واکاوی دخلوخرج پایتخت پس از تعطیلات نوروزی
اولین جلسه شورای شهر تهران پس از تعطیلات نوروزی بیشتر رنگ و بوی بودجهای داشت. گزارش دخلوخرج شهرداری در 11ماهه سال 1403 بررسی شد و چند گزارش حسابرسی؛ هرچند حبیب کاشانی این گزارشها را سنگک بیاتشده توصیف کرد که به دلیل تأخیر زیاد در بررسی چندان فایدهای ندارد.


نورا حسینی: اولین جلسه شورای شهر تهران پس از تعطیلات نوروزی بیشتر رنگ و بوی بودجهای داشت. گزارش دخلوخرج شهرداری در 11ماهه سال 1403 بررسی شد و چند گزارش حسابرسی؛ هرچند حبیب کاشانی این گزارشها را سنگک بیاتشده توصیف کرد که به دلیل تأخیر زیاد در بررسی چندان فایدهای ندارد.
حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران، درخصوص درآمد و هزینه شهرداری تهران در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۳ گفت: بر اساس لایحه متمم بودجه شهرداری در سال ۱۴۰۳ رقم ۱۸۵هزارو ۹۰۰ میلیارد تومان به تصویب رسید که شامل ۱۳۷ هزار میلیارد تومان درآمدها، ۲۳ هزار میلیارد تومان منابع حاصل از واگذاری دارایی سرمایهای و ۲۵ هزار میلیارد تومان منابع حاصل از واگذاری دارایی مالی است.
وی افزود: باید تا پایان بهمنماه سال قبل ۱۷۰ هزار میلیارد تومان از بودجه مصوب محقق میشد که بیش از ۱۴۵ هزار میلیارد تومان معادل ۷۸ درصد کل بودجه محقق شد که ۱۲۹ هزار میلیارد تومان عملکرد نقد و ۱۶هزارو ۶۳۳ میلیارد تومان عملکرد غیرنقد است. در بخش درآمدها هم باید ۱۲۶ هزار میلیارد تومان محقق میشد که از این رقم ۱۰۴ هزار میلیارد تومان معادل ۸۳ درصد مصوب شد.
خزانهدار شورای شهر تهران اضافه کرد: در فصل منابع حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای باید ۲۱ هزار میلیارد تومان وصول میشد که ۲۲ هزار میلیارد تومان معادل ۱۰۴ درصد محقق شد. همچنین در فصل منابع حاصل از واگذاری داراییهای مالی نیز باید ۲۳ هزار میلیارد تومان محقق میشد که ۱۸هزارو ۶۷۵ میلیارد تومان معادل ۸۰ درصد محقق شده است.
وی با اشاره به آیتمهای افزایشی درآمدی گفت: عوارض در برخی بخشها بیش از چیزی که مصوب شده بود، محقق شد که یکی از این بخشها ارزشافزوده است و قرار بود ۲۹ هزار میلیارد تومان دریافت کنیم، اما در ۱۱ماهه رقم ۳۲ هزار میلیارد تومان دریافت شده است. سود ناشی از اموال منقول و غیرمنقول نیز از آیتمهای افزایشی است که نشاندهنده تلاش مضاعف شهرداری است.
به گفته خزانهدار شورای شهر تهران، از ۱۸۵هزارو ۹۰۰ میلیارد تومان بودجه مصوب سال قبل، ۴۵هزارو ۱۹۶ میلیارد تومان درآمد پایدار و ۱۴۰ هزار میلیارد تومان ناپایدار است. مجموع درآمدها و منابع ۱۵۵هزارو ۸۵۰ میلیارد تومان است که ۳۷ هزار میلیارد تومان پایدار و ۱۱۷ هزار میلیارد تومان ناپایدار است.
کاشانی همچنین تصریح کرد: در مجموع وصول نقد و غیرنقد ۱۴۵هزارو ۷۳۰ میلیارد تومان وصولی داشتیم که ۴۲هزارو ۱۲۳ میلیارد تومان معادل ۲۹ درصد پایدار و ۱۰۳ هزار میلیارد تومان معادل ۷۱ درصد ناپایدار است. درآمدهای پایدار در بهمنماه از ۲۴ به ۲۹ درصد افزایش پیدا کرده که اقدام ارزشمند و قابل تقدیری است.
در ادامه جلسه روز گذشته، در جریان بررسی گزارش حسابرسی منطقه 9 تهران هم ناصر امانی عضو شورای شهر تهران درخصوص گزارشهای حسابرسی مناطق، با اشاره به بندهای حسابرسی که به بیش از 70 بند میرسید، گفت: به نظر من، این تعداد بند برای منطقهای مانند منطقه ۹ که نه وسعت زیادی دارد و نه بودجه بالایی، زیاد است. اگر چنین گزارشی مربوط به منطقهای مثل منطقه یک یا ۲۲ بود که هم نواحی بیشتری دارند و هم بودجهشان سنگینتر است، قابلتوجیهتر بود. البته از نظر من، وجود این بندها ایراد ذاتی برای مناطق نیست، بلکه ایراد اصلی به حوزه مالی و اقتصادی شهرداری تهران بازمیگردد. همانطور که حسابرس هم اشاره کرد، برخی پروژههای مشارکتی ثبت نمیشود، برخی دریافتیها ثبت نشده و موارد متعدد دیگری از این دست در گزارشها آمده که نشاندهنده چالش جدی در حوزه حسابرسی است.
امانی اضافه کرد: اطلاعی ندارم که در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ تعداد این بندها کاهش یافته یا خیر، ولی انتظار میرود که مسئولان، خصوصا مدیرکل مالی و مدیرکل امور مجامع که امروز در جلسه حضور دارند، به همراه معاون مالی شهرداری، با بررسی دقیق این گزارشها، راهکارهایی برای کاهش این بندها در گزارشهای سالهای آینده ارائه دهند. من همچنان معتقدم و تأکید دارم که بسیاری از این ایرادات متوجه مناطق نیست و باید برایشان در سطح مرکز راهحل پیدا شود.