنار بگذارد. نتانیاهو به شبکه فاکس‌نیوز گفت: «بدیهی است اگر بتوانیم این توافق را داشته باشیم، ما این توافق را می‌خواهیم. این به حماس بستگی دارد. در واقع اکنون تصمیم با آنهاست. آنها باید خواسته‌های واقع‌گرایانه داشته باشند». دفتر آل‌ثانی اعلام کرد که آل‌ثانی و رهبر حماس در مورد تلاش‌های قطر درباره میانجیگری برای «توافق آتش‌بس فوری و دائمی در نوار غزه» گفت‌وگو کردند. اسرائیل همچنان در انظار عمومی تأکید می‌کند تا وقتی حماس ریشه‌کن نشود، به جنگ پایان نخواهد داد؛ در حالی که حماس می‌گوید بدون توافق برای پایان جنگ، گروگان‌ها را آزاد نخواهد کرد.

در همین ارتباط یک منبع آگاه از مذاکرات آتش‌بس غزه که در پاریس انجام شد، به رویترز اعلام کرد گروه حماس پیش‌نویسی را دریافت کرده است که توقف ۴۰روزه تمام عملیات‌های نظامی و همچنین تبادل اسرای فلسطینی با گروگان‌های اسرائیلی به نسبت ۱۰ به یک را پیشنهاد می‌دهد. به گفته این مقام مطلع، بر اساس آتش‌بس پیشنهادی، بیمارستان‌ها و نانوایی‌ها در غزه بازسازی می‌شوند، روزانه ۵۰۰ کامیون کمک‌رسانی وارد نوار غزه خواهد شد و هزاران چادر برای اسکان آوارگان تحویل داده می‌شود. در این پیش‌نویس آمده است که حماس ۴۰ گروگان اسرائیلی از‌جمله زنان، افراد زیر ۱۹ سال و بالای ۵۰ سال و نیز بیماران را آزاد می‌کند. در همین حال، اسرائیل نیز حدود ۴۰۰ زندانی فلسطینی را آزاد می‌کند و آنها را دوباره دستگیر نخواهد کرد.

مذاکرات آتش‌بس غزه در پاریس جدی‌ترین تلاش‌ها در هفته‌های اخیر برای توقف جنگ اسرائیل و حماس به شمار می‌رود که برای غیرنظامیان تبعات زیادی به همراه داشته است. تشدید تلاش‌های میانجیگرانه برای برقراری آتش‌بس در غزه با افزایش نگرانی‌ها از حمله اسرائیل به شهر رفح در جنوب غزه که اکنون بیش از یک میلیون آواره را در خود جای داده، هم‌زمان شد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها