ادعای اندکبودن مبالغ متناسبسازی و همسانسازی واقعیت ندارد
با ورود پرونده همسانسازی و متناسبسازی به مجلس و قرارگرفتن متناسبسازی و همسانسازی حقوق بازنشستگان کلیه صندوقها در دستور کار سه کمیسیون اقتصادی و اجتماعی و بودجه مجلس، به نظر میرسد گامهای نهایی برای اجرای این طرح برداشته شده و زمان انتظار بازنشستگان تأمین اجتماعی، کشوری و لشکری پس از سالها طبق قانون برنامه هفتم توسعه باید به سر آمده باشد.
ایلنا: با ورود پرونده همسانسازی و متناسبسازی به مجلس و قرارگرفتن متناسبسازی و همسانسازی حقوق بازنشستگان کلیه صندوقها در دستور کار سه کمیسیون اقتصادی و اجتماعی و بودجه مجلس، به نظر میرسد گامهای نهایی برای اجرای این طرح برداشته شده و زمان انتظار بازنشستگان تأمین اجتماعی، کشوری و لشکری پس از سالها طبق قانون برنامه هفتم توسعه باید به سر آمده باشد. اما با وجود این مسائل، حواشیای وجود دارد که نشان میدهد هنوز قطار متناسبسازی و همسانسازی حقوق بازنشستگان به ایستگاه آخر نرسیده است. رویدادها و اظهارنظرهایی در حاشیه متناسبسازی مطرح میشود که نشان میدهد هنوز شفافسازی در زمینه بیان جزئیات اجرای همسانسازی و متناسبسازی در کشور انجام نشده است.
دعوت از وزیر کار و مدیران عامل کلیه صندوقهای بازنشستگی کشور از سازمان تأمین اجتماعی تا سایر صندوقهای دولتی و عمومی، مسئولان مرکز پژوهشهای مجلس و دیوان محاسبات کشور به مجلس و کمیسیونهای مربوطه آن نیز درباره متناسبسازی حقوق بازنشستگان، نویدبخش تحولی جدی در حوزه مدیریت سازمان تأمین اجتماعی بوده است. با همه این احوال، سازمان تأمین اجتماعی که از محل تأدیه بدهی دولت و دیگر صندوقها که قرار بوده از محل افزایش یک درصد مالیات بر ارزش افزوده تأمین منابع شوند تا بتوانند حقوق بازنشستگان را متناسبسازی و همسانسازی کنند، این روزها دچار مشکلاتی مالی هستند که این مشکلات منابع، موجب تأخیر در اجرای این طرحها شده است.
دولت قبل در آستانه شروع سال جدید و پس از سانحه برای رئیسجمهور شهید، در موقعیت اجرای این طرح که طبق تکلیف مجلس از ابتدای سال باید اجرا میشد، قرار نگرفت. هرچند در آستانه انتخابات، مبالغی را به صورت علیالحساب به بازنشستگان برای متناسبسازی پرداخت کرد. با وجود این، وظیفه اجرای کامل این طرح برعهده دولت چهاردهم افتاد.
در این دولت نیز البته مقاومتهایی از سوی صندوقها، مدیران سابق و فعلی و همچنین سازمان برنامه و بودجه انجام میشود، اما این مقاومتها نه با ادعای کمبود منابع، بلکه با ادعای فقدان آییننامه و باقیماندن کار کارشناسی و جدولبندیهای اجرای طرح انجام میشود.
در حوزه سازمان تأمین اجتماعی نیز بهطور خاص، مدیران از کمبود منابع به علت عدم پرداخت بدهیهای دولت به تأمین اجتماعی برای سال ۱۴۰۳ میگویند و از اجرای طرح شانه خالی میکنند.
این درحالی است که اخیرا احمد فاطمی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، خبرهای امیدوارکنندهای به بازنشستگان داده و گفته است: این روزها پیگیر پرداخت معوقات سه ماهه دوم سال به بازنشستگان تأمین اجتماعی هستیم. مشکل اصلی بحث تأمین اعتبار این موضوع بود که بهتازگی معاون رئیسجمهور دستور اختصاص اعتبار لازم را با توجه به قانون بودجه برای واریز به حساب بازنشستگان تأمین اجتماعی ابلاغ کرده و گفت: درحالحاضر منتظر واریز بودجه لازم از طرف سازمان برنامه و بودجه هستیم.
او افزوده است: معوقات همسانسازی برای بازنشستگان کشوری تا پایان شهریور واریز شده است. باید هرچه سریعتر مبالغ مربوط به بازنشستگان تأمین اجتماعی هم واریز شود و آنطورکه پیگیریها نشان میدهد این مبالغ حداکثر تا دو ماه آینده به حساب بازنشستگان واریز میشود.
اما به هر ترتیب مشخص نیست این مبلغ قرار است به صورت علیالحساب سه میلیون تومانی دوباره واریز شود و یا قرار است فقط ۴۰ درصد از متناسبسازی انجام پذیرد؛ زیرا فرمول متناسبسازی تأمین اجتماعی و همسانسازی کشوری و لشکری هردو یکسان است.
چیزی که روشن است، اظهارات افراد مطلع در صندوق کشوری است که بنابر اذعان آنان، علت تعلل سازمان برنامه و بودجه برای اجرای طرح متناسبسازی، فقدان زمینههای فنی از جمله عدم تکمیل جداول احکام افراد است؛ بهانهای که برای چنین سازمانی پس از هفت ماه از گذشت سال جدید، چندان قابل قبول نیست و بازنشستگان تأمین اجتماعی امیدوارند در مسیر متناسبسازی حقوق خود، به سرنوشت بلاتکلیفی فنی بازنشستگان کشوری که هنوز مشمول نشدهاند، دچار نشوند.
این شائبه برای بازنشسته تأمین اجتماعی وجود دارد که همواره در تقسیم ثروت و حق، آخر صف ایستاده است و این بار نیز تعلل در همسانسازی حقوق کشوری و لشکری، باعث تشدید این احساس شده است.