نداشتن صیانت کارگردان دلیل توقیف سریال
یک سریال توقیف شده است؛ سریال تاسیان به کارگردانی تینا پاکروان. دلیل این توقیف نشان میدهد که ساختار جدیدی در صداوسیما و نهادهای تابعه آن در حال شکلگیری است.
یک سریال توقیف شده است؛ سریال تاسیان به کارگردانی تینا پاکروان. دلیل این توقیف نشان میدهد که ساختار جدیدی در صداوسیما و نهادهای تابعه آن در حال شکلگیری است.
ماجرا چه بود؟
دیروز صبح محمدجواد شکوری از توقیف سریالی خبر داد، اما این بار مربوط به موضوع، نحوه بازی یا حتی وجود صحنهای خاص نبود. همانطور که در نامه منتشرشده از سوی ساترا آمده، دلیل این توقیف نامشخصبودن «وضعیت صیانت کارگردان سریال» عنوان شده است. شکوری نوشته است: «ظاهرا در کشور هرکسی برای خودش یک شورای صیانت دارد که برای استعلام یک هنرمند بیش از دو ماه فرصت میخواهند، چه برسد به مردم معمولی».
شورای انتشار یا شورای صیانت؟
نامه ارسالی با سربرگ ساترا و با امضای مدیرکل نظارت و تطبیق ارسال شده است، اما نام این مدیرکل زیر این امضا و مهر نیست. در متن این نامه آمده است: «طبق مصوبه شورای محترم انتشار ساترا، تا زمان حصول نتیجه استعلام صیانت، امکان بررسی سریال مذکور در جلسه شورای انتشار و همچنین صادرکردن برگه بازبینی اعلام اصلاحات و صدور نامه تبلیغات شهری به آن رسانه محترم وجود ندارد. لذا ضمن تشکر از توجه و تعامل حضرتعالی خواهشمند است پیگیریهای لازم جهت مرتفعشدن مورد فوق را پیش از انتشار اثر داشته باشید». این را که چطور شورای انتشار تصمیم گرفته است به بررسی صیانت «تینا پاکروان» بپردازد و اصلا این وظیفه چگونه و بر چه اساسی و چه زمانی بر عهده این شورا قرار گرفته است، باید اعضای این شورا پاسخ بدهند.
اختلاف بین صداوسیما و ارشاد
ساترا زیر نظر صداوسیما فعالیت میکند، با این حال وزارت فرهنگ و ارشاد نمایندگانی در شوراهای مختلف آن دارد. در هفته پیش این نمایندگان معرفی شدند و به نظر میرسد نتوانستهاند در حمایت از هنرمندانی که در ساخت این سریال تلاش کردهاند، گامی بردارند. مهدی شفیعی و محمد حمیدیمقدم، نمایندگان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شورای صدور مجوز تولید و سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد و قاسم خورشیدی، نمایندگان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شورای صدور مجوز انتشار ساترا بودند. اکنون آزمونی پیشروی وزارت ارشاد قرار دارد تا بتواند با هماهنگی و همکاری راهحلی برای جلوگیری از اینگونه تصمیمات پیدا کند. البته در تاریخ 17 اردیبهشت اعضای شورای صدور مجوز انتشار ساترا معرفی شدند که عبارت بودند از علیاصغر پورمحمدی (عضو حقیقی و رئیس شورا)، سعید مقیسه، رئیس ساترا (عضو حقوقی)، علیرضا پاشایی، نماینده قوه قضائیه (عضو حقوقی)، نماینده مجمع رسانههای صوت و تصویر فراگیر ایران (عضو حقوقی)، محمد حسامپور، معاون پایش و نظارت ساترا (عضو حقوقی و دبیر شورا)، محمدرضا جعفریجلوه (عضو حقیقی)، عبدالکریم خیامی (عضو حقیقی)، محسن مهاجرانی (عضو حقیقی)، حسین کرمی (عضو حقیقی)، جواد شیخاکبری (عضو حقیقی) و کمیل قیدرلو (عضو حقیقی) و البته دو نماینده از وزارت ارشاد.
بررسی صیانت افراد قانونی است یا غیرقانونی؟
ساترا یا همان سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر، قرار بود مسئول نظارت، تنظیم مقررات و صدور مجوز برای رسانههای صوتی و تصویری در فضای مجازی باشد و در واقع محتوای تولیدشده و منتشرشده در پلتفرمهای اینترنتی را مطابق با قوانین و سیاستهای رسانهای کشور کنترل کند. قرار بود وظایفی مانند صدور مجوز برای پلتفرمهای نمایش آنلاین فیلم و سریال، نظارت بر محتوای رسانهای، تنظیم مقررات تبلیغات و رسیدگی به تخلفات رسانهای را بر عهده داشته باشد. قرار نبود این فرایند درباره افراد رخ دهد. البته در سالهای گذشته بارها پیش آمده که با ایجاد محدودیت برای یک بازیگر، برای پخش و نمایش یک مجموعه مشکل به وجود آید مانند اتفاقی که برای عادل فردوسیپور یا سروش صحت یا شهاب حسینی و... افتاد، اما تا به حال از عنوان یا اصطلاح «بررسی صیانت» استفاده نشده بود. باید دید این روند قانونی است یا رویه جدیدی در حال شکلگیری است.