ساماندهی حقوق کارکنان نظام سلامت
ساماندهی وضعیت شغلی و معیشتی پرستاران، رزیدنتها یا همان دستیاران پزشکی و افزایش هشتبرابری دریافتی آنها که خط مقدم مواجهه با بیماران در مراکز آموزشی و درمانی هستند و بار اصلی بیمارستانها بر دوش آنهاست، حائز اهمیت است.
ایرنا: ساماندهی وضعیت شغلی و معیشتی پرستاران، رزیدنتها یا همان دستیاران پزشکی و افزایش هشتبرابری دریافتی آنها که خط مقدم مواجهه با بیماران در مراکز آموزشی و درمانی هستند و بار اصلی بیمارستانها بر دوش آنهاست، حائز اهمیت است. از آنجایی که پزشکی شغلی است که جوانان نخبه با رؤیای شیرین پوشیدن لباس سپید، عزت و احترام در بین مردم و زندگی با درآمد مناسب و آیندهای روشن انتخاب میکنند، بسیاری از پزشکان جوان پس از ۱۳ سال رنج و تحصیل شبانهروزی آن را مربوط به گذشته میدانند و میگویند این عرصه دچار فرازونشیب بیشتری شده است. رزیدنتها یا همان دستیاران پزشکی خط مقدم مواجهه با بیماران در بیمارستانهای آموزشی-درمانی هستند و در عمل میتوان گفت که بار اصلی بیمارستانها بر دوش آنهاست. افرادی که در تعهدات اجباری که میدهند هم کاملا باید تحت اختیار دانشگاه علوم پزشکی محل تحصیل باشند و حتی در طول این دوره حق تأسیس و اداره مطب خصوصی یا درمانگاه را ندارند. دوره رزیدنتی در رشتههای مختلف متفاوت است و چهار تا پنج سال به طول میانجامد. بهطور مثال، دوره رزیدنتی برای رشتههایی مانند ارتوپدی، داخلی و جراحی، چهار سال است. این رزیدنتها به بیمارانی در حوزه تخصص خود و زیر نظر استادان یا سالبالاییها رسیدگی میکنند. در بسیاری از بیمارستانهای آموزشی-درمانی خبری از استاد نیست و سلسلهمراتب نهایتا به رزیدنت سالبالایی میرسد. بنابراین رزیدنت پزشکی است که دوره پزشکی عمومی خود را تمام کرده و دوره تخصص خود را میگذراند. همچنین به پزشکانی که متخصص شده و در حال گذراندن دوره فوقتخصصی هستند نیز فلوشیپ گفته میشود. انترن نیز دانشجوی مراحل پایانی پزشکی عمومی است که میتواند زیر نظر استاد یا متخصص در بیمارستانها طبابت کند و بعد از گذراندن این دوره عملی که ۱۸ ماه است، فارغالتحصیل محسوب میشود. بنابراین ۱۸ ماه پایانی دوره هفتساله پزشکی، دوره انترنی است. پیش از آن نیز به دانشجویان پزشکی که یک سال در بیمارستان حضور دارند اما اجازه طبابت ندارند، استاجر گفته میشود. دریافتی رزیدنتها یک بار در سال ۱۴۰۰ از حدود سه میلیون تومان به شش میلیون تومان رسید و در سال ۱۴۰۱ افزایشی نداشت و در سال ۱۴۰۲ از مبلغ شش میلیون تومان به هشت میلیون تومان رسید. ولی آیا همه مشکل این پزشکان جوان که مشغول گذراندن دوره تخصص هستند، هزینه کم حقالزحمه و فشار کاری است؟ محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بهتازگی از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی از ابتدای مهرماه سال جاری خبر داده و گفته است: افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی متأهل نسبت به مجردها بیشتر است. پس از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان، حقوق این افراد در برخی از رشتههای تخصصی و فوقتخصصی به
۲۵ میلیون تومان رسیده است. افزایش حقوق کنونی دستیاران و کارورزان پزشکی، یک افزایش قابل توجه است.
او درباره وضعیت اضافهحقوق دستیاران و کارورزان پزشکی مجرد گفت: دریافتی دستیاران پزشکی با افزایش حقوق، حدود ۱۹ میلیون تومان است. همچنین دریافتی کارورزان مجرد نیز حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است. افزایش ۳۰ تا ۴۰درصدی حقوق کارورزان پزشکی منوط به تأهل یا مجردبودن آنهاست. ظفرقندی همچنین درباره پرداخت مطالبات پرستاران که از ابتدای تشکیل دولت چهاردهم مورد توجه شخص رئیسجمهور و وزیر بهداشت قرار گرفت، چنین گفت: جمع مطالبات پرستاران حدود ۷.۵ هزار میلیارد تومان است که این موضوع با آقای دکتر پزشکیان و آقای دکتر عارف مطرح و مصوب شده که تمام حقوحقوق و مطالباتشان در اسرع وقت پرداخت شود. او تأکید کرد: باید سعی کنیم حقوحقوق پرستاران مثل میزان پرداختی به اضافهکار افزایش پیدا کند. این افزایش طبیعتا باید محاسبه و پرداخت شود ولی همه مطالبات قبلی آنها پرداخت میشود. یعنی بحث اضافهحقوق مربوط به آینده است و منافاتی با پرداخت حقوحقوق فعلی آنها ندارد. ابوالفضل باقریفرد، معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز دراینباره اظهار کرد: دریافتی دستیاران تخصصی و فوقتخصصی، دانشجویان پزشکی و کارورزان علوم پزشکی با هدف افزایش انگیزه آنان هشت برابر شد. او افزود: برخی از مناطق کشور با کمبود پزشکان متخصص بالینی روبهرو است و بر همین اساس انگیزه دانشجویان پزشکی در رشته عمومی و دستیاری باید برای ادامه تحصیل افزایش یابد و اعطای برخی از تسهیلات در دوره دستیاری تخصصی، عامل افزایش انگیزه و کسب مهارت به شمار میرود. باقریفرد دوره دستیاری را دورهای سخت خواند و تصریح کرد: پزشکان در این دوره باید به صورت تماموقت در اختیار باشند و دولت نیز با افزایش حقالزحمه دوره دستیاری، تأمین معیشت آنان را مورد توجه قرار داد که در افزایش انگیزه آنان اثرگذار بوده است. احمد نجاتیان، رئیس کل سازمان نظام پرستاری نیز درباره مطالبات پرستاران گفته است: افزایش مبلغ اضافهکاری پرستاران یک اقدام فوری و ضروری است. اگر مبلغ اضافهکاری منطقی شود، پرستاران انگیزه بیشتری برای حضور در بیمارستان پیدا میکنند.