|

پایان جلسات جنجالی مجلس نمایندگان آمریکا با انتخاب کوین مک‌کارتی به پایان رسید

رستگاری در نیمه شب

سرانجام پس از گذشت بیش از سه روز و انجام 15 دور رأی‌گیری که حتی تا آستانه درگیری فیزیکی بین دو نماینده پیش رفت، کوین مک‌کارتی، نماینده جمهوری‌خواه مجلس آمریکا، پس از نیمه‌شب جمعه به‌عنوان رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده انتخاب شد.

رستگاری در نیمه شب
آرش فرحزاد روزنامه‌نگار حوزه جهان روزنامه شرق

آرش فرحزاد: سرانجام پس از گذشت بیش از سه روز و انجام 15 دور رأی‌گیری که حتی تا آستانه درگیری فیزیکی بین دو نماینده پیش رفت، کوین مک‌کارتی، نماینده جمهوری‌خواه مجلس آمریکا، پس از نیمه‌شب جمعه به‌عنوان رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده انتخاب شد.

این رأی‌گیری تاریخی در شرایطی انجام گرفت که نمایندگان مجلس آمریکا یک هفته پرتنش را پشت سر گذاشتند تا درنهایت بتوانند درباره انتخاب کوین مک‌کارتی به‌عنوان رئیس مجلس به اجماع برسند. او که نتوانسته بود در هیچ‌کدام از رأی‌گیری‌ها، ۲۱۸ رأی لازم برای تصدی این سمت را کسب کند، درنهایت موفق شد با اختلاف ۲۱۶ بر ۲۱۲ پیروز شود. پس از مشخص‌شدن نتایج، جمهوری‌خواهان ‌که از نتیجه‌بخش‌بودن اتحادشان پس از چهار روز رأی‌گیری طاقت‌فرسا با اختلاف‌نظرهای فراوان خرسند بودند، فریاد «ایالات متحده آمریکا» سر دادند.

قبل از آنکه رأی‌گیری آخر در نیمه‌شب انجام شود، ۱۴ دور رأی‌گیری برای انتخاب رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا انجام گرفته بود؛ اما کوین مک‌کارتی، نماینده ایالت کالیفرنیا و رهبر جمهوری‌خواهان در مجلس، همچنان نتوانسته بود حد نصاب لازم به‌ منظور تصدی سمت ریاست این مجلس را به‌ دست آورد.

به گزارش آسوشیتدپرس، در روزهای گذشته، گروهی از جمهوری‌خواهان تندرو مجلس نمایندگان راه رسیدن کوین مک‌کارتی به صندلی ریاست را مسدود کردند. بحران بر سر انتخاب ریاست مجلس نمایندگان ایالات متحده در تاریخ این کشور، امری کم‌نظیر به‌ حساب می‌آید و میدان سیاست آمریکا از ۱۶۴ سال پیش به این‌ سو چنین بحرانی را تجربه نکرده بود.

انتخاب رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا از این نظر اهمیت دارد که تا پیش از مشخص‌شدن فردی که این سمت را برعهده می‌گیرد، این مجلس مجاز نیست فعالیت‌های رسمی‌اش را آغاز کند. پس از انتخاب مک‌کارتی، بالاخره مجلس می‌تواند شروع به سوگند‌دادن به قانون‌گذاران تازه منتخب کند که تمام هفته منتظر افتتاح رسمی پارلمان و آغاز جلسه سال 2024-۲۰۲۳ بودند. رئیس‌ مجلس نمایندگان، مسئولیت تعیین دستور کار و نظارت بر روند قانون‌گذاری را برعهده دارد. کسی که این مقام را برعهده دارد، بعد از رئیس‌جمهور و معاون رئیس‌جمهور، سومین مقامی است که در غیاب دو نفر دیگر، ریاست کشور را به دست می‌گیرد.

به گفته ناظران، در این رأی‌گیری، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، نقش مهمی در تحت تأثیر قرار‌دادن برخی مخالفان ایفا کرد. گفته می‌شود که او قبل از رأی‌گیری با جمهوری‌خواهان تماس گرفته و از آنها خواسته بود که به اختلافات خود پایان دهند.

کوین مک‌کارتی بعد از رسیدن به این مقام در توییترش نوشت: «امیدوارم اتفاقات این هفته یک موضوع را روشن کرده باشد: اینکه من هرگز کوتاه نمی‌آیم. و هرگز به خاطر شما مردم آمریکا کوتاه نمی‌آیم». جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، انتخاب مک‌کارتی را تبریک گفت. بایدن گفت: «مردم آمریکا انتظار دارند که برای رهبران‌شان، نیازهای آنها از هر چیز دیگری در حکمرانی مهم‌تر باشد. و این همان چیزی است که ما اکنون به آن نیاز داریم». کوین مک‌کارتی وعده داده که درباره معاملات خانواده بایدن، از‌جمله پسرش تحقیقاتی را آغاز کند.

