|

رئیس‌جمهوری اوکراین می‌گوید پس از عضویت در ناتو می‌توان برای بازگرداندن سرزمین‌های تحت کنترل روسیه مذاکره کرد

خوش‌بینی‌های زلنسکی

رئیس‌جمهوری اوکراین‌ در اظهاراتی تازه پیشنهاد کرد بخش‌هایی از اوکراین که تحت کنترل روسیه قرار ندارد «زیر چتر ناتو» قرار گیرد تا «مرحله بحرانی» جنگ با مسکو متوقف شود. زلنسکی در مصاحبه با اسکای‌نیوز، در پاسخ به اینکه با صرف‌نظر از بخش‌های تحت تصرف روسیه، آیا عضویت در ناتو را خواهد پذیرفت، پاسخ داد: «این کار را خواهم کرد؛

خوش‌بینی‌های زلنسکی

 رئیس‌جمهوری اوکراین‌ در اظهاراتی تازه پیشنهاد کرد بخش‌هایی از اوکراین که تحت کنترل روسیه قرار ندارد «زیر چتر ناتو» قرار گیرد تا «مرحله بحرانی» جنگ با مسکو متوقف شود. زلنسکی در مصاحبه با اسکای‌نیوز، در پاسخ به اینکه با صرف‌نظر از بخش‌های تحت تصرف روسیه، آیا عضویت در ناتو را خواهد پذیرفت، پاسخ داد: «این کار را خواهم کرد؛ البته به شرط آنکه به کل اوکراین در داخل مرزهای به رسمیت شناخته‌‌شده بین‌المللی‌ پیشنهاد عضویت در ناتو داده شود. می‌توان بخش‌هایی که اکنون در اختیار ما هستند را به عضویت ناتو درآورد. سپس اوکراین تلاش خواهد کرد‌ برای بازگرداندن سرزمین‌هایی که در‌حال‌حاضر تحت کنترل روسیه است به روش دیپلماتیک مذاکره کند‌». این پیشنهاد و پاسخ زلنسکی فعلا در حد یک فرضیه است و هیچ‌کس هنوز چنین پیشنهادی ارائه نکرده است. چنین ایده‌ای بعید است که با موافقت مسکو و دولت جدید آمریکا روبه‌رو شود.

زلنسکی در این مصاحبه گفت: «اوکراین هرگز چنین پیشنهادی را در نظر نگرفته، زیرا هیچ‌کس رسما آن را به ما پیشنهاد نداده است‌».

او تأکید کرد‌ ناتو باید به کل اوکراین، از جمله بخش‌هایی که در‌حال‌حاضر تحت کنترل روسیه است، پیشنهاد عضویت بدهد. زلنسکی افزود: «نمی‌توان فقط در مورد یک بخش یک کشور چنین پیشنهادی را مطرح کرد، زیرا به این معنی است که آن کشور فقط شامل آن بخش‌ها‌ست و نقاط دیگر را دربر‌نمی‌گیرد‌». رئیس‌جمهوری اوکراین افزود‌ تاکنون افراد زیادی آتش‌بس را پیشنهاد کرده‌اند اما هیچ‌کدام راهکاری برای جلوگیری از حمله مجدد روسیه ارائه نکرده‌اند. او اشاره کرد: «فقط عضویت در ناتو می‌تواند چنین تضمینی را ارائه دهد که روسیه به حملاتش پایان خواهد داد‌».

رئیس‌جمهوری اوکراین پیش‌تر نیز گفته بود‌ فکر می‌کند اگر متحدان کشورش عزم کافی نشان دهند، جنگ در سال آینده به پایان می‌رسد. گزارش‌ها حاکی از آن است که در یک سال گذشته در محافل غربی درباره ارائه پیشنهاد عضویت اوکراین تجزیه‌شده در ناتو بحث‌هایی برقرار است اما هنوز هیچ پیشنهاد رسمی ارائه نشده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه نیز هیچ نشانه‌ای مبنی‌بر صرف‌نظرکردن از تصرف اوکراین به طور کامل بروز نداده است. اینکه او مایل است بخش‌هایی از اوکراین به ناتو بپیوندد در‌حال‌حاضر قابل‌تصور و شدنی نیست. پوتین در روزهای گذشته‌ برای دومین بار در یک هفته، با ستایش از موشک بالستیک اورشنیک و مقایسه قدرت تخریب آن با بمب اتم، توان نظامی روسیه را به رخ غرب کشید.

رئیس‌جمهوری روسیه تهدید کرد کی‌یف‌، پایتخت اوکراین را هم با موشک مافوق صوت ویرانگر اورشنیک هدف قرار خواهد داد. او در جریان نشستی خبری در آستانه، پایتخت قزاقستان، گفت: «ما استفاده از اورشنیک را برای هدف قرار دادن مواضع نظامی،‌ تأسیسات نظامی-صنعتی یا مراکز تصمیم‌گیری از جمله در کی‌یف، از گزینه‌ها خارج نمی‌کنیم‌». انتشار ویدئوهای برخورد این موشک به شهر دنیپیرو نگرانی اروپایی‌ها را از توسعه یک سلاح ویرانگر غیراتمی تشدید کرده است. این موشک با توان تخریب بسیار بالا، هفته پیش برای اولین بار در حمله به شهر دنیپیرو در مرکز اوکراین به کار گرفته شد. مقام‌های اوکراینی در آغاز مدعی شدند که این موشک‌ها قاره‌پیما هستند. با‌این‌حال سازمان‌های اطلاعاتی امنیتی آمریکا و اروپا اعلام کردند‌ سلاح جدید روسیه یک موشک بالستیک رادارگریز و میان‌برد است.

