|

هشدار مزدوران روسی و گمانه‌زنی درباره حمله به اوکراین

جنگ بی‌پایان در باخموت

حدود 10 ماه از تقلای نظامیان روس برای تصرف باقی شهر کوچک و ویران اما راهبردی «باهموت» در شرق اوکراین می‌گذرد. کی‌یف می‌گوید با چنگ و دندان از این شهر که روسیه آن را پله‌ای برای حمله به شهرهای دیگر می‌داند، در برابر گروه مزدور واگنر و نیز ارتش روسیه دفاع خواهد کرد.

جنگ بی‌پایان در باخموت
آرش فرحزاد روزنامه‌نگار حوزه جهان روزنامه شرق

حدود 10 ماه از تقلای نظامیان روس برای تصرف باقی شهر کوچک و ویران اما راهبردی «باهموت» در شرق اوکراین می‌گذرد. کی‌یف می‌گوید با چنگ و دندان از این شهر که روسیه آن را پله‌ای برای حمله به شهرهای دیگر می‌داند، در برابر گروه مزدور واگنر و نیز ارتش روسیه دفاع خواهد کرد. با سپری‌شدن ماه‌ها از زمان آغاز درگیری در شهر راهبردی «باهموت» و بروز نشانه‌هایی از وجود اختلاف بین نیروهای ارتش روسیه و نیروهای مزدور گروه واگنر؛ فرمانده این گروه تهدید کرده است که اگر مسکو به موقع و فوری مهمات لازم را به آنها ارسال نکند، اوضاع به همین شکل پیش نخواهد رفت. این در حالی است که در آن‌سوی میدان نبرد، سخنگوی ارتش اوکراین اعلام کرده که ارتش این کشور توانسته است همچنان کنترل یکی از مسیرهای اصلی تدارکاتی به شهر باهموت را حفظ کند.

سرگی چرواتی، سخنگوی نیروهای اوکراینی در شرق این کشور در مصاحبه‌ای اعلام کرد که «چند هفته است که روس‌ها درباره بستن جاده موسوم به «شاهراه حیات» و همچنین کنترل مداوم آتش بر روی آن دم می‌زنند. بله، قبول دارم که شرایط در آنجا واقعا دشوار است... اما نیروهای دفاعی اوکراین به روس‌ها اجازه نداده‌اند که مسیر تدارکاتی ما را قطع کنند». «شاهراه حیات» نامی است که به جاده‌ بین شهر ویران‌شده‌ باهموت و شهر همجوار آن «چاسیو یار» به فاصله

 ۱۷ کیلومتری در غرب اطلاق می‌شود.

این فرمانده ارشد نظامی اوکراین روز گذشته اعلام کرد که نیروهای این کشور ۵۸ حمله روسیه را طی شبانه‌روز گذشته در امتداد جنوب منطقه دونتسک دفع کرده‌اند. هرچند شهر همجوار «چاسیو یار» در ارتفاعات بالاتری نسبت به شهر باهموت قرار دارد و گمان می‌رود که نیروهای اوکراینی استحکامات دفاعی خود را در آنجا ایجاد کرده باشند اما به گفته تحلیلگران نظامی اگر شهر باخموت سقوط کند، شهر «چاسیو یار» هدف بعدی حملات روسیه خواهد بود.

یوگنی پریگوژین که به‌عنوان فرمانده گروه واگنر روسیه بارها ادعاهای تأییدنشده‌ای از پیشروی نیروهای تحت امرش کرده است، در یک بیانیه صوتی که عصر شنبه منتشر شد، گفت نیروهایش توانسته‌اند حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر دیگر نیز در باخموت پیشروی کنند و تنها سه کیلومتر مربع از شهر در دست اوکراین قرار دارد».

پریگوژین این را هم افزود که برای تصرف این چندده متر ۹۴ سرباز خود را از دست داده است. او تأکید کرد که «اگر مهمات بیشتری داشتیم، میزان تلفات پنج برابر کمتر می‌شد». پریگوژین درباره ادعاهای مکرر کرملین مبنی بر پیشبرد امور در اوکراین مطابق با برنامه‌ریزی‌های از پیش انجام‌شده گفت: «روسیه در آستانه یک فاجعه قرار دارد». او با متهم‌کردن فرماندهان ارشد نظامی روسیه به فریب‌کاری درمورد جنگ گفت: «باید از فریب‌دادن مردم و گفتن اینکه همه چیز خوب است، دست برداریم». او در مصاحبه ویدئویی تقریبا یک‌ساعت و نیمه خود، نامه‌ای را خواند که برای شویگو وزیر دفاع روسیه فرستاده بود و در آن هشدار داد که اگر وزارت دفاع روسیه فورا مهمات مورد نیاز را تأمین نکند، مزدوران خود را از باخموت بیرون خواهد کشید.

