معضل کاملا تکراری تیم ملی در لائوس
تیم ملی فوتبال ایران در نیمه دوم مصاف برابر کره شمالی نمایشی فاجعهبار داشت و عملکرد شاگردان امیر قلعهنویی در فاز دفاعی جای هیچ توجیهی باقی نگذاشت.
تیم ملی فوتبال ایران در نیمه دوم مصاف برابر کره شمالی نمایشی فاجعهبار داشت و عملکرد شاگردان امیر قلعهنویی در فاز دفاعی جای هیچ توجیهی باقی نگذاشت. به گزارش فوتبال 360، تا پیش از مصاف برابر کره شمالی، امیر قلعهنویی بارها در مصاحبههای خود به سازماندهی و ساختار خط دفاعی تیم ملی اشاره کرده است. او همواره با اطمینان و صلابت از ساختار تیمش دفاع میکند و گلهای خورده تیم ملی در جام ملتهای آسیا 2023 و مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی 2026 را به اشتباهات فردی بازیکنان نسبت داده است.
در هفته پنجم مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی اما نمایشی از تیم ملی در نیمه دوم شاهد بودیم که شاید با هیچ واژهای جز آشفتگی و بیبرنامهبودن در ساختار دفاعی قابل تعریف نباشد. حالا دیگر امیر قلعهنویی باید بپذیرد که تفکراتش تاکنون نتوانسته انسجام و ثبات لازم را در بخش دفاعی ایجاد کند. در واقع دیگر نمیتوان اشتباهات سریالی بازیکنان را دلیل اصلی دریافت دو گل از کره شمالی و نخوردن چند گل دیگر عنوان کرد.
امیر قلعهنویی دوره دوم حضور خود در تیم ملی را با مصاف دوستانه برابر روسیه در ورزشگاه آزادی آغاز کرد. این مسابقه در پایان با تساوی 1-1 تمام شد. کادر فنی تیم ملی در مصاف با کره شمالی بیستوهشتمین حضور خود را ثبت کرد و در این مدت تیم ملی 20 گل دریافت کرده است. همچنین دروازهبانان تیم تنها 13 مرتبه در 28 مسابقه موفق به ثبت کلینشیت شدهاند.
کادر فنی تیم ملی در طول جام ملتهای آسیا 2023 و همینطور پس از پایان این مسابقات با شکست در مرحله نیمهنهایی که با دریافت سه گل مقابل قطر رقم خورد، بارها از ساختار دفاعی تیم ملی دفاع کردهاند اما شاگردان قلعهنویی در شش مسابقه مقابل حریفان آسیایی فقط یک مرتبه مقابل هنگکنگ موفق به بسته نگهداشتن دروازه خود شدند. آنها در پنج مسابقه دیگر گل خوردند که باید به بازشدن دروازه تیم ملی ایران مقابل تیمهای نهچندان قدرتمند قاره نظیر فلسطین و سوریه اشاره کرد.
اگرچه تیم ملی در چهار بازی ابتدایی مرحله نهایی جام ملتهای آسیا مقابل تیمهای قرقیزستان، امارات، ازبکستان و قطر یک مرتبه دروازهاش باز شد اما در دیدار برابر کره شمالی دو مرتبه طی سه دقیقه گل خورد. البته گلهای کره شمالی در لائوس پس از اخراج شجاع خلیلزاده ثبت شد اما در هنگامی که مدافع تیم ملی مجبور به متوقفکردن مهاجم حریف شد، ناهماهنگی در سازماندهی بازیکنان خط دفاعی و جاگیری آنها مشهود بود. این ناهماهنگی به شکل آزاردهندهای از دقیقه 51 تا دقایق پایانی مسابقه ادامه داشت.