یکی از موانع بر سر راه انتصاب مک‌کارتی این بود که برخی از نمایندگان جناح راست افراطی معتقد بودند او به اندازه کافی به دونالد ترامپ وفادار نیست. کوین مک‌کارتی ابتدا با دونالد ترامپ روابط بسیار نزدیکی داشت؛ اما میانه این دو جمهوری‌خواه مدتی شکراب شد؛ زیرا پس از حمله هواداران دونالد ترامپ به کنگره آمریکا، مک‌کارتی خشمگین شد و در تماسی تلفنی از ترامپ خواست مانع ورود هوادارانش به کنگره شود. ماجرا تنها به همین تماس تلفنی محدود نبود و با انتشار یک فایل صوتی لورفته در نیویورک‌تایمز، آشکار شد که عصبانیت مک‌کارتی تا جایی بوده است که از ترامپ خواسته استعفا دهد و حتی با اخراجش از کاخ سفید هم موافقت کرده و گفته است که دیگر تحمل او را ندارد. انتقاد دیگر نمایندگان راست افراطی این بود که او در مواردی از‌جمله بودجه و مسائل دفاعی و امنیتی، مواضع چندان تهاجمی علیه حزب دموکرات از خود نشان نداده است.

قانع‌شدن نمایندگان مجلس آمریکا برای رأی‌دادن به کوین مک‌کارتی پس از آن اتفاق افتاد که این جمهوری‌خواه شاخص با بسیاری از خواسته‌های مخالفانش موافقت کرد و به آنها امتیازاتی داد؛ از‌جمله این خواسته‌ها بازگرداندن قانون دیرینه مجلس نمایندگان بود که به هر عضوی اجازه می‌دهد برای برکناری رئیس مجلس رأی دهد. این موضوع سبب شده است مخالفان او بر این باور باشند حتی اکنون که کوین مک‌کارتی درنهایت به ریاست مجلس رسیده است، نتواند مواضع پرقدرتی اتخاذ کند و دائما در معرض تهدید مخالفانش باشد.

کوین مک‌کارتی ۵۷‌ساله، یکی از جدی‌ترین مخالفان توافق برجام در زمان اوباما بود. او در سال ۲۰۱۵، هم‌زمان با مذاکرات هسته‌ای ایران، در بیانیه‌ای به باراک اوباما، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، هشدار داد که «تضمین یک توافق پذیرفتنی با ایران اگر نگوییم غیرممکن، اما دشوار خواهد بود؛ مگر اینکه تصمیم‌گیرندگان در تهران با فشار بیشتر ایالات‌ متحده و جامعه بین‌المللی مواجه شوند». او اندکی پس از امضای برجام نیز به همراه شمار دیگری از نمایندگان جمهور‌ی‌خواه، به اسرائیل رفت و در توییتی نوشت: «براساس اطلاعاتی که داریم، متقاعد شدم که این توافقی بد برای آمریکا و جهان است».

مک‌کارتی یکی از منتقدان کمک نظامی آمریکا به اوکراین هم به شمار می‌رود. او در‌عین‌حال پس از خروج آمریکا از افغانستان، به‌شدت از جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، انتقاد کرد و گفت که با این اقدام، بار دیگر افغانستان به مرکز «فعالیت‌های تروریستی» تبدیل می‌شود.

این نخستین‌بار در یک قرن اخیر بود که انتخاب رئیس مجلس نمایندگان به چندین دور رأی‌گیری نیاز پیدا می‌کرد. طولانی‌ترین رأی‌گیری در تاریخ ایالات متحده به سال ۱۸۵۵ باز می‌گردد که در آن پس از ۱۳۳ دور رأی‌گیری که از دسامبر ۱۸۵۵ تا فوریه ۱۸۵۶ به طول انجامید، روند انتخاب رئیس مجلس نمایندگان انجام شد.

جو بایدن که پیش‌تر این روند طولانی را با کنایه به سخره گرفته بود، در پیامی به مک‌کارتی برای انتخاب به‌عنوان رئیس جدید مجلس نمایندگان تبریک گفت. بایدن در پیامی تأکید کرد که آماده همکاری با جمهوری‌خواهان در مجلس نمایندگان است. او پیش‌تر و در واکنش به انجام رأی‌گیری‌های متعدد گفته بود در صورتی که جنگ داخلی جمهوری‌خواهان ادامه یابد، ممکن است غیرمنتظره‌ترین نامزد و حتی یک فرد تازه‌کار به ریاست این نهاد انتخاب شود.

مک‌کارتی که برای کسب این صندلی تحقیرهای فراوانی را متحمل شد و حاضر شد امتیازات فراوانی به اعضای مخالف حزب جمهوری‌خواه بدهد، در سخنرانی افتتاحیه خود به طیف وسیعی از اولویت‌ها از کاهش هزینه‌ها تا مهاجرت اشاره کرد و افزود: «سیستم ما براساس کنترل‌ها و موازنه‌ها ساخته شده است. زمان آن رسیده که ما یک کنترل‌کننده باشیم و تعادلی را برای سیاست‌های رئیس‌جمهوری فراهم کنیم».

امتیازات قابل توجهی که مک‌کارتی به جریان راست افراطی حزب جمهوری‌خواه ارائه داده باعث شده بسیاری از تحلیلگران سیاست در آمریکا از لرزان‌بودن پایگاه و جایگاه او بگویند. همچنین با توجه به این شرایط احتمال تعطیل‌شدن دولت و عدم تصویب بودجه نیز بسیار بالا ارزیابی می‌شود.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها