اختلافات اساسی، چشمانداز آتشبس غزه را تیرهتر کرد
غزه در آتش، مذاکرات در بنبست
درحالیکه دور جدید تلاشها برای احیای آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی در قاهره به نتیجه نرسید، حملات مرگبار اسرائیل به نوار غزه ویرانشده ادامه دارد و امیدها برای پایان درگیریها کمرنگتر شده است.


شرق: درحالیکه دور جدید تلاشها برای احیای آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی در قاهره به نتیجه نرسید، حملات مرگبار اسرائیل به نوار غزه ویرانشده ادامه دارد و امیدها برای پایان درگیریها کمرنگتر شده است.
منابع فلسطینی و مصری روز گذشته اعلام کردند که دور اخیر مذاکرات در قاهره برای احیای آتشبس متوقفشده در غزه و آزادی گروگانهای اسرائیلی، بدون هیچ پیشرفت چشمگیری به پایان رسیده است. این منابع گفتند حماس بر موضع خود مبنی بر اینکه هرگونه توافقی باید به پایان جنگ در غزه منجر شود، پافشاری کرده است. در مقابل، اسرائیل که پس از شکست آتشبس توافقشده در ماه ژانویه، کارزار نظامی خود را در ماه گذشته از سر گرفت، اعلام کرده است تا زمانی که حماس ریشهکن نشود، به جنگ پایان نخواهد داد. گروه حماس نیز هرگونه پیشنهادی مبنی بر زمینگذاشتن سلاحهای خود را رد کرده است.
با وجود این اختلاف اساسی، منابع به رویترز گفتند هیئت حماس به رهبری خلیل الحیه، رئیس دفتر سیاسی این گروه در غزه، درصورتیکه آتشبس تمدید شود، انعطافپذیری محدودی درباره تعداد گروگانهایی که میتواند در ازای آزادی زندانیان فلسطینی در بند اسرائیل آزاد کند، نشان داده است. یک منبع مصری به رویترز گفت آخرین پیشنهاد برای تمدید آتشبس، شامل آزادی تعداد بیشتری از گروگانها از سوی حماس میشود. زئیف الکین، وزیر اسرائیلی و عضو کابینه امنیتی بنیامین نتانیاهو، روز گذشته به رادیو ارتش اسرائیل گفت اسرائیل به دنبال آزادی حدود ۱۰ گروگان است، که این تعداد نسبت به موافقت قبلی حماس برای آزادی پنج نفر، افزایش یافته است. به گفته منبع مصری، حماس برای پاسخ به آخرین پیشنهاد، زمان بیشتری خواسته است. این منبع افزود: «حماس مشکلی ندارد، اما تضمین میخواهد که اسرائیل با آغاز مذاکرات درباره مرحله دوم توافق آتشبس که منجر به پایان جنگ میشود، موافقت کند».
ادامه حملات
در مرحله اول آتشبس ششهفتهای که در ژانویه آغاز شد، حماس ۳۳ گروگان اسرائیلی را در ازای صدها زندانی فلسطینی آزاد کرد. اما مرحله دوم که قرار بود در ابتدای ماه مارس آغاز شود و به پایان جنگ منجر شود، هرگز اجرائی نشد. نیروهای اسرائیلی از زمان ازسرگیری کارزار نظامی خود در ماه گذشته، بیش از هزارو 500 فلسطینی را که بسیاری از آنها غیرنظامی بودند، به شهادت رسانده، صدها هزار نفر را آواره کرده، بخشهای وسیعی از سرزمین را تصرف کرده و محاصره کاملی را بر تمام مسیرهای ارسال کمک به کل این باریکه تحمیل کردهاند. در همین حال، ۵۹ گروگان اسرائیلی همچنان در دست گروههای فلسطینی هستند. اسرائیل معتقد است حداکثر ۲۴ نفر از آنها زنده هستند. فلسطینیها میگویند موج حملات اسرائیل از زمان فروپاشی آتشبس، از مرگبارترین و شدیدترین حملات در طول جنگ بوده است که جمعیت خسته و درهمشکستهای را که در ویرانههای این باریکه برای بقا تلاش میکنند، هدف قرار داده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که از تصمیم اسرائیل برای ازسرگیری کارزار خود حمایت کرده و خواستار خروج جمعیت فلسطینی غزه از این منطقه شده بود، هفته گذشته گفت پیشرفتهایی در بازگرداندن گروگانها حاصل شده است.