کادر فنی تیم ملی در 28 مسابقه اخیر از زوجهای مختلفی در قلب خط دفاعی بهره برده است. گاهی ترکیب منتخب به خوبی توانسته نظر مثبت قلعهنویی را جلب کند اما گاهی نیز همان ترکیب در مسابقهای دیگر نمایشی پرانتقاد داشته است. در این زمینه میتوان به مسابقاتی نظیر تساوی 2-2 برابر ازبکستان در تاشکند با زوج شجاع خلیلزاده و محمدحسین کنعانیزادگان (مرحله دوم مقدماتی جام جهانی)، شکست 3 بر 2 مقابل قطر با همین زوج (نیمهنهایی جام ملتهای آسیا)، پیروزی 4 بر 2 مقابل هنگکنگ با زوج شجاع خلیلزاده و محمدامین حزباوی (مرحله دوم مقدماتی جام جهانی) و در نهایت برد 3 بر 2 مقابل کرهشمالی با حضور شجاع خلیلزاده و علی نعمتی در قلب خط دفاعی
اشاره کرد.
یکی از خواستههای اصلی اهالی فوتبال در مسیر راهیابی به جام جهانی 2026 که قرار است برای اولین مرتبه با 48 تیم برگزار شود و رسیدن به آن دیگر مانند گذشته سخت و نفسگیر نیست، تغییر نسل و استفاده از بازیکنان جوان برای آبدیدهشدن و درخشش در این رویداد مهم است. بااینحال کادر فنی تیم ملی با وجود تأیید همیشگی این موضوع، فرصتی به بازیکنان جوان خط دفاعی نظیر محمدامین حزباوی یا محمدمهدی زارع که جلوتر از سامان فلاح به اردو دعوت شدهاند، نداده است.
علاوه بر این نفرات جوان تیم ملی نهتنها در خط دفاعی، که در سایر مناطق زمین از جمله خط میانی و هجومی نیز حتی مقابل کره شمالی فرصت بازی به دست نیاوردند. در مقابل شجاع خلیلزاده که در زمان برگزاری جام جهانی پیشرو، 37 ساله میشود، یک بار دیگر در ترکیب اصلی قرار گرفت و به اولین بازیکن تاریخ تیم ملی تبدیل شد که دو مرتبه در بازیهای ملی اخراج شده است! او در آخرین بازی جام ملتهای آسیا و در شکست 3 بر 2 مقابل قطر نیز در دقایق پایانی مسابقه اخراج شده بود.
از سوی دیگر باید به ادامه حضور متزلزل آریا یوسفی در پست دفاع راست اشاره کرد. مدافع جوان سپاهان در مسابقات این فصل فقط یک مرتبه در مصاف برگشت برابر شارجه در پست دفاع راست از ابتدا برای طلاییپوشان بازی کرده اما کادر فنی تیم ملی همچنان او را به همراه صالح حردانی برای حضور در پست دفاع راست فرامیخواند. جالب اینکه میلاد محمدی در بازی قبلی مقابل قطر به آریا یوسفی ترجیح داده شد. البته آریا یک بار دیگر نشان داد هرچقدر در حملات مؤثر و کارآمد است، اما در پست دفاع راست شاید به تجربه و تداوم بیشتری در تیم ملی و تیم باشگاهیاش نیاز دارد. یکی از معماهای بزرگ پیرامون تیم ملی در دوران امیر قلعهنویی انتخاب بازیکن در پست دفاع راست بوده و در روزهایی که صادق محرمی نتوانسته پس از مصدومیت به شرایط ایدئال فنی و بدنی برگردد و رامین رضاییان هم بهطور کلی از ماتریس کادر فنی تیم ملی خارج شده، هنوز پاسخ روشنی برای این سؤال پیدا نشده است. آنچه در ساختار دفاعی تیم ملی مقابل کرهشمالی دیدیم، ترسناک و گزنده بود. اگرچه تیم ملی به واسطه بازیکنان بینالمللی همچنان در خط هجومی مهارناپذیر به مصاف حریفان میرود اما فاصله خطوط سهگانه تیم ملی در نیمه دوم به شکل معناداری زیاد بود و هماهنگی لازم هم میان بازیکنان این مناطق دیده نشد.