|

زلزله مرگ‌بار در مراکش

وحشت در نیمه‌شب کازابلانکا

‌‌آمار جان‌باختگان و مصدومان زمین‌لرزه قدرتمندی که جمعه هشتم سپتامبر مراکش را لرزاند، رو به افزایش است. تازه‌ترین اطلاعات منتشرشده مربوط به عصر روز گذشته درباره تعداد قربانیان زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۷.۲ در مراکش حاکی از آن است که بیش از هزار کشته و صدها زخمی شناسایی شده‌اند.

وحشت در نیمه‌شب کازابلانکا

‌‌آمار جان‌باختگان و مصدومان زمین‌لرزه قدرتمندی که جمعه هشتم سپتامبر مراکش را لرزاند، رو به افزایش است. تازه‌ترین اطلاعات منتشرشده مربوط به عصر روز گذشته درباره تعداد قربانیان زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۷.۲ در مراکش حاکی از آن است که بیش از هزار کشته و صدها زخمی شناسایی شده‌اند. وزارت کشور مراکش با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که براساس آمار به‌روز‌شده تلفات، بیش از هزار نفر کشته و هزاران نفر دیگر هم زخمی شده‌اند. در همین حال، یک مقام محلی گفت که بیشتر مرگ‌و‌میرها در مناطق کوهستانی رخ داده که دسترسی به آنها سخت بوده است. در شهر مراکش، نزدیک‌ترین شهر بزرگ به مرکز زمین‌لرزه، شهروندان از ترس وقوع پس‌لرزه، شب را در فضای باز سپری کردند و به خانه‌هایشان بازنگشتند. گزارش‌ها نشان می‌دهند بسیاری از ساختمان‌های این شهر قدیمی که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، آسیب دیده‌اند. تصاویر دیگری که به‌صورت آنلاین به اشتراک گذاشته شده است، مردمی را نشان می‌دهد که در نزدیکی مسجد الکتبیه متعلق به قرن دوازدهم و یکی از مشهورترین مکان‌های دیدنی شهر در حال دویدن و فریادزدن هستند. رسانه‌های مراکشی گزارش داده‌اند که مسجد آسیب دیده اما وسعت آسیب هنوز مشخص نشده است. مناره ۶۹ متری این مسجد با نام «بام مراکش» شناخته می‌شود. مراکشی‌ها همچنین ویدئوهایی را منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد بخش‌هایی از دیوارهای قرمز معروف اطراف شهر قدیمی مراکش که یک سایت میراث جهانی یونسکو به حساب می‌آید آسیب دیده است. مرکز ژئوفیزیک مراکش اعلام کرد که این زمین‌لرزه به بزرگی ۷.۲ بوده است، اما سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده شدت این زمین‌لرزه را با بزرگی ۶.۸ اعلام کرد که در عمق نسبتا کم ۱۸.۵ کیلومتری رخ داده است. براساس گزارش‌ مرکز ژئوفیزیک مراکش، این زمین‌لرزه بعد از ساعت ۱۱ شب جمعه در منطقه ایغیل رخ داده است. ایغیل یک منطقه کوهستانی با دهکده‌های کشاورزی کوچک، در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی مراکش قرار دارد. مرکز زمین‌لرزه یک ناحیه کوهستانی دورافتاده است و لرزش‌هایی هم در رباط، پایتخت، در فاصله ۳۵۰ کیلومتری آنجا و همچنین کازابلانکا و صویره گزارش شد. با توجه به دورافتاده‌بودن محل، ارزیابی خسارات، جراحات و کشته‌های احتمالی زمان خواهد برد. به گزارش رویترز، به گفته ساکنان این منطقه، بیشتر خانه‌های این منطقه فرسوده‌اند و تجهیزات کافی امدادی نیز وجود ندارد. با توجه به دور‌افتاده‌بودن مناطقی که بیشترین خسارت زمین‌لرزه در آنها اتفاق افتاده است، احتمال داده می‌شود که ارزیابی و اعلام نهایی میزان خسارت و تلفات طول بکشد. به گزارش سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده، این مرگ‌بارترین زلزله در مراکش از سال ۱۹۶۰ بوده است، در آن زمان زمین‌لرزه‌ دست‌کم جان ۱۲ هزار نفر را گرفت.

این زمین‌لرزه به قدری بزرگ بود که گفته می‌شود ساکنان برخی از مناطق اسپانیا، پرتغال و الجزایر نیز این زمین‌لرزه بزرگ را احساس کرده‌اند. پس از انتشار اخبار زمین‌لرزه قدرتمند مراکش، کشورهای مختلف جهان با صدور پیام‌هایی ضمن ابراز همدردی، آمادگی‌شان را برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان اعلام کردند.

اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، با انتشار پستی در رسانه اجتماعی ایکس، یک پیام تسلیت فرستاد. نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند که در حال حاضر میزبان اجلاس گروه ۲۰ است نیز در پیام تسلیتی اعلام کرد: «هند آماده است در این زمان سخت، تمام کمک‌های ممکن را به مراکش ارائه دهد». یک سخنگوی سازمان ملل نیز تأکید کرد: «سازمان ملل آماده است به دولت مراکش در تلاش‌هایش برای کمک به آسیب‌دیدگان کمک کند».

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه نیز در پیامی به پادشاه مراکش تسلیت گفت. همچنین کشور ترکیه که بر اثر زمین‌لرزه‌های قوی در ماه فوریه با بیش از ۵۰ هزار نفر تلفات مواجه شد، اعلام کرد که آماده ارائه کمک به مراکش است. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه نیز با بیان اینکه «از شنیدن اخبار وحشتناک مراکش شوکه شده‌ایم»، اعلام کرد کشورش آماده کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان است. اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد نیز در پیامی با خانواده‌های قربانیان زمین‌لرزه مرگ‌بار مراکش ابراز همدردی کرد.

الجزایر که دو سال پیش روابط دیپلماتیک خود را با مراکش قطع کرد، اعلام کرده که فضای هوایی خود را برای پروازهای بشردوستانه و پزشکی باز خواهد کرد. در همین حال تایوان اعلام کرد که تیمی متشکل از ۱۲۰ امدادگر را برای اعزام به مراکش در حالت آماده‌باش قرار داده است. کشورهای عربستان سعودی و امارات متحده عربی هم با مراکش ابراز همبستگی کردند. شیخ محمد بن‌زاید آل‌نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، دستور ایجاد یک پل هوایی را برای ارسال تجهیزات و کمک‌های ضروری به آسیب‌دیدگان زلزله مرگ‌بار مراکش صادر کرد. این کمک از آن جهت مهم است که رسانه‌های محلی مراکش گزارش دادند جاده‌های منتهی به منطقه کوهستانی در اطراف مرکز زمین‌لرزه با سنگ‌های فرو‌ریخته مسدود شده و تلاش‌های امداد و نجات را کند کرده است.

این زلزله قدرتمند در حالی مراکش را لرزاند و خسارت‌های زیادی به همراه آورد که این کشور قرار است در اوایل اکتبر میزبان نشست سالانه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی باشد. زلزله در شمال آفریقا تقریبا نادر است. زمین‌لرزه‌ای در سال ۱۹۶۰ به بزرگی ۵.۸ ریشتر در نزدیکی شهر اگادیر مراکش رخ داد و هزاران کشته بر جای گذاشت. زلزله اگادیر باعث تغییراتی در قوانین ساخت‌وساز در مراکش شد، اما بسیاری از ساختمان‌ها به‌ویژه خانه‌های روستایی برای مقاومت در برابر چنین لرزشی ساخته نشده‌اند.