افزایش بودجه نظامی روسیه

هم‌زمان با ادامه درگیری مسکو و کی‌یف، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، با امضای لایحه بودجه کشورش هزینه‌های نظامی سال ۲۰۲۵ را به سطح بی‌سابقه‌ای افزایش داد. به گزارش آسوشیتدپرس، مسکو که می‌کوشد در جنگ اوکراین پیروز شود، حدود ۳۲.۵ درصد از بودجه سال آینده‌اش را به دفاع ملی اختصاص داده است. این رقم بالغ بر ۱۳.۵ تریلیون روبل (بیش از ۱۴۵ میلیارد دلار) گزارش شده که از بودجه دفاعی ۲۸.۳ درصد در سال جاری بیشتر است.

این افزایش هزینه‌های نظامی را قانون‌گذاران هردو مجلس پارلمان روسیه، دومای ایالتی و شورای فدراسیون، طی ۱۰ روز گذشته تصویب کرده‌اند. تهاجم نظامی روسیه به اوکراین از فوریه ۲۰۲۲ که بزرگ‌ترین درگیری در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم به شمار می‌آید، به هردو کشور فشارهای اقتصادی و نظامی بسیاری وارد کرده است. کی‌یف از متحدان غربی خود میلیاردها دلار کمک دریافت کرده است، اما نیروهای روسیه بیشتر و مجهزترند و در ماه‌های اخیر توانسته‌اند به‌تدریج نیروهای اوکراینی را در مناطق شرقی آن کشور به عقب برانند.

هم‌زمان، آنتونیو کاستا، رئیس جدید شورای اروپا و کاجا کالاس، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وارد کی‌یف شدند تا در نخستین روز کاری‌شان درباره حمایت از اوکراین پیامی محکم صادر کنند. آنها در حالی با مقام‌های اوکراین دیدار می‌کنند که کی‌یف در‌باره

 روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ و احتمال کاهش حمایت‌های نظامی واشنگتن نگران است. آنتونیو کاستا با انتشار پستی در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «از روز اول جنگ، اتحادیه اروپا در کنار اوکراین ایستاده است. ما نیز از روز اول مأموریت کاری‌مان بر حمایت بی‌دریغ خود از مردم اوکراین تأکید می‌کنیم‌».

هم کالاس و هم کاستا از زمان تهاجم روسیه از طرفداران سرسخت اوکراین بوده‌اند. با‌این‌حال‌ هیچ‌کدام نمی‌توانند برای کمک‌های بیشتر به اوکراین تعهد ویژه‌ای بدهند، زیرا این تصمیم نیاز به حمایت دولت‌های ملی اتحادیه اروپا دارد. اتحادیه اروپا می‌گوید از زمان آغاز جنگ مؤسسات و کشورهای عضو آن حدود ۱۳۳ میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده‌اند، اما آینده نامشخص است، به‌‌ویژه اگر ترامپ حمایت آمریکا از اوکراین را کاهش دهد.

ترامپ از کمک‌های گسترده به کی‌یف انتقاد کرده و گفته است‌ به دنبال پایان سریع جنگ خواهد بود، اما هنوز نحوه آن را مشخص نکرده است. سفر این مقام‌ها در‌ حالی انجام شد که حملات روسیه و اوکراین به یکدیگر ادامه دارد. الکساندر پروکودین، فرماندار خرسون، گفت‌ در اثر برخورد یک پهپاد روسی با یک مینی‌بوس، سه نفر در شهر جنوبی خرسون در اوکراین کشته شده و هفت نفر دیگر زخمی شده‌اند. به نوشته ایندیپندنت، سرهی لیساک، فرماندار دنیپروپتروفسک نیز گفت‌ تعداد مجروحان حمله موشکی در دنیپرو در مرکز اوکراین به ۲۴ نفر رسیده که از این میان حال هفت نفرشان وخیم است. در این حمله چهار نفر نیز کشته شده‌اند.

مقام‌های اوکراینی گفتند‌ مسکو از شب شنبه تا روز یکشنبه ۷۸ پهپاد به‌ سمت اوکراین فرستاده است. به گفته نیروی هوایی اوکراین، ۳۲ هواپیمای بدون سرنشین منهدم شده و ۴۵ پهپاد نیز احتمالا به‌ دلیل امواج الکترونیکی نتوانسته‌اند به هدف برسند و مفقود شده‌اند. در سوی دیگر نیز به گفته الکساندر بوگوماز، فرماندار بریانسک، در حمله پهپادی اوکراین به بریانسک در مرز اوکراین، یک کودک کشته شده است. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد‌ ۲۹ فروند پهپاد اوکراینی شب یکشنبه در چهار منطقه غرب روسیه سرنگون شدند: ۲۰ فروند در منطقه بریانسک، هفت فروند در منطقه کالوگا و دو پهپاد بر فراز مناطق اسمولنسک و کورسک.