|

هم‌زمان با موافقت مجلس با حضور نماینده کُرد و سنی در پاستور، یک استاندار بلوچ برای سیستان‌و‌بلوچستان انتخاب شد

دولت در قاب ملی

دیروز برای دولت وفاق ملی یک روز تاریخی بود. این دولت با انتخاب متخصصان فارغ از قوم‌گرایی و ایجاد فرصت برابر برای همه ایرانیان به دور از مباحث قومی و مذهبی توانست یک گام بزرگ در راستای تقویت وفاق ملی بردارد؛ زیرا دو گزینه بلوچ و‌ کرد از هم‌وطنان اهل تسنن وارد دولت شدند.

دولت در قاب ملی
وحیده کریمی دبیر گروه سیاست روزنامه شرق

‌وحیده کریمی: دیروز برای دولت وفاق ملی یک روز تاریخی بود. این دولت با انتخاب متخصصان فارغ از قوم‌گرایی و ایجاد فرصت برابر برای همه ایرانیان به دور از مباحث قومی و مذهبی توانست یک گام بزرگ در راستای تقویت وفاق ملی بردارد؛ زیرا دو گزینه بلوچ و‌ کرد از هم‌وطنان اهل تسنن وارد دولت شدند. از سوی دیگر، معاونت امور توسعه روستایی‌ دولت توانست حکم استعفایش را از بهارستان بگیرد و در نمایی دیگر یک استاندار بلوچ برای اولین بار در استان سیستان‌وبلوچستان منصوب شد. رئیس‌جمهور دیروز در هیئت دولت بعد از صدور حکم استاندار بلوچ گفت: هیچ تفاوتی بین قوم عرب، عجم، کُرد و بلوچ نیست. رئیس‌جمهور با اشاره به سخنان خود در دوران تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری مبنی بر اینکه باور و اعتقاد ما یکی‌بودن و پرهیز از برتریت قومی بر دیگری است، گفت: همان‌طور که خداوند متعال در قرآن مجید می‌فرماید «یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثی‌ وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیرٌ» هیچ‌کسی بر دیگری برتری ندارد، مگر با تقوا و این شعار سرلوحه کار ما‌ست.

پزشکیان با بیان اینکه یکپارچگی و اتحاد به دور از دعواهای قومی و جناحی زمینه ایجاد قدرت و وفاق ملی را در کشور فراهم می‌کند، گفت: هیچ تفاوتی بین قوم عرب، عجم، کرد و بلوچ نیست. ما با در کنار هم بودن می‌توانیم به قدرت و وفاق ملی برسیم، تا جایی که نگذاریم بیگانگان نگاه نامناسبی به کشور ما داشته باشند.

مهاجرانی، سخنگوی دولت، نیز پیوستن عبدالحسین حسین‌زاده، نماینده سابق اهل سنت نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی، به جمع دولت چهاردهم را تبریک گفت و افزود: این هم یک خبر خوش دیگر به دوست‌داران رئیس‌جمهور. امیدوارم با همین انتخاب‌های به‌ظاهر کوچک، دستاوردهای بزرگی در دولت چهاردهم رقم بخورد.

او همچنین به انتخاب استاندار بلوچ هم اشاره کرد و افزود: بعد از انتخاب استاندار جدید استان سیستان‌و‌بلوچستان، سازمان برنامه و بودجه اعلام آمادگی کرد به مرکزیت این سازمان ستاد توسعه استان سیستان‌و‌بلوچستان تشکیل می‌شود تا این استان به شاخص‌های توسعه‌ای دیگر استان‌های کشور برسد. وجود سواحل مکران ظرفیت بالقوه‌ای است که به اقتصاد استان کمک شایانی می‌کند.

منصور بیجار که در جلسه دیروز هیئت دولت به استانداری سیستان‌‌و‌بلوچستان انتخاب شد، در کارنامه خود معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان‌و‌بلوچستان، مدیرکل دفتر فنی استانداری و معاونت امور عمرانی فرمانداری و مسئول نظام مهندسی خاش را دارد‌. او بلوچ اهل سنت است که برای نخستین بار به‌عنوان استاندار سیستان‌و‌بلوچستان انتخاب می‌شود.

با وجود مخالفت تندروها؛ نماینده کرد سنی راهی پاستور شد

پیش‌از‌ظهر دیروز هم‌ بهارستان‌نشینان برای دومین بار استعفای عبدالکریم حسین‌زاده را بررسی کردند و تصمیم نخستین خود را با رأیی بالا به حضور همکارشان در دولت اصلاح کردند تا با وجود تلاش یاران سعید جلیلی برای رأی‌نیاوردن در تقاضای استعفای عبدالکریم حسین‌زاده، نمایندگان‌ با استعفای او موافقت کردند تا همچنان در مسیر وفاق کنار دولت چهاردهم باشند.

