|

روزگار سیاه مردم افغانستان تحت سلطه طالبان

رکوردشکنی در مصیبت و فلاکت

طالبان یک سال پیش در‌حالی قدرت را در افغانستان در دست گرفتند که نزدیک به ۲۰ سال پیش از آن، حکومتشان به دنبال حمله آمریکا و متحدانش سرنگون شده بود.

طالبان یک سال پیش در‌حالی قدرت را در افغانستان در دست گرفتند که نزدیک به ۲۰ سال پیش از آن، حکومتشان به دنبال حمله آمریکا و متحدانش سرنگون شده بود. مردم افغانستان در یک سال گذشته با تبعات بازگشت طالبان که از بسیاری جهات کشورشان را به مرز فاجعه برد، دست‌وپنجه نرم کردند؛ اقتصاد افغانستان پس از ورود طالبان به کابل از کمک‌های بین‌المللی محروم شد، میلیون‌ها افغان دیگر امکان تأمین غذای روزانه خود را ندارند و تقریبا کل جمعیت افغانستان در فقر به سر می‌برد.

هرچند مقامات طالبان سال گذشته از رویکردی متعادل‌تر نسبت به دوره اول حکومت‌شان سخن می‌گفتند اما تجربه ۱۲ ماه گذشته نشان داده است طالبان طی دو دهه دوری از قدرت متحول نشده‌اند. مخالفت با دستاوردهای زنان افغانستان و نادیده‌گرفتن حقوق آنها، ایجاد محدودیت برای رسانه‌ها و فضای خفقان، ویژگی‌های اصلی یک سال حضور مجدد طالبان در افغانستان بود.‌آمارهای منتشر‌شده از سوی اتحادیه اروپا در آستانه سالگرد بازگشت به قدرت طالبان در افغانستان نشان می‌دهد افغان‌ها پس از نزدیک به ۹ سال با کنار‌گذاشتن سوری‌ها از صدر، بیشترین تقاضای جدید پناهندگی را در مقایسه با سایر ملیت‌‌ها به کشورهای اتحادیه اروپا ارائه کرده‌اند.‌با اعلام خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱، نیروهای شبه‌نظامی طالبان تهاجم نظامی خود به شهرهای افغانستان به‌‌ویژه در شمال این کشور را از ماه می‌ ۲۰۲۱ آغاز کردند.

تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا از ماه می‌ ۲۰۲۱ روندی صعودی به خود گرفت و از ۳۳‌هزار‌و ۳۸۵ نفر به ۵۰‌هزار‌و ۳۹۰ نفر در ماه آگوست و هم‌زمان با تصرف کابل و قدرت‌گیری دوباره طالبان در افغانستان رسید. این در حالی بود که شمار پناه‌جویانی که نخستین درخواست پناهندگی خود را به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده بودند، در ماه آوریل به ۳۲‌هزار‌و ۵۷۰ نفر رسیده بود که در مقایسه با ماه پیش از آن نزدیک به پنج درصد کاهش یافته بود.

به‌این‌ترتیب، تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا در فاصله ماه می‌۲۰۲۰ تا ماه مشابه سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۷۷ درصد جهش کرد و در آگوست ۲۰۲۱ نیز در مقایسه با ماه مشابه سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۸ افزایش یافت.

همچنین شمار پناه‌جویانی که نخستین درخواست پناهندگی خود را به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده بودند، در نوامبر ۲۰۲۱ به بالاترین سطح پس از نوامبر ۲۰۱۶ رسید که این تعداد ۶۷‌هزار‌و ۱۵۰ نفر ثبت شده بود. با اینکه این تعداد از دسامبر سال گذشته میلادی سیر نزولی به خود گرفت‌ ولی همچنان بالای ۵۲ هزار نفر باقی ماند که در سطح شمار ثبت‌شده در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۲۰ بود. البته با آغاز تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین در فوریه سال جاری میلادی، تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا با شوک تازه‌ای روبه‌رو شد.

تازه‌ترین داده‌های منتشر‌شده از سوی اداره آمار کمیسیون اتحادیه اروپا (یورواستات) نشان می‌دهد شهروندان افغان در چهار‌ماهه نخست سال ۲۰۲۲ نیز بیشترین درخواست پناهندگی را در مقایسه با شهروندان سایر کشورها به اعضای اتحادیه اروپا ارائه کرده‌اند. چنان‌که تا پایان ماه آوریل گذشته، ۲۹‌هزار‌و ۴۷۵ افغان، اولین درخواست پناهندگی خود را به یکی از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ارسال کرده‌اند. این در شرایطی است که سوری‌ها که از سال ۲۰۱۳ همواره بیشترین تقاضای پناهندگی به اتحادیه اروپا را ارائه کرده بودند، در چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۲۲ پس از افغان‌ها قرار گرفتند. شهروندان سوریه در این مدت ۲۸‌هزار‌و ۴۶۵ تقاضای جدید پناهندگی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده‌اند.