نه استعفای نمایشی و نه حمایت کورکورانه؛ پزشکیان تاب دروغ را نیاورد
حکم بر مدار نهجالبلاغه
خبری از استعفای نمایشی یا حمایت کورکورانه از معاون پرحاشیه دولت نبود. رئیسجمهور قاطعانه چشمانش را بر رفاقت قدیمی بست و عادلانه معاونی را که به دروغ سفر به قطب جنوب را تکذیب کرده بود، از کابینه اخراج کرد.


خبری از استعفای نمایشی یا حمایت کورکورانه از معاون پرحاشیه دولت نبود. رئیسجمهور قاطعانه چشمانش را بر رفاقت قدیمی بست و عادلانه معاونی را که به دروغ سفر به قطب جنوب را تکذیب کرده بود، از کابینه اخراج کرد. کافی است نگاهی به گذشته نهچندان دور بیندازیم تا متوجه اهمیت این تصمیم شویم؛ زیرا در وهله نخست هیچ خبرنگار و رسانهای بابت پرداختن به ماجرای سفر لاکچری دبیری و متعاقب آن دروغی که گفت، بازخواست نشد؛ مانند آنچه در سیسمونیگیت رخ داد. دوم اینکه حتی در ادامه فشارهای رسانهای بابت برخورد با دبیری، شاهد استعفای تشریفاتی مانند آنچه درباره چای دبش و وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم رخ داد، هم نبودیم.
بماند که شاهد حمایت تمامقد دولت از معاون متخلفش هم نبودیم که سخنگوی دولت بیاید از اساس بروز جرائمی را کتمان کند که امروز شاهد صدور حکم زندان بابت آنها برای دو وزیر دولت قبل هستیم. ازاینرو به قول فیاض زاهد: «آنچه در برکناری دبیری رخ داده، سفر به قطب جنوب نیست، بلکه دروغی بود که به سنتی رایج و ساختارمند در کشور بدل شده است». همانگونه که شهابالدین طباطبایی، عضو حقیقی شورای اطلاعرسانی دولت، هفته گذشته از «بیصداقتی برخی دولتمردان» گلایه کرده بود و بدون اشاره به ماجرای قطب جنوب نوشته بود: «لِیسَألَ الصَّادِقِینَ عَنْ صِدَقِهِمْ؛ تا راستگویان را از صداقتشان بازخواست کند. جناب آقای رئیسجمهور لطفا این آیه قرآن مجید را هر روز به اعضای کابینه یادآوری کنید. همان آیهای که در نخستین گفتوگوی تلویزیونی با مردم بالای سرتان بود. درباره صداقت؛ همان صداقتی که مردم در شما دیدند، همان راستگویی که متأسفانه امروز لابهلای برخی ندانمکاریها و مصلحتسنجیها و پنهانکاریها و بیصداقتیهای بعضی از دولتمردان و کارشکنی رقبای تندرو در حال دستوپازدن است».
بنابراین مسعود پزشکیان که با انتخاب دبیری به عنوان معاون پارلمانی، آنهم درحالیکه واجد شرایط لازم نشستن بر این مسند نبود، شرط دوستی را با یار قدیمی تمام کرده بود، اما دیروز با پایان تعطیلات، نه به دلیل ضعف عملکردش و نه به دلیل سفرش، بلکه به دلیلی دروغی که به ملت ایران گفت، تصمیم به حذف او گرفت؛ تصمیمی که با استقبال جریان رقیب پزشکیان هم همراه شد؛ تا جایی که جلیل محبی، روحانی نزدیک به قالیباف، درباره برکناری شهرام دبیری از سوی رئیسجمهور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نامه امروز آقای پزشکیان در برکنارکردن آقای دبیری، در نوع خود در تاریخ انقلاب بینظیر بود. امیدوارم این نوع نگارش نامه و محتوایش و نوع عکسالعمل در کشور باب شود». البته بخشی از مخالفان دولت این تصمیم را به سفر لاکچری معاون پارلمانی متوجه دانستند و نخواستند به اهمیت تکریم صداقت در دولت پزشکیان اعتراف کنند.
