|

سقوط سومین پهپاد گران‌قیمت آمریکایی در یمن

چالش جدید واشنگتن در برابر حوثی‌ها

حوثی‌ها در یمن موفق به سرنگونی یک فروند پهپاد دیگر از نوع MQ-9 Reaper متعلق به ارتش ایالات متحده شده‌اند. این رویداد، بار دیگر سؤالاتی جدی را درباره کارایی استراتژی نظامی آمریکا در منطقه و توانمندی‌های دفاعی حوثی‌ها مطرح می‌کند.

چالش جدید واشنگتن  در برابر حوثی‌ها

شرق: حوثی‌ها در یمن موفق به سرنگونی یک فروند پهپاد دیگر از نوع MQ-9 Reaper متعلق به ارتش ایالات متحده شده‌اند. این رویداد، بار دیگر سؤالاتی جدی را درباره کارایی استراتژی نظامی آمریکا در منطقه و توانمندی‌های دفاعی حوثی‌ها مطرح می‌کند.

 

این سومین پهپاد از این نوع است که حوثی‌ها از سوم مارس تاکنون ساقط کرده‌اند و دومین فروندی محسوب می‌شود که از زمان آغاز حملات هوایی روزانه آمریکا علیه مواضع این گروه، سرنگون شده است. این نشان‌دهنده چالشی جدی برای برتری هوایی آمریکاست که پیش‌تر در این منطقه کمتر به چالش کشیده شده بود.

 

در حالی که حملات هوایی روزانه ایالات متحده‌ به مدت ۲۰ روز متوالی ادامه داشته است، سکوت درخور توجهی از سوی دولت ترامپ در مورد وضعیت و نتایج این عملیات حاکم بوده است. 

 

پنتاگون هفته‌هاست ‌هیچ نشست خبری‌ای برگزار نکرده و وزارت دفاع نیز اطلاعات چندانی درباره حملات جاری منتشر نمی‌کند. این فقدان شفافیت، هم‌زمان با افزایش خسارات مادی و نظامی آمریکا، گمانه‌زنی‌ها درباره میزان موفقیت عملیات ‌یا وجود مشکلات پیش‌بینی‌نشده در میدان نبرد را افزایش داده است.

 

هم‌زمان با این تحولات نظامی، وزارت امور خارجه آمریکا از اعمال تحریم‌هایی علیه «تسهیل‌کنندگان مالی، عوامل تدارکات و شرکت‌هایی که به ‌عنوان بخشی از یک شبکه مالی غیرقانونی جهانی در حمایت از حوثی‌ها فعالیت می‌کنند» خبر داد. 

 

نکته شایان تأمل آنکه‌ این تحریم‌ها پس از سرنگونی اولین پهپاد ریپر در اوایل ماه مارس و با استناد به موضوع قاچاق اسلحه توسط حوثی‌ها وضع شد‌ که نشان می‌دهد واشنگتن تلاش دارد از ابزارهای اقتصادی نیز برای فشار بر این گروه استفاده کند؛ هرچند موفقیت آن در مهار توان نظامی حوثی‌ها محل تردید است.

 

مایک والتز، مشاور امنیت ملی، اواخر ماه گذشته در مصاحبه با شبکه CBS، ضمن اشاره به حملات هوایی، تصویری نگران‌کننده از توان نظامی حوثی‌ها ارائه داد. 

 

 والتز با تأکید بر اهمیت راهبردی منطقه افزود: «باز نگه‌داشتن خطوط کشتیرانی و حفظ تجارت و بازرگانی، یک جنبه اساسی از امنیت ملی ماست». این اظهارات، به‌خوبی نشان می‌دهد که دولت ترامپ‌ اقدامات حوثی‌ها را تهدیدی مستقیم برای منافع حیاتی آمریکا تلقی می‌کند، اما راهکار مقابله با این تهدید پیچیده، همچنان نامشخص است.

 

بر‌اساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره، هزینه هر فروند پهپاد MQ-9 Reaper تقریبا ۳۰ میلیون دلار است. با احتساب این مورد اخیر، شمار پهپادهای آمریکایی که حوثی‌ها از اکتبر ۲۰۲۳ (هم‌زمان با آغاز جنگ اسرائیل و حماس) سرنگون کرده‌اند، به ۱۳ فروند می‌رسد.

 

 هرچند یک منبع آگاه به فاکس‌نیوز گفته این تعداد ممکن است تا ۱۷ فروند نیز باشد. این آمار، هزینه مالی هنگفتی را به مالیات‌دهندگان آمریکایی تحمیل می‌کند و توانایی حوثی‌ها در هدف قرار‌دادن این دارایی‌های گران‌قیمت را به رخ می‌کشد.

 

یک مقام دفاعی آمریکا به فاکس‌نیوز گفته‌ تا دسامبر ۲۰۲۴، ایالات متحده ۲۳۰ فروند پهپاد MQ-9 Reaper در زرادخانه خود داشته است. طبق اعلام نیروی هوایی آمریکا، این پهپادها عمدتا برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده می‌شوند، اما قابلیت مسلح‌شدن با حداکثر هشت موشک هدایت لیزری هلفایر را نیز دارند.