ادعای عجیب درباره آبگیری هامون
ادعای خلاف واقع سلاجقه مبنی بر آبگیری ۵۰ درصد تالاب هامون پس از بارندگیهای شدید در حوضههای آبریز افغانستان بهویژه حوضه آبریز هیرمند و سیلابهایی که از طریق رودخانه هیرمند و فراه به سمت مرزهای ایران آمد، مطرح شد.
فرشید عابدی: ادعای خلاف واقع سلاجقه مبنی بر آبگیری ۵۰ درصد تالاب هامون پس از بارندگیهای شدید در حوضههای آبریز افغانستان بهویژه حوضه آبریز هیرمند و سیلابهایی که از طریق رودخانه هیرمند و فراه به سمت مرزهای ایران آمد، مطرح شد. بخش زیاد سیلابهای بزرگ رودخانه هیرمند پس از رسیدن به بند انحرافی کمالخان به سمت گودزره منحرف شد و بخش اندکی، حدود کمتر از ۳۰۰ مترمکعب بر ثانیه، برای اراضی کشاورزی شهرهای پاییندست و حقابه ایران از رودخانه هیرمند رهاسازی شد. سیلاب رودخانه فراه که مانند سیلاب رودخانه هیرمند باعث بروز خسارتهای جانی و مالی شده بود، وارد تالاب هامون صابوری قسمت افغانستان شد و مثل همیشه با وزش باد بخشی از آب وارد هامون صابوری قسمت ایران شد. شنیدهها حاکی از آن است که طبق آمار ارائهشده از جانب دستگاه متولی به یکی از نهادهای نظارتی، حدود ۵۰ هزار هکتار اراضی تالاب هامون در جغرافیای سیاسی ایران و افغانستان آبگیری شده است، اما رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پس از جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران اعلام کرده که ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است!
متأسفانه تعجیل برای تطهیر طالبان کار را به جایی رسانده که یک استاد دانشگاه وجه تمایز درصد و هکتار را نمیداند! مجموع مساحت تالاب هامون متشکل از سه تالاب هامون صابوری، هامون پوزک و هامون هیرمند ۵۷۰ هزار هکتار است که ۳۸۲ هزار هکتار آن سهم ایران است. کمتر از
۱۰ درصد تالاب هامون پوزک، حدود ۵۰ درصد تالاب هامون صابوری و صد درصد تالاب هامون هیرمند سهم ایران است. برای احیای تالاب هامون بین
۹ تا ۱۲ میلیارد مترمکعب آب کافی است، اظهارنظر خلاف واقع رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که مغایر منافع ملی و اصول دیپلماسی رسانه است، به این معناست که حدود پنج میلیارد مترمکعب آب وارد تالاب هامون شده است. مادامی که با وجود بند انحرافی کمالخان حدود یکهشتم حقابه ایران از رودخانه هیرمند تأمین شده، چنین اظهارنظری به معنای ورود هفت برابر میزان حقابه است! به گفته کارشناسان ۳۵ هزار هکتار از تالاب هامون در جغرافیای افغانستان و حدود ۲۰ هکتار از اراضی تالاب هامون قسمت ایران آبگیری شده است، اما تصاویر ماهوارهای روز سهشنبه نشان میدهد که حدود ۶۵۰ کیلومترمربع از اراضی شورهزار گودزره آبگیری شده است.
علی سلاجقه، معاون رئیس دولت سیزدهم و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست چندی قبل اعلام کرده بود میزان حقابه ایران از رودخانه هیرمند ۸۵۰ میلیون لیتر است. این اظهارنظر واکنشهای زیادی را در پی داشت؛ برخی از کاربران سیستانی در شبکه اجتماعی ایکس به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کنایه زده بودند که اگر از دبستانیهای منطقه سیستان سؤال کنید که حقابه هیرمند چقدر است، پاسخ خواهند داد که ۸۲۰ میلیون مترمکعب بر ثانیه در سال نرمال آبی.