برای نمونه مالک شریعتی، نماینده تندرو مجلس که فقط مسئله سفر لاکچری برایش مهم بوده و معتقد است به همین دلیل دبیری باید اخراج میشده. او نوشته است: «احسنت؛ متن خیلی دقیق است و خوب نوشته شده است. در شرایطی که هنوز در کشورمان فشارهای اقتصادی بر مردم زیاد و محرومان پرشمارند، سفر پرهزینه تفریحی مسئولان رسمی، حتی با هزینههای شخصی، قابل دفاع و توجیهپذیر نبوده و با معیار سادهزیستی مسئولان سازگار نیست». یا صالح جوکار، نماینده یزد در مجلس، هم در گفتوگویی با اشاره به اقدام رئیسجمهور در برکناری شهرام دبیری از معاونت پارلمانی با بیان اینکه در شرایط بد اقتصادی که مردم عزیز ما با آن مواجه هستند، یک مدیر در خارج کشور دنبال خوشگذرانی و تفریحات خود باشد، اصلا پذیرفتنی نیست، افزود: انتظار داریم افراد دیگری که دارای این تفکر هستند، از این اقدام رئیسجمهور درس بگیرند. جوکار با اشاره به سادهزیستی برخی از مسئولان تأکید کرد: این پذیرفتنی نیست که یک فرد در نظام جمهوری اسلامی که برخاسته از خون شهداست، جایگاهی را اشغال کند اما به دلخواه فردی خود عمل کند. حتی از دید او فقط سفر لاکچری دبیری فقط خط قرمز بوده و نه دروغی که گفته، ازاینرو اضافه کرد: «اگر کسی میخواهد در نظام مدیر باشد، باید خطوط قرمز را رعایت کند در غیر این صورت باید کنار برود و یک فرد عادی باشد».
این واکنشها در حالی بود که این سفر با هزینه شخصی دبیری انجام شده بود و دغدغه مردم برکناری دبیری به دلیل سفر لاکچری نبود، بلکه در ابتدا گلایه داشتند که در شرایط حساس و فشار اقتصادی چرا یکی از مدیران عالیرتبه، سفر را به حضور در میدان کار و عمل ترجیح داده و حتی در بزنگاههای مهم دولت از جمله استیضاح وزیر اقتصاد در سفر بوده است. بعد از تکذیب و افشای اسامی مسافران کشتی و برنامه تور قطب جنوب در برابر این رفتار غیراخلاقی معاون پارلمانی خواستار حذف او بودند. تا جایی که شنیده شد برخی از دبیری خواستهاند استعفا بدهد که او نپذیرفته و گفته رئیسجمهور باید او را برکنار کند. در ادامه واکنشها به این تصمیم رئیسجمهور که برای نخستین بار است که یک مدیر بابت دروغگویی از دولتی حذف میشود، سخنگوی دولت در واکنش به برکناری معاون پارلمانی دولت در شبکه ایکس نوشت: «تصمیم امروز رئیسجمهور نشان داد که در دولت، هیچگونه تعهد شخصی یا رابطهمحور جایگزین معیارهای عملکردی نمیشود. رئیسجمهور با هیچکس پیمان برادری نبسته و ملاک قضاوت، صرفا کارآمدی، التزام به عدالت، صداقت و منافع مردم است». جوادییگانه نیز در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آنچه مهمتر بود، صداقت و صراحت و قاطعیت رئیسجمهور در برکناری معاون پارلمانی خود و ذکر دلایل واقعی آن بود. پیشازاین در موارد مشابه، اجبار یا توصیه به استعفا دادن، رواج داشته.
هرچند متأسفانه، در بسیاری موارد، رفاقتها و ملاحظات غیرلازم، مانع امر و توصیه به استعفا بوده است». محمدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور، نیز در دفاع از تصمیم رئیسجمهور، نوشت: «در دولتی که مفتخر به اقتدا به مولای متقیان است، رئیسجمهور پزشکیان در عمل ثابت کرد بر سر صداقت، عدالت و وعدههایی است که به مردم داده است، حتی در برابر دوستان دیرین و کسانی که سابقه همکاری و خدمات ارزشمند داشتهاند. چنین رفتارهایی کام ملت را شیرین میکند». در این بین رشیدیکوچی، نماینده سابق، نیز با استقبال از تصمیم پزشکیان پیشنهاد داده: «برای چالاکی دولت و برقراری ارتباط با نسل جوان در مسیر تحقق وعدههایش معاون اول و معاون اجرائی را هم برکنار کند». اینکه پیشنهاد این نماینده سابق چه میزان در پاستور حامی داشته باشد، مشخص نیست اما مردم علاقهای به حضور مسئولان پرحاشیه ندارند و مدیران عالی قوه مجریه هم باید بدانند دوره پزشکیان متفاوت از همه دورههای ریاستجمهوری است و خط قرمز او مردم و صداقت است، نه رفاقت.