پریگوژین به تحقیر رهبران نظامی روسیه ادامه داد و گفت که دستاوردهای نظامی ارتش روسیه در اوکراین خنده‌دار بوده است. «ما از زمان آغاز جنگ چه کردیم؟ ارتش روسیه - دومین ارتش در جهان - را به چه چیزی تبدیل کرده‌ایم؟ چه کسی می‌داند ... ما چه ارتشی هستیم که نمی‌توانیم از پس اوکراین ریزه‌میزه بربیاییم؟ همه‌جا آشفته است و هیچ نظمی وجود ندارد. ارتش همه‌چیز دارد اما مطلقا هیچ هدایت و کنترلی در کار نیست. این در حالی است که یک شکاف مطلق بین آنچه در سنگرها اتفاق می‌افتد و آنچه در ستاد می‌دانند و به آن فکر می‌کنند، وجود دارد».

درحالی‌که روز گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین با محکوم‌کردن حملات گسترده روسیه به شهرهای مختلف اوکراین، وعده داده بود که نظامیان کشورش مقدمات حمله متقابل علیه نیروهای مسکو را تدارک خواهند دید اما بررسی تصاویر هوایی از منطقه درگیری از آمادگی نیروهای ارتش روسیه حکایت دارد. بر اساس گزارش‌ها، آماده‌سازی اوکراین برای حمله متقابل علیه نیروهای روسیه تقریبا کامل شده و این حملات هر لحظه و از هم‌اکنون می‌تواند آغاز شود. با‌این‌حال، با توجه به بررسی‌های انجام‌شده از تصاویر هوایی، به نظر نمی‌رسد بتوان انتظار یک نتیجه مطلوب را برای اوکراین متصور شد؛ علت آن‌هم مشخص است؛ چرا‌که اوکراین قابلیت عنصر غافلگیری خود را از دست داده است. درست قبل از زمستان سال گذشته بود که اوکراین در یک حمله متقابل غافلگیرانه، موفق شد بخش‌های زیادی از سرزمین‌های اشغال‌شده را پس بگیرد اما این بار روسیه ماه‌ها فرصت داشته تا خود را برای چنین حمله‌ای آماده کند. گزارش‌ها حاکی از آن است که ارتش روسیه بر شمار سربازان و تجهیزات خود در منطقه افزوده است. بر این اساس، روسیه برای جلوگیری از تهاجم نیروهای اوکراینی، در امتداد خطوط مقدم، سنگرهای طولانی همراه با مهمات ایجاد کرده است.

روزهای  سرنوشت‌ساز

در ادامه درگیری‌های شدت‌گرفته میان کی‌یف و مسکو طی روزهای گذشته، مقام‌های مستقر روسیه در جنوب اوکراین اعلام کردند نیروهای اوکراینی شهر نوایا کاخوفکا را هدف «آتش شدید توپخانه» قرار داده‌اند و این اتفاق به قطع برق منجر شده است. مقام‌های روسیه نیز از حمله پهپادی به کریمه خبر دادند اما جزئیاتی از اینکه این پهپادها از سمت کجا بوده‌اند و چه تلفاتی داشته‌اند، منتشر نکردند. با این حال، روز گذشته اعلام شد که بیش از ۱۰ مخزن نفت به وزن ۴۰ هزار تن در آتش‌سوزی تأسیسات ذخیره سوخت کریمه نابود شد. بر اساس اطلاعات ارتش اوکراین، این سوخت برای استفاده ناوگان دریای سیاه روسیه در نظر گرفته شده بود، اما دولت روسیه در سواستوپل، شهر بندری کریمه، مدعی است که این ضرر «تأثیری بر عرضه سوخت به سواستوپل نخواهد داشت». در باخموت نیز اوکراین می‌گوید که کنترل جاده کلیدی به این شهر را در اختیار دارد. در حالی که رئیس گروه واگنر تهدید کرد که در صورت ارسال‌نشدن مهمات بیشتر از مسکو، برخی از نیروهای خود را از این شهر شرقی خارج می‌کند، سخنگوی ارتش اوکراین مدعی شد که همچنان کنترل یک مسیر اصلی تدارکات به باخموت را در دست دارد. این شواهد نشان می‌دهد که کی‌یف برای یک ضدحمله گسترده علیه نیروهای مسکو آماده می‌شود و برای چنین آزمون مهمی خودش را آماده کرده است. برخی رسانه‌ها گزارش می‌دهند که انتظار می‌رود حمله گسترده اوکراین به روسیه در هفته‌های آینده و شاید حتی چند روز دیگر آغاز شود. به گزارش گاردین، جنگ میان دو کشور برای چندین ماه در خطوط مقدم جبهه در وضعیت ایستا مانده و پیشرفت خاصی برای هیچ‌یک از دو طرف ایجاد نشده است. نیروهای روسی هنوز نزدیک به یک‌پنجم خاک اوکراین را در اختیار دارند و با اینکه اوکراین با تجهیزات جدیدی که دریافت کرده است، آماده حمله می‌شود اما هزینه کمک‌های نظامی و مالی به این کشور ظاهرا باعث نگرانی برخی از متحدان غربی شده است.