‌با مجلس لجبازی می‌کنید؟

در ابتدای جلسه دیروز پایداری‌ها برای مخالفت با استعفای حسین‌زاده و البته مخالفت با تصمیم پزشکیان به صف شدند و امیر‌حسین ثابتی، از نزدیکان جلیلی، از مخالفان اصلی این استعفا بود. این نماینده تهران در مجلس گفت: «ما بحث شخصی با آقای حسین‌زاده نداریم و اگر امروز به‌جای ایشان فرد دیگری هم بود، من مخالف بودم؛ چراکه اینکه یک نفر سه هفته پیش در صحن صحبت کرده است و نمایندگان به هر دلیلی با استعفای او مخالفت کرده‌اند، دوباره بدون تغییر شرایط همان درخواست مطرح می‌شود. آیا این غیر از لجبازی با مجلس است؟ خاطرم هست که در یکی از دولت‌ها وقتی وزرای دولت استیضاح می‌شدند، رئیس‌جمهور برای آنها حکم مشاور صادر می‌کرد و گفته می‌شد که دولت درحال لجبازی با مجلس است».

‌او افزود: «مسئله بعدی این است که همه ما از مردم رأی گرفتیم و قولی به مردم داده‌ایم که چهار سال در مجلس بمانیم؛ حال اینکه امروز به بهانه اینکه پست دیگری بگیریم‌ از نمایندگی مجلس استعفا دهیم، باعث می‌شود‌ مردم بگویند‌ مجلس در رأس امور نیست و نمایندگان مجلس را پله‌ای کرده‌اند تا به مناصب دیگر برسند. از طرف دیگر طبق قانون، ایجاد معاونت توسعه روستایی بر‌عهده وزارت جهاد کشاورزی است، چرا کاری را که خلاف قانون آیین‌نامه و همه‌چیز است‌ انجام دهیم؟ مسئله بعدی توصیه رهبری مبنی‌بر خارج‌نشدن نمایندگان از مجلس است. رهبری به چه زبانی بگویند که مجلس را خالی نکنید! مردم نقده و اشنویه چه گناهی دارند که تا چند ماه نباید نماینده داشته باشند؟». ‌مخالف بعدی حمید رسایی بود که در چند روز گذشته در پی فرستادن لایحه اصلاح قانون به‌کارگیری افراد در مشاغل حساس، به دولت تاخته و پزشکیان را تهدید کرده بود، بار دیگر فرصت را غنیمت شمرد و از تریبون صحن علنی برای حمله به ظریف و پزشکیان استفاده کرد.

‌در‌نهایت نیز بر عزم راسخ خود برای مخالفت با حسین‌زاده تأکید کرد و گفت: «از آن رأی قبلی که ما دادیم، تا الان چه‌چیزی عوض شده است که مجددا باید تقاضای استعفای حسین‌زاده از نمایندگی مجلس را بررسی کنیم؟ بنده با شخص حسین‌زاده مخالفتی ندارم، بلکه این روال را غلط می‌دانم و این تضعیف مجلس است. اگر می‌خواهید خودتان را تضعیف کنید، به این استعفا و به این کار تن دهید. ما یک ماه پیش تقاضای استعفای حسین‌زاده را بررسی کردیم و الان همه‌چیز سر جای خودش است و دلیلی ندارد که رأی ما تغییر کند». ‌مجتبی ذوالنوری، نماینده قم، از دیگر چهره‌های نزدیک به جبهه پایداری که مدت‌هاست ساز مخالفی با دولت نداشته و حتی در زمان رأی اعتماد به کابینه همراه دولت بود نیز مانند جلسه اول بررسی استعفای همکاری مجددا در مخالفت با او گفت: «عده‌ای می‌گویند حسین‌زاده انگیزه خود را از دست داده است و دیگر نمی‌تواند در مجلس به‌خوبی فعالیت کند. این چه منطقی است که مطرح می‌شود؟». ‌او ادامه داد: «ما باید منافع ملت را مد نظر قرار دهیم. هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی به چه حقی مجددا این استعفا را در دستور کار قرار داده است؟ زمانی که مجلس شورای اسلامی به یک وزیر رأی اعتماد نمی‌دهد، مگر ما مجددا آن را بررسی می‌کنیم که الان باید مجددا تقاضای استعفای حسین‌زاده را بررسی کنیم؟».

