از بازداشت شبانه تا لغو کنسرت
خبر بازداشت سهراب پاکزاد در نیمهشب یکی از روزهای تعطیلات منتشر شد. خبرگزاری میزان در اطلاعیهای که ساعت ۲۳ روز هفتم فروردین منتشر کرد، خبر از برخورد با همه عوامل پس از انتشار یک کلیپ داده بود و طبق همین خبر مشخص شد سهراب پاکزاد و مدیر برنامههای او، بهنام محمدی، در بازداشت هستند.


در چند روز گذشته عرصه موسیقی با اتفاقات خاصی همراه بوده است.
بازداشت در نیمهشب
خبر بازداشت سهراب پاکزاد در نیمهشب یکی از روزهای تعطیلات منتشر شد. خبرگزاری میزان در اطلاعیهای که ساعت ۲۳ روز هفتم فروردین منتشر کرد، خبر از برخورد با همه عوامل پس از انتشار یک کلیپ داده بود و طبق همین خبر مشخص شد سهراب پاکزاد و مدیر برنامههای او، بهنام محمدی، در بازداشت هستند. در بیانیهای که میزان منتشر کرده، آمده است: عوامل تهیه کلیپ خارج از شئون در یک کنسرت شناسایی و مورد برخورد قانونی قرار گرفتند. پس از انتشار یک کلیپ که از برگزاری کنسرت یک خواننده در تهران تهیه و به صورت گسترده در فضای مجازی منتشر شده بود، شناسایی عوامل برگزاری و تهیه کلیپ در دستور کار مقام قضائی قرار گرفت. پس از شناسایی تمام عوامل دخیل در تهیه و توزیع کلیپ خارج از شئون، برخورد قضائی و قانونی با افراد دخیل انجام شد». پس از این خبر بود که تمام پستهای صفحات «سهراب پاکزاد» و مدیر برنامههای او، «بهنام محمدی»، پاک شد و فقط یک پست و یک عکس که «این صفحه طبق دستور مقام قضائی مسدود شد» در این صفحات مشاهده میشود. برخی گمانهزنیها نشان میدهد انتشار یک کلیپ از کنسرتی که چندی پیش
-۱۶ اسفند- برگزار شده بود، دلیل این بازداشت است. این بازداشت شبانه طبق اطلاع، خیلی زود منجر به آزادی شد و به ادعای برخی کانالها با پیگیری دو تهیهکننده و مدیران حراست وزارت ارشاد، هر دو نفر آزاد شدند.
بیتفاوتی خانه موسیقی
بازداشت شبانه یک خواننده که اتفاقا بهتازگی برنامهای برای کودکان خاص برگزار کرده بود و بسیاری آن را یکی از مهمترین برنامههای این چند سال میدانند، از سوی نهاد صنفی خانه موسیقی با بیتفاوتی روبهرو شد. از سوی دیگر، این کلیپ در هیچیک از صفحات رسمی این خواننده یا برگزارکنندگان کنسرت منتشر نشده بود؛ پس چرا باید این بازداشت شبانه رخ دهد؟ پرسش دیگر هم درباره وضعیت ممنوعالکاری یا نحوه فعالیت این خواننده در سال جدید است که احتمالا در چند روز آینده مشخص میشود.
شهرداری مشکل داشت، کنسرت لغو شد
در آستانه عید فطر بود که خبر رسید کنسرت ارگ کرمان لغو شده است. این اتفاق عجیب در حالی رخ داده بود که به نظر میرسید یک برنامه جذاب برای مردم کرمان در آستانه عید فطر فراهم شده بود.
شهرداری حوصله نداشت
میدان ارگ کرمان پس از سالها که به عنوان مرکزی برای آسیبهای شهری شناخته میشد، اکنون تغییر کرده است، سنگفرش شده و شکل جدیدی به خود گرفته است. حتی برای برگزاری کنسرت و برنامههای فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. کنسرت حامد همایون نیز قرار بود همزمان با عید فطر در این میدان و ساختار جدیدش برگزار شود. اما فقط ساعاتی قبل از برگزاری اعلام شد که این کنسرت لغو شده است. در این شرایط، با پیگیری خبرنگار ایرنا مشخص شد گویا مدیران شهرداری، با توجه به برخی واکنشهای افرادی خاص در استان درباره اجرای این کنسرت، تصمیم به لغو آن گرفتهاند؛ زیرا به نظر خودشان «حوصله درگیرشدن با برخی حواشی» را نداشتهاند. گویا فرد یا افرادی با این مستمسک و علت که به هر دلیل با این کنسرت مشکل دارند، فشار آوردهاند که نباید کنسرت -آنهم کنسرتی که مجوز داشته- برگزار شود و شهرداری نیز بهجای اینکه در برابر چنین اقداماتی که نباید بدعت شود، موضع بگیرد یا بیتوجه باشد، چنین موضعی (لغو) گرفته است.
بسیاری از کارشناسان و مدیران که نگاه عمیقتری به این نوع پدیدهها دارند، معتقدند شهرداری، وقتی نهادهای بالادستی مجوز دادهاند و بسیاری از آنها اصرار بر اجرای برنامه داشتهاند، باید در برابر افراد مد نظر مقاومت میکردند یا آن افراد را اقناع میکردند تا به یک وحدت رویه در زاویه دید به موضوع برسند و سادهترین و دمدستیترین تصمیم را که لغو بوده، برنگزیند.
۵ روز غیبت ارشاد
هنگامی که یک برنامه در این وسعت لغو میشود، این مطالبه مطرح است که نهادهای تصمیمگیرنده هرچه سریعتر واکنش نشان دهند. اما این اتفاق درباره این کنسرت و این مطالبه عمومی پس از پنج روز رخ داد و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، در بیانیهای اعلام کرد: «این اداره کل طبق روال همیشگی مبنی بر همکاری با سازمانها و ارگانها در اجرای برنامههای فرهنگی و هنری، به درخواست مجوز شهرداری کرمان و انجام تبلیغات شهری مبنی بر اجرای زنده موسیقی آقای حامد همایون، تنها در مدت یک روز کاری مراحل بررسی و صدور مجوز را انجام داده، مجوز صادر شده و این اداره کل هیچ نقشی در اجرانشدن برنامه یادشده نداشته است».
این بار نوبت شهرداری بود
با لغو کنسرت حامد همایون در ارگ کرمان، این پرسش مطرح شد که آیا واقعا تمام نهادهای شهری و... امکان این را دارند که برای یک برنامه فرهنگی مانعتراشی کنند؟ اجازه یک برنامه فرهنگی پس از بررسیهای جامع صادر میشود. این مجوزها باید خط قرمز نهادهای تصمیمگیر باشد. باید مورد تأیید و ملاک همه نهادهای درگیر باشد. این یک واقعیت تجربهشده است اگر قرار باشد بهجای رعایت ساختارها و مجاری رسمی کشور که هدایت امور را برعهده دارند، ملاک تصمیمها و اقدامات، اراده برخی افراد و جریانها باشد، با توجه به تعدد این افراد و جریانها، امکان مدیریت سخت یا ناممکن میشود.