‌اما در ادامه جلسه دیروز مهدی کوچک‌زاده، از دیگر نمایندگان تندرو مجلس بود که به‌ عنوان مخالف در جایگاه قرار گرفت ولی از نمایندگان خواست به تقاضای استعفای حسین‌زاده رأی مثبت بدهند. کوچک‌زاده از جمله نمایندگانی بود که به صدور حکم پیش از موعد مسعود پزشکیان معترض بود و گفت: «حسین‌زاده کرد غیرتمند و فرزند و نوه شهید است. چند هزار نفر مانند پدر او برای حفظ تمامیت ارضی کشور شهید شدند؟ کور خوانده‌اید، ما مشکلی با کُرد‌بودن و اهل تسنن بودن عبدالکریم نداریم. بلکه حرف بنده آن است که در این انتخابی که رئیس‌جمهور انجام داده است، اصل تعارض منافع رعایت نشده است. بهتر بود رئیس‌جمهور فردی را برای مناطق محروم انتخاب کند که خودش متعلق به یک منطقه محروم نباشد».

‌نماینده تهران بیان کرد: «از رئیس‌جمهور می‌خواهم که اول حکم ندهد و بعد نماینده استعفا دهد، بلکه باید قانون رعایت شود و وفاق فقط حول قانون شکل می‌گیرد. البته این آنجایی که در رسانه‌ها اغلب می‌گویند که علت مخالفت ما با حسین‌زاده مسائل مربوط به شیعه و سنی و فارس و کرد‌بودن است، بیایید به استعفای حسین‌زاده رأی مثبت دهیم؛ چرا‌که به‌هیچ‌وجه این مسائل دلایل مخالفت ما نبوده و نیست».

‌یک شخصیت ملی و ایران‌دوست هستم

‌در ادامه حسین‌زاده پشت تریبون رفت و گفت: نمایندگان مجلس! من یکی از شما هستم و می‌دانم که هیچ‌کس به اندازه شما اشراف به نظام مسائل کشور ندارد. یقین دارم که اگر از یکی از شما بپرسند که فلان روز در کدام بخش و روستا مشکل وجود داشته است، خبر دارید. مطمئن باشید که بنده نظام مسائل فقر، بحران و فساد در کشور را با مشورت شما نمایندگان تدوین خواهم کرد. حسین‌زاده بیان کرد: قطعا اقدام عملی ما در این معاونت با نظر نهایی شما انجام خواهد شد. از بنده می‌پرسند که چرا رئیس‌جمهور اصرار دارد که شما به این معاونت بروید و بنده می‌گویم که چرا اصرار نکند‌ زمانی که نمایندگان مجلس اشراف زیادی به همه مسائل کشور دارند؟ ما برای چه این فرصت را از خودمان بگیریم و باید مشکلات و مسائل مناطق مختلف کشور را حل کنیم.

‌او اظهار کرد: عده‌ای نگران مسائل قومی و مذهبی هستند، اما بنده یک شخصیت ملی و ایران‌دوست هستم و به شرافتم قسم می‌خورم که مسائل این معاونت را مذهبی و قومی دنبال نخواهم کرد و این مکان را به‌هیچ‌وجه سیاسی نخواهم کرد.

‌خداحافظی با بهارستان

در‌نهایت استعفا برای بار دوم به رأی گذاشته شد و از مجموع ۲۴۵ نماینده، ۱۵۶ نفر رأی موافق دادند، ۶۹ نفر مخالف بودند و پنج نفر رأی ممتنع دادند.

حسین زاده در نطق پایانی که به خداحافظی با همکاران می‌مانست، گفت: امیدوارم که ایران و ایرانیان دیگر هرگز این روزهای سخت را نبینند و بتوانیم روزهای خوب را برای ملت و برای کشورمان رقم بزنیم. او ادامه داد: درست است که فاصله ارتباط من با شما نمایندگان کوتاه بود، اما ارتباط صمیمی و ارادت قلبی من تا همیشه به شما همکاران عزیز و گران‌قدر وجود خواهد داشت. همچنین از هیئت‌رئیسه محترم، از مخالفانی که امروز محبت کردند و صحبت کردند، از مهدی کوچک‌زاده عزیز، کارکنان و اعضای کمیسیون عمران، خبرنگاران پارلمانی، خانه ملت و همه عزیزان تشکر می‌کنم.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: درنهایت از مردم خوب حوزه انتخابیه نقده و اشنویه، مردمان نیکوخصلتی که با هم حدود ۹ سال و سه دوره مسیر نمایندگی را طی کردیم، کمال قدردانی را دارم. قطعا نهایت درجه عدالت و انصاف و آنچه را که راهبرد رئیس‌جمهور است، در مسیر توسعه سرزمینی اجرا خواهم کرد. مردمان عزیز! شما را دوست دارم و در کنار شما تا به ابد خواهم بود. او‌ درنهایت در پستی در شبکه ایکس نوشت: «برای ایران، به نام ایران».